Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Πίσω στη Συρία το Viva Palestina

30 Δεκέμβρη 2009
Το κομβόι βοήθειας Viva Palestina καθοδόν προς τη Λωρίδα της Γάζας, πρόκειται (σύντομα;) να φύγει από το λιμάνι της Lattakia στη Συρία με προορισμό το Αιγυπτιακό λιμάνι El-Arish, προκειμένου στη συνέχεια να περάσει στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά είναι πιθανό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, οι Ισραηλινές αρχές να προσπαθήσουν να παρεμποδίσουν το θαλάσσιο ταξίδι της αποστολής. Όπως ο ίδιος δήλωσε «οποιαδήποτε Ισραηλινή επίθεση στη συνοδεία κατά τη διάρκεια του θαλάσσιου ταξιδιού προς το El-Arish, θα είναι καταδικαστέα και θα αποδείξει την αλήθεια των δραστών της».

Η αποστολή που αποτελείται από 250 οχήματα και αναχώρησε από το Λονδίνο στις 6 Δεκέμβρη με σκοπό να παραδώσει στη Γάζα ιατρική, ανθρωπιστική και εκπαιδευτική βοήθεια, αναγκάστηκε να επιστρέψει από το λιμάνι Al-Aqaba της Ιορδανίας όπου και είχε φτάσει, πίσω στη Συρία μετά την άρνηση της Αιγύπτου να τους επιτρέψει να μπουν μέσω του λιμανιού Nuweiba.

Ο βρετανός βουλευτής George Galloway που συμμετέχει στην αποστολή δήλωσε την Τρίτη πως πριν δύο εβδομάδες έλαβε Αιγυπτιακή επιστολή που απαιτούσε να έχει η αποστολή Ισραηλινή έγκριση πριν της επιτραπεί να μπει στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά αρνήθηκε κάθε συνεργασία με το Ισραήλ. Όπως δήλωσε: «Η Αίγυπτος μπορεί να υπακούει στα κελεύσματα και τις εντολές του Ισραήλ, αλλά το Viva Palestina όχι. Αρνούμαστε να συνεργαστούμε με ένα κράτος που συνεχίζει να κατέχει παράνομα Παλαιστινιακά εδάφη, να χτίζει εποικισμούς. Ένα κράτος που πριν ένα χρόνο σφαγίασε 1400 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας και κατέστρεψε κάθε υποδομή». Όπως συμπλήρωσε η αποστολή έχει και συμβολικό χαρακτήρα καθώς η άφιξή της στη Γάζα είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με την επέτειο της έναρξης της Ισραηλινής επίθεσης στις 27/12, «όμως οι Αιγυπτιακές αρχές έκαναν ότι μπορούσαν για να μας αποτρέψουν».

Πηγές: http://ow.ly/Re03 και http://www.presstv.ir/