Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Ο Obama επιχορηγεί την ασφάλεια του Ισραήλ με 2.775 δις δολάρια

Πηγή: http://www.imemc.org 19 Δεκέμβρη 2009

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama, υπέγραψε τον προϋπολογισμό εξωτερικής βοήθειας για το 2010, ο οποίος περιλαμβάνει την οικονομική ενίσχυση του κράτους του Ισραήλ με 2.775 δις δολάρια. Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο δεύτερος που εγκρίνεται μέσα σε δύο χρόνια και θεωρείται μέρος της βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, η οποία προβλέπει συνολική επιχορήγηση 30 δις δολάρια για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η ισραηλινή εφημερίδα Ynet αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του Obama, προβλέπει την ενίσχυση της ΠΑ με 500 εκατ. δολάρια από τα οποία τα 100 εκατ. θα διατεθούν στον αμερικανό στρατηγό Keith Dayton, για την εκπαίδευση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στην Δυτική Όχθη. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναφέρει ότι η οικονομική βοήθεια θα μεταφερθεί μόνο στην κυβέρνηση που αναγνωρίζει το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΗΕ, Ρωσία και ΕΕ). Η Ynet συμπληρώνει πως η βοήθεια περιλαμβάνει έναν όρο, που απαγορεύει την διάθεση των χρημάτων των ΗΠΑ προς τις τράπεζες που παρέχουν δάνεια, ασφαλιστικά και πιστωτικά προγράμματα στο Ιράν.

Οι ΗΠΑ άρχισαν να επιχορηγούν το Ισραήλ το 1973 με 3 δις δολάρια ετησίως, όταν υπογράφτηκε η ειρηνευτική συμφωνία με την Αίγυπτο. Διέθεταν 2δις για την «ασφάλεια» του Ισραήλ και 1δις για «ενίσχυση των πολιτών». Όταν όμως ανέλαβε την εξουσία ο Netanyahu, η ενίσχυση της ασφάλειας αυξήθηκε στα 2.4 δις δολάρια.

Ο πρώην Ισραηλινός Πρωθυπουργός Ehud Olmert, είχε υπογράψει ένα υπόμνημα κατανόησης με την κυβέρνηση Bush για την σταδιακή αύξηση της Αμερικανικής ενίσχυσης για λόγους ασφάλειας τα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτό «δικαιολογήθηκε από το Ισραήλ» σαν μέρος των προσπαθειών του να αντιμετωπίσει την «Ιρανική απειλή» και την «υποστήριξη του Ιράν σε τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η ετήσια οικονομική ενίσχυση ύψους 3 δις δολάρια για την ασφάλεια του Ισραήλ, συνοδεύεται με επιπλέον επιχορήγηση των ισραηλινών βιομηχανιών άμυνας και ιδιαίτερα στον τομέα των πυραύλων.