Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε τζαμί

Πηγή: http://english.aljazeera.net/news/ 11 Δεκέμβρη 2009
Ισραηλινοί έποικοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, βανδάλισαν ένα τζαμί, έκαψαν την βιβλιοθήκη του και γέμισαν το κτίριο με συνθήματα μίσους στα εβραϊκά. Για την επίθεση κατηγορήθηκαν σκληροπυρηνικού Εβραίοι και ίσως συνδέεται με τα σχέδια συγκράτησης των παράνομων εποικιστικών δραστηριοτήτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ισραηλινές δυνάμεις στάλθηκαν για να ερευνήσουν το περιστατικό που έλαβε χώρα στο τζαμί του χωριού Yasuf, βόρεια της Δυτικής Όχθης. Οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν όταν οι χωρικοί έριξαν πέτρες προς τους στρατιώτες και αυτοί απάντησαν με δακρυγόνα.

Ένα από τα μηνύματα που γράφτηκαν λέει «Ετοιμαστείτε να πληρώσετε το τίμημα», ενώ ένα άλλο γράφει «Θα σας κάψουμε όλους». Το Κοινοτικό συμβούλιο και οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφάλειας, κατηγορούν ως υπεύθυνους για την επίθεση, τους Ισραηλινούς που μένουν στον γειτονικό εποικισμό.

Στην περιοχή μένουν κάποιοι από τους πιο σκληροπυρηνικούς έποικους που ακολουθούν την πολιτική «ανταπόδοσης», στοχοποιώντας τους Παλαιστίνιους για οποιοδήποτε μέτρο παίρνει η ισραηλινή κυβέρνηση και θεωρούν ότι απειλεί τους εποικισμούς. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε: «φαίνεται πως οι ύποπτοι έγραψαν μηνύματα μίσους στα Εβραϊκά και στην συνέχεια έκαψαν την βιβλιοθήκη και ένα χαλί». Διαβεβαίωσε δε, την Παλαιστινιακή Αρχή πως «το ζήτημα αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα» και οι δυνάμεις ασφαλείας εργάζονται για να ανακαλύψουν τους υπαίτιους.

Την περασμένη εβδομάδα, σε χωριό κοντά στην Ναμπλούς, κάηκαν ένα σπίτι και τρία αυτοκίνητα. Όπως κατέθεσε στην αστυνομία ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, είδε τρεις έποικους να ξεκινούν την φωτιά. Οι έποικοι έχουν εκφράσει την οργή τους για την απόφαση της κυβέρνησης τους να παγώσει για 10 μήνες την έκδοση αδειών για την κατασκευή νέων σπιτιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εκτός της προσαρτημένης Αραβικής Ιερουσαλήμ. Πολλοί έποικοι θεωρούν ότι έχουν θεόσταλτο δικαίωμα να ζουν στην βιβλική γη του Ισραήλ, που περιλαμβάνει την Δυτική όχθη.