Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Μια δύσκολη απόφαση

του Sayed Dhansay Πηγή: http://sayeddhansay.wordpress.com 30 Δεκέμβρη 2009

Ήταν ακόμα μια περιπετειώδης μέρα εδώ στο Κάιρο για την Gaza Freedom March (GFM). Εχθές το βράδυ οι διοργανωτές ενημέρωσαν την αποστολή των 1362 ατόμων, πως μόνο 100 από αυτούς είχαν επιλεγεί για να ταξιδέψουν σήμερα το πρωί στη Γάζα. Μετά από αρκετές ώρες έντονων συζητήσεων για το εάν αυτό είναι μια κατάλληλη στρατηγική, η συνάντηση κατέληξε χωρίς συναίνεση. Εχθές το βράδυ, μόνο οι αντιπροσωπείες την Νότιας Αφρικής, της Γαλλίας, του Καναδά και της Σουηδίας αποφάσισαν να μποϋκοτάρουν την αποστολή των 100 ατόμων. Αν και απίστευτα σκληρή απόφαση, οι ομάδες υιοθέτησαν αυτή τη θέση αρχής καθώς θεώρησαν πως πρόκειται για μια διχαστική πρόταση που προδίδει το στόχο της πρωτοβουλίας να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας.

Οι αντιπροσωπείες αυτές αρνήθηκαν να νομιμοποιήσουν περαιτέρω και να ενισχύσουν την πολιτική της Αιγυπτιακής κυβέρνησης να επιτρέπει περιστασιακά σε μικρές αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας να εισέρχονται στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και αντιμετωπίζουν την Gaza Freedom March σαν πολιτική, παρά σαν ανθρωπιστική προσπάθεια που έχει σκοπό να πιέσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση να ανοίξει μόνιμα το συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Θεώρησαν επίσης την αποδοχή της πρότασης από τους διοργανωτές ως προδοσία της αρχικής δήλωσης της αποστολής, και ως έναν επικίνδυνο συμβιβασμό με την Αιγυπτιακή κυβέρνηση που της επιτρέπει να διαιωνίζει την απάνθρωπη πολιτική της να κρατάει κλειστό το πέρασμα της Ράφα.

Καθώς οι 100 εκπρόσωποι επιβιβάστηκα στα λεωφορεία στο κέντρο του Καίρου σήμερα το πρωί, έφτασε εκεί η 85χρονη επιβιώσασα του Ολοκαυτώματος Hedy Epstein που συμμετέχει στην αποστολή και έκανε μια απροσδόκητη δήλωση. Απηχώντας τα αισθήματα των συμμετεχόντων που διαφώνησαν με την απόφαση, απέρριψε δημόσια την προσφορά να συμμετέχει στους 100. «Πρόκειται για την πιο δύσκολη απόφαση που πήρα ποτέ στη ζωή μου. Αλλά πέρσι στη σφαγή στη Γάζα χάθηκαν 1400 άνθρωποι και χρειάζεται να πάμε όλοι, και οι 1400» είπε.

Μετά από λίγο, οι τοπικοί οργανωτές στη Λωρίδα της Γάζας αντέστρεψαν επίσης την αρχική τους υποστήριξη για την αποστολή. Σε επιστολή προς την οργανωτική επιτροπή της Gaza Freedom March και τους συμμετέχοντες, οι Haider Eid και Omar Barghouti, δύο από τους βασικούς οργανωτές στη Γάζα κάλεσαν τον κόσμο να «μποϋκοτάρει τη συμφωνία με την Αιγυπτιακή κυβέρνηση». «αντιληφθήκαμε πως πρόκειται για έναν συμβιβασμό πολύ βαρύ, πολύ διασπαστικό και πολύ καταστροφικό για τη μελλοντική δουλειά μας και τη δικτύωση με διάφορα κινήματα αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο», λένε.

Όταν εξαπλώθηκε το νέο αυτών των δύο κρίσιμων δηλώσεων, μερικοί από τους 100 εκπρόσωπους κατέβηκαν από τα λεωφορεία και τοποθετήθηκαν ενάντια στο να πάνε στη Γάζα. Αυτοί που ήταν στο σταθμό ανέφεραν πως η Αιγυπτιακή αστυνομία άρχισε να φορτώνει τις αποσκευές τους και προσπάθησε να τους αναγκάσει να ανέβουν ξανά στο λεωφορεία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρα κυκλοφορούσαν φήμες πως μόνο 40 άτομα έφυγαν από το Κάιρο για τη Γάζα. Αργά το βράδυ της Τετάρτης το Code Pink, ένας από τους βασικούς διοργανωτές, ανέφερε πως έφτασαν στη Ράφα και περιμένουν να προχωρήσουν 87 άτομα.

Μετά από τα γεγονότα αυτά η διεθνής οργανωτική επιτροπή της Gaza Freedom March εξέδωσε ανακοίνωση απορρίπτοντας επίσημα την πρόταση της Αιγύπτου. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την προσφορά αυτή συμβολικής χειρονομίας της Αιγύπτου. Αρνούμαστε να συγκαλύψουμε τον αποκλεισμό της Γάζας. Η ομάδα μας θα συνεχίσει να δουλεύει για να περάσουν όλοι οι 1362 διαδηλωτές στη Γάζα ως βήμα προς τον τελικό στόχο του πλήρους τερματισμού του αποκλεισμού και της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης» δήλωσε το μέλος της οργανωτικής επιτροπής Ziyaad Lunat. Παρέμεινε εντούτοις η αδέξια κατάσταση όπου οι διοργανωτές να έχουν στείλει 87 εκπρόσωπους στη Γάζα και ώρες αργότερα να «απορρίπτουν» την Αιγυπτιακή προσφορά.

Ξέχωρα από αυτά, την Τετάρτη η αντιπροσωπεία της Νότιας Αφρικής ξεκίνησε μια κοινή διεθνή προσπάθεια να εκπονήσει μια παγκόσμια διακήρυξη ενάντια στο απαρτχάιντ με σκοπό να αναζωογονήσει το παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Η διακήρυξη, που είναι ακόμα υπό συγγραφή, στοχεύει να προσδιορίσει πρακτικά βήματα, όπως η υιοθέτηση του κινήματος BDS (μποϊκοτάζ, άρση επενδύσεων, κυρώσεις εις βάρος του Ισραήλ), τα οποία να μπορεί να χρησιμοποιήσει η παγκόσμια κοινωνία των πολιτών για να πιέσει το Ισραήλ να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Μόλις το κείμενο ολοκληρωθεί και επικυρωθεί από την Παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών, θα εκδοθεί ως κοινή δήλωση των εθνών που εκπροσωπούνται στηνGaza Freedom March.

Αύριο, 31 Δεκέμβρη, θα έχουμε τους σχεδόν 1400 συμμετέχοντες στην Gaza Freedom March να αφήνουν τις διαμαρτυρίες σε διάφορα σημεία σ’ ολόκληρο το Κάιρο και να συγκλίνουν σε ένα κεντρικό σημείο για μια μαζική διαδήλωση.

Η Gaza Freedom March σχεδιάστηκε αρχικά να γίνει στη Λωρίδα της Γάζας και να προχωρήσει ως το σφραγισμένο συνοριακό πέρασμα του Erez με το Ισραήλ. Εντούτοις εξαιτίας της άρνησης της Αιγυπτιακής κυβέρνησης να δώσει άδεια σε όλη την αντιπροσωπεία να μπει στη Γάζα, ο στόχος της διαμαρτυρίας έχει τώρα μεταφερθεί στη συνενοχή της Αιγύπτου στον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου