Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Το Ισραήλ και η Λατινική Αμερική

Με την κατακραυγή στην Ευρώπη και την Αμερική για τα ισραηλινά εγκλήματα να δυσκολεύει την κατάσταση για το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ, και το κίνημα του μποϊκοτάζ να αποκτά διαστάσεις, το ενδιαφέρον των Ισραηλινών στρέφεται τελευταία προς το Νότο όσο αφορά την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων και την ενίσχυση των στρατηγικών του συμφερόντων σ’ αυτές τις περιοχές, κάνοντας μαζική εξαγωγή όπλων και τεχνολογίας καταστολής ειδικά στη Λατινική Αμερική. Το σχετικό άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοέμβρη του περιοδικού «Αλάνα». Στο τέλος του θα βρείτε Ανακοίνωση της Καμπάνιας Κατά του Τείχους του Απαρτχάιντ την Παγκόσμια Μέρα Ενάντια στο Πραξικόπημα στην Ονδούρα, 28 Αυγούστου

ΟΥΣΤ! Ισραήλ

Ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, πραγματοποίησε τον περασμένο Ιούλιο ένα 10ήμερο ταξίδι στη Νότια Αμερική. Στόχος του ταξιδιού η αναζήτηση νέων διεξόδων για την εξωτερική πολιτική του Ισραήλ, που σήμερα στρέφεται όλο και περισσότερο προς τις χώρες του Νότου.

Ο κόσμος στη Βραζιλία υποδέχτηκε τον Λίμπερμαν με διαδηλώσεις, καταγγέλλοντάς τον ως το σύμβολο των ισραηλινών ρατσιστικών, φασιστικών και αποικιοκρατικών πολιτικών. Οι άνθρωποι αρνήθηκαν να παίξουν τον ρόλο ήσυχων οικοδεσποτών ενός καθεστώτος που πάνω από εξήντα χρόνια δεν επιτρέπει τον επαναπατρισμό των προσφύγων και χρησιμοποιεί όλο και πιο ακραίες μεθόδους καταστολής και απαρτχάιντ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό. Η βίαιη σφαγή και ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας στην αρχή του χρόνου και η συνεχιζόμενη κατασκευή του Τείχους και των εποικισμών στη Δυτική Όχθη, είναι δύο ακόμη στοιχεία που οδηγούν πολλούς ανθρώπους από όλον τον κόσμο να θεωρούν το Ισραήλ ως ένα κατασταλτικό κράτος. Ωστόσο, πέρα από το παλαιστινιακό ζήτημα, υπάρχουν μια σειρά επιπλέον λόγοι που καθιστούν απεχθές το Ισραήλ στη λατινοαμερικάνικη κοινή γνώμη.

Το πρόσφατο έντονο ενδιαφέρον του Ισραήλ για τη Νότια Αμερική οφείλεται, εν μέρει, στον περιορισμό των σχέσεών του με την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική που ήταν παραδοσιακά οι σύμμαχοί του. Σε πολιτικό επίπεδο, ακόμα και ο συντηρητικός Σαρκοζί, όταν ακόμα ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, είχε προειδοποιήσει την ισραηλινή κυβέρνηση να αντικαταστήσει τον Λίμπερμαν με ένα πιο «δημοφιλές» πρόσωπο. Σε οικονομικό επίπεδο, οι ισραηλινές εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 21% λόγω του ευρωπαϊκού μποϊκοτάζ.

Τους τελευταίους μήνες, το διεθνές κίνημα «Μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις» έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις. Η νορβηγική κυβέρνηση απέσυρε τις επενδύσεις της από την ισραηλινή εταιρεία Ελμπίτ, λόγω της συμμετοχής της στην κατασκευή του Τείχους. Η βρετανική κυβέρνηση σταμάτησε να παρέχει ανταλλακτικά για πλοία που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές επεμβάσεις. Ο βελγο-γαλλικός οργανισμός επενδύσεων Ντέξια σταμάτησε να χρηματοδοτεί τους εποικισμούς. Σημαντικές κινήσεις μποϊκοτάζ έχουν επίσης συμβεί και σε πολιτιστικό επίπεδο, όπως η διαμαρτυρία πολλών καλλιτεχνών για το αφιέρωμα που έκανε στο Τελ Αβίβ το φεστιβάλ κινηματογράφου του Τορόντο. Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να αποκλείσει το Πανεπιστήμιο των εποίκων Αριέλ από τον διαγωνισμό «Ηλιακό Δέκαθλο» που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη.

