Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Η Αίγυπτος επιτρέπει σε 100 διαδηλωτές να περάσουν στην Γάζα

Πηγή: http://www.france24.com/en/node/4958627 30 Δεκέμβρη 2009

Οι εγκλωβισμένοι στο Κάιρο διαδηλωτές, δέχτηκαν την πρόταση της Αιγύπτου να επιτρέψουν σε 100 από τους 1300, να περάσουν στην Γάζα, μετά από τις διαμαρτυρίες και την απεργία πείνας. Η απόφαση αυτή δίχασε τις αντιπροσωπείες των 42 χωρών, που έφτασαν στο Κάιρο με σκοπό να φτάσουν στην Γάζα.

Κάποιοι οργανωτές υποστηρίζουν ότι η προσφορά της Αιγύπτου αποτελεί νίκη, μετά την επίμονη άρνηση της να μην επιτρέψει σε κανέναν διαδηλωτή του Gaza Freedom March να μπει στην Γάζα, για την πορεία που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη. «Είναι εν μέρει μια νίκη. Δείχνει πως η μαζική πίεση έχει αποτέλεσμα», είπε ο Medea Benjamin, Αμερικάνος ακτιβιστής και ένας από τους διοργανωτές.

Οι ακτιβιστές είχαν προχωρήσει σε καθιστικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, προκειμένου να πιέσουν να τους δοθεί άδεια εισόδου. Δεκάδες Γάλλοι ακτιβιστές κατασκήνωσαν έξω από την πρεσβεία τους, στο Κάιρο.

Η προσφορά όμως, εξαγρίωσε πολλούς από τους ακτιβιστές. Ο Γάλλος διοργανωτής την απέρριψε ως «διαχωριστική» και δήλωσε πως η καθιστική διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία τους, θα συνεχιστεί. «Η αιγυπτιακή κυβέρνηση απλώς διασκευάζει τις εντυπώσεις για να μπορεί να πει ότι επιτρέπει στους ανθρώπους να περάσουν», είπε ο Bassem Omar, Καναδός ακτιβιστής. Οι διαδηλωτές που έμειναν στο Κάιρο, σχεδιάζουν περαιτέρω διαμαρτυρίες.

Η Αίγυπτος δήλωσε πως εμπόδισε τους διαδηλωτές, λόγω της «ευαίσθητης κατάστασης» στην Γάζα. Από το 2007, όταν ανέλαβε η Χαμάς στην Γάζα, η Αίγυπτος αρνείται να ανοίξει το πέρασμα της Rafah μόνιμα, παρά μόνο για λίγες μέρες κάθε μήνα.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, Ahmed Gheit, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε νωρίτερα, δήλωσε ότι η χώρα του θα επιτρέψει σε κάποιους διαδηλωτές να περάσουν στην Γάζα. «Θα επιτρέψουμε σε περιορισμένο αριθμό να περάσουν…τις επόμενες μέρες». Κατηγόρησε τους άλλους διαδηλωτές ότι συνωμοτούν εναντίον της Αιγύπτου και είπε ότι μπορούν να παραμείνουν «στον δρόμο».