Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Omar Barghouti-Haidar Eid: Απορρίψτε τη διαπραγμάτευση με το Αιγυπτιακό καθεστώς

Πηγή: http://mecaforpeace.blogspot.com 30 Δεκέμβρη 2009

Αγαπητοί διοργανωτές και συμμετέχοντες στην Gaza Freedom March

Μετά από πολλούς δισταγμούς και περίσκεψη, σας γράφουμε για να σας καλέσουμε να απορρίψετε την «συμφωνία» που επιτεύχθηκε με την Αιγυπτιακή ηγεσία (μέσω της κας Μουμπάρακ). Νιώθουμε βαθιά πως η συμφωνία αυτή είναι κακή για εμάς, και για το κίνημα αλληλεγγύης.

Αρχικά θεωρήσαμε πως εάν εκπρόσωποι όλων των σαράντα χωρών μπορούσαν να πάνε στη Γάζα και να κάνουν μια συμβολική πορεία μαζί με Παλαιστίνιους, θα μπορούσαν να μεταφέρουν το μήνυμα της παγκόσμιας κοινής γνώμης, όπως ήταν και ο κύριος στόχος. Εντούτοις, όταν ακούσαμε τον εκπρόσωπο τύπου του Αιγυπτιακού Υπουργείου εξωτερικών, εχθές το βράδυ στο Al-Jazeera, και τον τρόπο με τον οποίο αυτός περιέγραψε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, σαφώς αντιληφθήκαμε πως πρόκειται για έναν συμβιβασμό πολύ βαρύ, πολύ διασπαστικό και πολύ καταστροφικό για τη μελλοντική δουλειά μας και τη δικτύωση με διάφορα κινήματα αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Abu Al-Gheit περιέγραψε τους 100 που δέχτηκαν ευγενικά να τους επιτρέψουν να μπουν στη Γάζα, ως μέλη των οργανώσεων εκείνων που η Αίγυπτος θεωρεί «καλές και ειλικρινείς στη στάση αλληλεγγύης τους προς τη Γάζα, όπως εμείς (το Αιγυπτιακό καθεστώς)». Περιέγραψε τους υπόλοιπους ως «μέλη οργανώσεων που ενδιαφέρονται μόνο για την ανατροπή και δρουν ενάντια στα Αιγυπτιακά συμφέροντα, που ενδιαφέρονται να σπείρουν όλεθρο στους Αιγυπτιακούς δρόμους και όχι να σταθούν αλληλέγγυοι στους Παλαιστίνιους». Είπε επίσης πως το Αιγυπτιακό ήταν αρκετά σοφό, είδε πως πρόκειται για χούλιγκανς και κρατήθηκε μακριά τους. Εκτός από την προφανή διάσπαση που δημιουργεί η συμφωνία με τη διαπραγμάτευση αυτή, υπάρχουν και άλλα προβλήματα:

1) Το Αιγυπτιακό καθεστώς με αυτή τη συνέντευξη τύπου παρουσίασε μια εικόνα της μεγάλης πλειοψηφίας των διεθνών συμμετεχόντων στην Gaza Freedom March ως χούλιγκανς και προβοκάτορες και όχι ως πραγματικές ομάδες αλληλεγγύης. Αυτό αποτελεί σοβαρή προσβολή για όλους μας, για όλους τους συνεργάτες μας και για το σύνολο της Gaza Freedom March, καθώς μας περιγράφει ως συμμάχους με «φανατικούς», «δυνάμεις της καταστροφής» και όχι ως δυνάμεις που παλεύουν για την άρση του αποκλεισμού και το κράτος δικαίου.

2) Η Αιγυπτιακή ηγεσία θα χρησιμοποιήσει τη συμφωνία αυτή για να πει πως η θέση της και ο «τρόπος αλληλεγγύης της προς τη Γάζα» ήταν εξ αρχής σωστή, και επέτρεψε σ’ αυτούς που «είδαν το φως» και συμφώνησαν με το σοφό τρόπο της, να μπουν στη Γάζα.

3) Η πίεση της Αραβικής και της Διεθνούς κοινής γνώμης στην Αιγυπτιακή κυβέρνηση αυξάνεται εντυπωσιακά εξαιτίας των ενεργειών στις οποίες όλοι εσείς έχετε συμμετέχει και των άριστων μηνυμάτων που έχετε στείλει στα ΜΜΕ. Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση επιθυμεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη διαπραγμάτευση για να χαλαρώσει την πίεση που δέχεται και να αυτοπαρουσιαστεί ξανά ως μια κυβέρνηση που νοιάζεται για τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Κι όλα αυτά για να εκτρέψει την προσοχή από το Μεταλλικό Τείχος που χτίζει και τις πρόσφατες εκκλήσεις για καταδίκη της κυβέρνησης για συνέργια με τον εγκληματικό Ισραηλινό αποκλεισμό.

Δεν εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας ως Παλαιστίνιοι, το να επιτρέψουμε στο καθεστώς να απαγκιστρωθεί τόσο εύκολα. Ή θα επιτρέψουν σε όλους τους 1400 συμμετέχοντες να περάσουν στη Γάζα (εάν πρόκειται για «χούλιγκανς» δεν είναι καλύτερα να τους ξεφορτωθεί η Αίγυπτος, στέλνοντάς τους στη Γάζα;) ή σας ζητάμε έντονα να απορρίψετε τη διαπραγμάτευση, ως πολύ λίγη, πολύ καθυστερημένη και πολύ άρρωστη σύλληψη.

Δεν μπορούμε πιθανόν να αποφασίσουμε για το ζήτημα αυτό. Η τελική απόφαση αφορά ΟΛΟΥΣ εσάς. Εάν μια ΣΑΦΗΣ πλειοψηφία ανάμεσά σας νιώθει πως θέλει να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση αυτή, είσαστε πάντα ευπρόσδεκτοι στη Γάζα και θα εκτιμήσουμε βαθιά την αλληλεγγύη σας. Αλλά νιώθουμε πως η αλληλεγγύη σας, χωρίς να έρθετε στη Γάζα, εκθέτει τον Αιγυπτιακό αποκλεισμό εις βάρος σας και εις βάρος μας, και μπορεί να δώσει περισσότερους καρπούς στον αγώνα για τέλος του αποκλεισμού, τουλάχιστον από την πλευρά της Αιγύπτου.

Σας χαιρετίζουμε όλους και σας ευχαριστούμε από το βάθος της καρδιάς μας για την απερίγραπτη δουλειά που έχετε όλοι κάνει για τη Γάζα!

Με σεβασμό

Haidar Eid, Γάζα
Omar Barghouti, Ιερουσαλήμ