Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Απέρριψαν οι ακτιβιστές την προσφορά της Αιγύπτου

Πηγές: Al-Jazeera, Palestine Monitor 30 Δεκέμβρη 2009

Τα μέλη της διεθνούς ομάδας που έχουν συγκεντρωθεί στο Κάιρο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον αποκλεισμό της Γάζας, απέρριψαν την προσφορά της Αιγύπτου να επιτρέψει σε 100 άτομα να μπουν στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Η Συντονιστική Επιτροπή του Gaza Freedom March όπως και πολλές από τις μεγάλες αποστολές, ανάμεσά τους οι αυτές της Γαλλίας, της Σκωτίας, του Καναδά, της Νοτίου Αφρικής, της Σουηδίας και της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ), δήλωσαν: «Απορρίπτουμε απερίφραστα την Αιγυπτιακή προσφορά ως κατ’ όνομα και μόνο χειρονομία. Αρνούμαστε να συμμετέχουμε στη συγκάλυψη της πολιορκίας της Γάζας. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να περάσουν και τα 1362 μέλη της αποστολής στη Γάζα ως βήμα προς τον πλήρη τερματισμό του αποκλεισμού και την απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Οι οργανωτές της αποστολής χαρακτήρισαν την παραχώρηση της Αιγυπτιακής κυβέρνησης «μερική νίκη» αλλά όπως είπαν θεωρούν την προφορά ανεπαρκή.

Ο Ali Abunimah, συνιδρυτής της Electronic Intifada και μέλος της αποστολής, γράφει στο blog του: «Δεν είναι αρκετό. Η πίεση και οι διαμαρτυρίες πρέπει να συνεχιστούν. Το να μπουν 100 ή και 1300 στη Γάζα, δεν σημαίνει από μόνο του το τέλος του αποκλεισμού. Το ζήτημα δεν είναι να πάμε μερικοί ή ακόμα και όλοι στη Γάζα, είναι να οικοδομηθεί διεθνής υποστήριξη και να ασκηθούν πιέσεις για τον τερματισμό του αποκλεισμού.

Ο Roqayah Chamseddine, αμερικανός φοιτητής που συμμετέχει στην αποστολή, δήλωσε στο Al Jazeera: «Αποστολή μας δεν είναι να διαιρεθούμε. Το να στείλουμε μόνο τους 100 από τους 1300 σημαίνει ακριβώς αυτό. Το να ισχυριστεί οποιοσδήποτε πως η Αίγυπτος μας κάνει χάρη, επιτρέποντας σε 100 άτομα να περάσουν στη Γάζα, είναι βλακώδες και αβάσιμο. Τα σύνορα πρέπει να ανοίξουν και όσο η Αίγυπτος συνεχίζει φαινομενικά να βοηθά το Ισραήλ στην υποδούλωση του Παλαιστινιακού λαού, θα συνεχίσουμε κι εμείς την αντίσταση και τις διαμαρτυρίες».