Πηγή: http://english.aljazeera.net/news 11 Δεκέμβρη 2009
Η Βρετανία συστήνει στα καταστήματα που πουλούν προϊόντα προερχόμενα από την Δυτική Όχθη, να δηλώνουν σαφώς στις ετικέτες τους αν τα προϊόντα προέρχονται από ισραηλινούς εποικισμούς ή από Παλαιστίνιους παραγωγούς.
Παρόλο που η σύσταση που εξέδωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra), δεν έχει νομικό χαρακτήρα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι και ηγέτες των εποίκων αντέδρασαν με θυμό λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε μποϋκοτάζ των προϊόντων τους. Μέχρι σήμερα, τα προϊόντα ανέγραφαν στις ετικέτες του «Προϊόν Δυτικής Όχθης», αλλά ο συμβουλευτικός οδηγός της Defra αναφέρει πως θα πρέπει να δίνουν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως «Προϊόν Παλαιστίνης» ή «Προϊόν από Ισραηλινό εποικισμό».
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» υπάρχουν 27 ισραηλινές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε εποικισμούς και εξάγουν προϊόντα στη Βρετανία, και τα προϊόντα τους πωλούνται σε καταστήματα όπως τα Waitrose, Tesco, Sainsbury, Somerfield, John Lewis and B&Q.
Η Defra, σε χωριστό σημείο, αναφέρει ότι οι πωλητές θα διαπράττουν παράβαση εάν δηλώνουν προϊόντα προερχόμενα από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη σαν «Προϊόντα του Ισραήλ». Σύμφωνα με την οδηγία «οι πωλητές θα παραπλανούν σκόπιμα τους καταναλωτές και γι’ αυτό διαπράττουν αδίκημα, αν δηλώσουν οποιοδήποτε προϊόν που παράγεται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και την Δυτική Όχθη σαν «Προϊόν του Ισραήλ». Αυτό θα ίσχυει ανεξάρτητα από το αν το προϊόν προέρχεται από Παλαιστίνιους παραγωγούς ή από ισραηλινό εποικισμό στα κατεχόμενα εδάφη, κι αυτό γιατί η περιοχή δεν εμπίπτει στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του Κράτους του Ισραήλ»
Τα προϊόντα που προέρχονται από ισραηλινούς εποικισμούς περιλαμβάνουν: καλλυντικά, φαρμακευτικά προϊόντα, φρούτα και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.
Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί ήδη τον διαχωρισμό ανάμεσα στα αγαθά που προέχονται από το Ισραήλ και σε αυτά που προέρχονται από τα κατεχόμενα εδάφη, αν και όπως λένε όσοι ενεργοποιούνται σε εκστρατείες υπέρ των Παλαιστινίων, αυτός ο διαχωρισμός δεν είναι πάντα ευδιάκριτος.
Η ισραηλινή εφημερίδα The Jerusalem Post αναφέρει την δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Yigal Palmor ότι η οδηγία αυτή «αποτελεί υποχώρηση στις παλαιστινιακές οργανώσεις και θα σκληρύνει ακόμα περισσότερο τις θέσεις των Παλαιστινίων. Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή και βλάπτει τις προσπάθειες του Ισραήλ και της Διεθνούς κοινότητας να ξεκινήσουν πάλι οι ειρηνευτικές διαδικασίες στην βάση της αμοιβαίας συμφωνίας».
Στην The Guardian δημοσιεύεται δήλωση του Dani Dayan, εκπροσώπου των ισραηλινών έποικων, που χαρακτηρίζει την απόφαση ως «το πιο πρόσφατο εχθρικό χτύπημα» από την Βρετανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου