Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Η CIA συνεργάζεται με τις Μυστικές Υπηρεσίες της Παλαιστίνης

Πηγή: The Guardian 17 Δεκέμβρη 2009

Σύμφωνα με πηγές της Guardian, Παλαιστίνιοι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών που κρατούν και πιθανόν υποβάλλουν σε βασανιστήρια υποστηρικτές της ισλαμικής οργάνωσης της Χαμάς στην Δυτική Όχθη, έχουν στενή συνεργασία με την CIA.

Δεν πέρασε ούτε χρόνος από τότε που ο Πρόεδρος Barak Obama υπέγραψε την διαταγή με την οποία απαγορεύονταν τα βασανιστήρια και προάγονταν νόμιμες διαδικασίες ανάκρισης των κρατουμένων στις ΗΠΑ, και στοιχεία που βρέθηκαν αποκαλύπτουν την συνεργασία της CIA με μυστικές υπηρεσίες, των οποίων η χρήση βίας έχει ευρέως καταγραφεί από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η σχέση ανάμεσα στην CIA και τις δύο εμπλεκόμενες μυστικές υπηρεσίες της Παλαιστίνης – Οργάνωση Προληπτικής Ασφάλειας (PSO) και Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών (GI)- είναι τόσο στενή που, όπως λένε διπλωμάτες και άλλοι αξιωματούχοι της Δύσης που βρίσκονται στην περιοχή, η αμερικανική υπηρεσία φαίνεται να επιβλέπει τις εργασίες των Παλαιστινίων. Όπως αναφέρει Δυτικός ανώτερος αξιωματούχος: «Η CIA θεωρεί αυτές τις δύο Παλαιστινιακές υπηρεσίες ως ιδιοκτησία της» και άλλη διπλωματική πηγή προσθέτει ότι η επιρροή των ΗΠΑ σε αυτές τις υπηρεσίες ήταν τόσο έντονη που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «μακρύς βραχίονας του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία».

Παρόλο που τόσο η CIA όσο και η Παλαιστινιακή Αρχή αρνούνται πως η Αμερικανική μυστική υπηρεσία ελέγχει τους Παλαιστίνιους ομόλογους της, κανένας δεν αρνείται την ύπαρξη στενής αλληλεπίδρασής τους στην Δυτική Όχθη. Οι λεπτομέρειες της συνεργασίας τους, αποκαλύφτηκαν όταν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα άρχισαν να διερωτούνται εάν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κάνουν τα στραβά μάτια σε καταχρηστικές ανακρίσεις που διεξάγουν οι υπηρεσίες άλλων χωρών, με τις οποίες και συνεργάζονται. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση Al-Haq, τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Δυτική Όχθη και την Γάζα φέτος έχουν «επιδεινωθεί σοβαρά λόγω των διαδεδομένων παραβιάσεων που διαπράττουν οι Παλαιστίνιοι».

Οι περισσότεροι από αυτούς που κρατούνται στην Δυτική Όχθη χωρίς δίκη και πιθανόν βασανίζονται, υπήρξαν υποστηρικτές της Χαμάς, που κέρδισε τις εκλογές του 2006 αλλά ανακηρύχτηκε τρομοκρατική οργάνωση από την ΠΑ –στην οποία κυριαρχεί ο πολιτικός αντίπαλος της Χαμάς, η Φατάχ – τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Στην Λωρίδα της Γάζας όπου η Χαμάς διατηρεί τον έλεγχο για περισσότερο από δύο χρόνια, υπάρχουν αναφορές ότι οι δυνάμεις της κρατούν και βασανίζουν υποστηρικτές της Φατάχ με τον ίδιο τρόπο.

Ανάμεσα στους οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν καταγράψει ή έχουν διαμαρτυρηθεί για την κακοποίηση των κρατουμένων από την ΠΑ είναι η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Al-Haq και η ισραηλινή οργάνωση B’Tselem. Ακόμα και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΠΑ έχει εκφράσει την «βαθιά ανησυχία» της για το ζήτημα.

Οι πιο συχνές διαμαρτυρίες αφορούν σοβαρούς τραυματισμούς κρατουμένων και υποβολή σε ένα βασανιστήριο, γνωστό ως shabeh, στο οποίο τους αλυσοδένουν και αναγκάζονται να παραμείνουν σε επώδυνες στάσεις για μεγάλες περιόδους. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι τους στερούν τον ύπνο και πως μεγάλος αριθμός κρατουμένων στριμώχνεται σε μικρά κελιά, για να εμποδίζεται η ανάπαυση τους. Αντί, επίσης, να περνούν από Πολιτικά Δικαστήρια, σχεδόν όλοι οι κρατούμενοι υπόκεινται σε ένα σύστημα στρατιωτικής δικαιοσύνης στο οποίο δεν απαιτείται η παραπομπή τους στο δικαστήριο για έξι μήνες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΠΑ, η PSO και η GI κρατούν περίπου 400 με 500 υποστηρικτές της Χαμάς.

Κάποιες κακοποιήσεις είναι τόσο σοβαρές που τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους αυτή την χρονιά. Ο τελευταίος ήταν ο 33χρονος νοσοκόμος Haitham Amr από την Χεβρώνα, υποστηρικτής της Χαμάς που πέθανε τέσσερις μέρες μετά την κράτηση του από πράκτορες της GI τον περασμένο Ιούνιο. Εκτενείς μελανιές στην περιοχή των νεφρών του υποδεικνύουν ότι χτυπήθηκε μέχρι θανάτου. Ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν την ζωή τους πέρσι, μετά την προσωρινή του κράτηση από την GI, ήταν και ο Majid al-Barghuti, ο 42 χρονών ιμάμης ενός χωριού κοντά στην Ραμάλα.

Παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις που να φανερώνουν πως η CIA είχε διατάξει τέτοια κακοποίηση, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν πως αν οι ΗΠΑ πίεζαν τις Παλαιστινιακές αρχές, θα σταμάταγαν αμέσως.

Σύμφωνα με τον Shawan Jabarin, γενικό διευθυντή της οργάνωσης al-Haq: «οι Αμερικάνοι θα μπορούσαν να το σταματήσουν οποιαδήποτε στιγμή. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να πουν στον Πρωθυπουργό Salam Fayyad πως θα το κάνουν θέμα. Και μετά θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το να παραπέμπονται οι κρατούμενοι άμεσα σε δίκη».

Σύμφωνα με διπλωμάτη που βρίσκεται στην περιοχή: «Η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ γνώριζε τα βασανιστήρια και δεν έκανε τίποτα για να τα εμποδίσει. Υπάρχουν μια σειρά από ερωτήματα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ: ποιος είναι ο σκοπός της, ποιοι είναι οι όροι της δέσμευσης της; Εκπαιδεύουν την GI και την PSO σύμφωνα με το εγχειρίδιο που καθιέρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Συμπεριλαμβάνεται και η βρεγμένη σανίδα; Έχουν τον έλεγχο ή απλά παρακολουθούν;»

Ο Sa'id Abu-Ali, Υπουργός Εσωτερικών της ΠΑ, παραδέχεται ότι κρατούμενοι έχουν βασανιστεί και κάποιοι έχουν πεθάνει, αλλά όπως λέει οι καταχρήσεις αυτές δεν αποτελούν επίσημη πολιτική, και γίνονται κινήσεις για να αποφευχθούν. Προσθέτει επίσης πως κατάχρηση εξουσίας «συμβαίνει σε κάθε χώρα του κόσμου». Ο Abu-Ali διέτεινε αρχικά ότι αρνείται την «βαθιά ανάμειξη» της CIA με τις δύο παλαιστινιακές μυστικές υπηρεσίες που ευθύνονται για τον βασανισμό των υποστηρικτών της Χαμάς, αλλά μετά παραδέχθηκε την ύπαρξη κάποιας σύνδεσης «Υπάρχουν επαφές, αλλά δεν μας επιβλέπουν οι Αμερικάνοι», είπε «Είναι ζήτημα της Παλαιστίνης, αλλά οι Αμερικάνοι μας βοηθούν».

Η CIA δεν αρνείται την συνεργασία της με την PSO και την GI στην Δυτική Όχθη, αλλά δεν λέει που χρησιμοποίησε τις πληροφορίες που απέσπασαν κατά την ανάκριση των υποστηρικτών της Χαμάς. Αρνείται επίσης πως κάνει τα στραβά μάτια, όπως χαρακτηριστικά είπε ένας αξιωματούχος. Ο εκπρόσωπος της CIA, Paul Gimigliano, αρνείται ότι έπαιξε τον ρόλο του επιβλέποντα στην PSO και στην GI «Η αντίληψη ότι η υπηρεσία μας διοικεί άλλες μυστικές υπηρεσίες, είναι λανθασμένη. Η CIA στηρίζει και ενδιαφέρεται μόνο για τις νόμιμες μεθόδους συλλογής πληροφοριών».

Η ανησυχία για την κακοποίηση των κρατουμένων στην Δυτική Όχθη αυξάνεται, παρ’ όλες τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να δημιουργήσουν στην Παλαιστίνη ένα θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει περισσότερη ασφάλεια, σαν το πρώτο βήμα για την δημιουργία του Παλαιστινιακού κράτους. Πάνω από τον μισό προϋπολογισμό της ΠΑ (2.8 δις δολάρια) πέρσι, προήλθε από διεθνείς επιχορηγήσεις. Το ¼ αυτών δόθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας. Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η οργάνωση al-Haq λένε πως για να αυξήσουν την ικανότητα ασφάλειας της ΠΑ, οι δωρήτριες χώρες είναι υποχρεωμένες να διασφαλίζουν ότι προφυλάσσονται τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα.

Καθώς στο επίκεντρο των διεθνών προσπαθειών είναι η δημιουργία Εθνικής Φρουράς Ασφαλείας στην Παλαιστίνης, 7.500 χωροφύλακες εκπαιδεύτηκαν σκληρά από ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά και Τουρκία υπό τις διαταγές του Στρατηγού των ΗΠΑ Keith Dayton τον οποίο πολλοί Παλαιστίνιοι κατηγορούν για κακοποίηση των υποστηρικτών της Χαμάς, παρόλο που η αποστολή του δεν επεκτάθηκε σε καμία από τις δύο υπεύθυνες υπηρεσίες. Κάποιοι από την ομάδα του Dayton λέγεται ότι είχαν προειδοποιηθεί από ανώτερο υπάλληλο της CIA, να μην επιχειρήσουν να αναμειχθούν στις υποθέσεις της PSO και της GΙ. Κάποιοι λέγεται ότι είχαν προσωπικούς φόβους πως η κακοποίηση κρατουμένων και η εξαγρίωση του πληθυσμού, ίσως να έβλαπτε την αποστολή τους. Μια πηγή, μας είπε: «Γνωρίζω ότι ο Dayton και η ομάδα του, ανησυχούν ιδιαίτερα για το τι συμβαίνει σε αυτά τα κέντρα κράτησης, γιατί ξέρουν ότι μπορεί να αποδιοργανώσει το έργο τους».