Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Το Ισραήλ παρασημοφορεί "ήρωες" του πολέμου της Γάζας

Πηγή: The Palestine Chronicle, 17 Δεκέμβρη 2009

Το Ισραήλ παρασημοφόρησε 8 στρατιώτες για τον «ηρωισμό» που επέδειξαν στην κατακριτέα απ’ όλο τον κόσμο «Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι» στην Γάζα, που αφαίρεσε τις ζωές εκατοντάδων Παλαιστινίων. Ο Στρατηγός Yoav Galant παρέδωσε τα μετάλλια «τιμής» στους στρατιώτες, σε τελετή που έγινε την περασμένη βδομάδα. Ο Galant δήλωσε ότι ο στρατός πέτυχε τους στόχους του κατά την διάρκεια της εισβολής στην Γάζα και «οι στρατιώτες ενήργησαν με γνώμονα το δίκαιο του αγώνα μας και οι ηθικές τους αξίες είναι αξιέπαινες». «Τις δύσκολες στιγμές που δοκιμαστήκατε μέσα από την φωτιά, η γενναιότητα και προσαρμοστικότητα, επικράτησαν. Είστε ο φάρος της ηθικής και των αξιών».

Η τελετή έγινε εν μέσω της παγκόσμιας αποδοκιμασίας του πολέμου του Tel Aviv εναντίον των Παλαιστινίων και των διαφόρων εκθέσεων από διεθνή σώματα και οργανισμούς, που κατηγορούν το Ισραήλ για παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου.

Τον Ιούλιο, η ακτιβιστική ομάδα «Σπάζοντας την Σιωπή», δημοσιοποίησε τις καταθέσεις 30 στρατιωτών που παραδέχονταν ότι εισέβαλλαν στην Γάζα πυροβολώντας αδιακρίτως, κατόπιν εντολής που είχαν από τους διοικητές τους να πυροβολούν πρώτα και μετά να ανησυχούν για το αν τα θύματα είναι πολίτες ή μαχητές. Οι καταθέσεις περιγράφουν την «Μέθοδο της Γειτονιάς», όπου ανάγκαζαν τον άμαχο πληθυσμό να μπαίνει σε ύποπτα κτίρια και να λειτουργεί σαν ανθρώπινη ασπίδα για τις ισραηλινές δυνάμεις. Επίσης κατηγορούν το Ισραήλ για την αδιάκριτη χρήση λευκού φωσφόρου στους δρόμους της Γάζας, όπου οι ομάδες βομβαρδισμού και πυροβολικού ισοπέδωναν μαζικά περιοχές, κτήματα και κήπους.

Τον Απρίλιο, ο Richard Goldstone και η ομάδα του διεξήγαγαν μια ανεξάρτητη έρευνα υπό το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ, για να διερευνήσουν τις παραβιάσεις του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου κατά την διάρκεια του πολέμου της Γάζας. Η έκθεση της επιτροπής τονίζει τις αγριότητες του Ισραήλ εναντίον του πληθυσμού της Γάζας και καταγράφει την σκόπιμη επίθεση σε κτίρια, όπως σχολεία και τζαμιά, που γνώριζαν ότι χρησιμοποιούνταν σαν καταφύγια από τους άμαχους. Κατηγορεί επίσης το Ισραήλ ότι σκότωνε άοπλους στρατιώτες που κράταγαν λευκές σημαίες. Τον Οκτώβριο η έκθεση υπερψηφίστηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ, με 144 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 44 απών.

Περισσότεροι από 1.400 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την ισραηλινή εναέρια, επίγεια και θαλάσσια εισβολή , ενώ καταστράφηκαν πολλές υποδομές, οδηγώντας σε μεγαλύτερη εξαθλίωση τον πληθυσμό της Γάζας.