Έτσι, το Ισραήλ πρόσφατα αποφάσισε να στραφεί στη Νότια Αμερική και την Αφρική για την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων και να ενισχύσει περισσότερο απ' ό,τι ότι στο παρελθόν τα στρατηγικά του συμφέροντα σε αυτές τις ηπείρους.

Την περίοδο που οι Ηνωμένες Πολιτείες στήριζαν στρατιωτικά φασιστικές κυβερνήσεις και δικτατορίες σε όλη την ήπειρο, το Ισραήλ βοηθούσε στην εκπαίδευση παραστρατιωτικών ομάδων και ταγμάτων θανάτου των δικτατοριών. Μεταξύ άλλων, το Ισραήλ βοήθησε στην εκπαίδευση των Κόντρας στη Νικαράγουα, προμήθευσε με μικρά και έξυπνα όπλα το καθεστώς στη Γουατεμάλα που σκότωσε πάνω από 200 χιλιάδες ανθρώπους, διέλυσε χωριά και εξόρισε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Αυτό άνοιξε μια μεγάλη αγορά για τα ισραηλινά όπλα και την ισραηλινή βιομηχανία καταστολής αλλά σπάνια συνοδεύτηκε από ένα άνοιγμα σε περαιτέρω εμπορικές συμφωνίες.

Αυτό τώρα αλλάζει δραματικά. Η παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά και οι πρώτες επιτυχίες του κινήματος του μποϊκοτάζ σε Ευρώπη και Βόρειο Αμερική άρχισαν να δυσκολεύουν το Ισραήλ και έκαναν την ανάγκη αναζήτησης νέων εμπορικών συνεργασιών επιτακτική. Μεγάλο άνοιγμα αγορών στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο αποκλείεται να γίνει. Ακόμα και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις δεν ακολουθούν πολιτικές μποϊκοτάζ και κυρώσεων κατά του Ισραήλ, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, το κοινό λαϊκό αίσθημα βάζει φραγμό στις ισραηλινές επενδύσεις.

Η Λατινική Αμερική, και ειδικά οι χώρες της Mercosur (κοινή αγορά των χωρών του Νότου), όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή, είναι, εν δυνάμει, μια νέα αγορά για τα ισραηλινά προϊόντα και τις υπηρεσίες. Έτσι δεν είναι παράξενο που ο Λίμπερμαν στη διάρκεια της περιοδείας του επαναλάμβανε διαρκώς την ανάγκη να επικυρώσει η Mercosur τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με το Ισραήλ, η οποία είχε υπογραφεί το 2008. Παράλληλα, πραγματοποίησε σε κάθε χώρα συναντήσεις μεγάλης διάρκειας με επιχειρηματίες για να προωθήσει οικονομικές συνεργασίες με το Ισραήλ.

Ενώ για το κράτος του Ισραήλ η Νότια Αμερική έχει αποκτήσει ανανεωμένη σημασία, για τους ανθρώπους της ηπείρου το Ισραήλ δεν έχει τίποτα καινούριο να προσφέρει. Τα ισραηλινά όπλα και η στρατιωτική εκπαίδευση που προσφέρει συνεχίζουν να δολοφονούν λατινοαμερικάνους σε ολόκληρη την ήπειρο. Η Κολομβία είναι πιθανά ο μεγαλύτερος αποδέκτης ισραηλινών όπλων και υπηρεσιών εκπαίδευσης. «Έμαθα πάρα πολλά πράγματα στο Ισραήλ, σε αυτή τη χώρα οφείλω τα στρατιωτικά και ανθρώπινα επιτεύγματά μου», παραδέχτηκε ο Κολομβιανός παραστρατιωτικός ηγέτης και έμπορος ναρκωτικών Κάρλος Καστάο. Ακόμα και χώρες όπως η Βραζιλία χρησιμοποιούν ισραηλινά όπλα καταστροφής και καταστολής. Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ξεκινήσει μια καμπάνια ζητώντας από την πολιτεία του Ρίο δε Τζανέιρο να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον Καβέιρο, ένα ισραηλινό θωρακισμένο όχημα που σκοτώνει αδιακρίτως και χρησιμοποιείται σε βίαιες επιχειρήσεις καταστολής ολόκληρων κοινοτήτων. Στην Ονδούρα, ενώ σχεδόν ολόκληρη η αμερικάνικη ήπειρος έχει απομονώσει το τωρινό καθεστώς μετά την ανατροπή του νόμιμου πρωθυπουργού της χώρας Σελάγια, ο ηγέτης της χούντας ανακοίνωσε την υποστήριξη του Ισραήλ προς τη δικτατορία του. Πολλοί σχολιαστές έχουν υπογραμμίσει ότι τους μήνες που προηγήθηκαν της δικτατορίας στην Ονδούρα η ισραηλινή πρεσβεία ήταν κέντρο έντονης διπλωματικής δραστηριότητας με εξέχοντες αντιπροσώπους της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Μιτσελέτι.

Πρέπει επίσης να αναφέρουμε εδώ πως ένα νέο ισραηλινό όπλο, ο επονομαζόμενος “Φωνακλάς”, χρησιμοποιείται επισήμως για πρώτη φορά στην Ονδούρα. Πρόκειται για ένα ισραηλινής κατασκευής μηχάνημα νέας υψηλής τεχνολογίας, που χρησιμοποιείται για να καταστείλει τους οπαδούς του Σελάγια. Από ανώνυμη περιγραφή του νέου όπλου: «Πέρασε ένα λευκό όχημα με δύο αστυνομικούς και δύο στρατιώτες και δύο άγνωστα μηχανήματα που έμοιαζαν με μεγάφωνα, αλλά πιο μοντέρνα. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα εξέπεμψε έναν διαπεραστικό ήχο που έσκισε τον αέρα, το πλήθος πανικοβλήθηκε, κάλυψε τα αυτιά του και διπλώθηκε από τον πόνο». Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν οι τεχνικοί που το χειρίζονται στην Ονδούρα είναι Ονδουριανοί ή αν ανήκουν στις σιωνιστικές ειδικές δυνάμεις.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: το ισραηλινό διπλωματικό σώμα έχει ως αποστολή να εμποδίσει τις πολύχρονες προσπάθειες της Νότιας Αμερικής για τη δημιουργία θεσμών περιφερειακής ολοκλήρωσης (οικοδόμηση της Mercosur, ίδρυση της Τράπεζας του Νότου, διπλωματικές προσπάθειες για τη δημιουργία ιδιαίτερων σχέσεων μεταξύ των χωρών του Νότου, όπως η πρωτοβουλία IBSA που περιλαμβάνει την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική). Οι καλύτερες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και τις χώρες της Μέσης Ανατολής είναι στρατηγικοί δεσμοί που ίσως επιτρέψουν στον παγκόσμιο Νότο να παίξει έναν πιο ισχυρό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή, προς την κατεύθυνση μιας δικαιότερης κοινωνίας. Οι ισραηλινές διπλωματικές προσπάθειες εργάζονται ενάντια σε αυτήν την προοπτική. Η θεωρία του φόβητρου της μεσανατολικής και ειδικότερα της ιρανικής επιρροής που έχει αναπτύξει ο Λίμπερμαν, έχει στόχο να διαλύσει αυτούς τους τόσο σημαντικούς δεσμούς οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και άλλων κρατών που παράγουν υδρογονάνθρακες. Και όλο αυτό έχει να κάνει βασικά με τη διάβρωση της νοτιοαμερικάνικης ενότητας. Αυτές οι προσπάθειες εκβιασμού πολλών κρατών της ALBA, αν επιτύχουν, θα κατακερματίσουν την ενότητα των κρατών και των οικονομιών της ηπείρου.

Οι διαμαρτυρίες στη διάρκεια της επίσκεψης του Λίμπερμαν ξεκαθαρίζουν το πού στέκονται οι λαοί. Απομένει να δούμε το πώς θα κινηθούν οι κυβερνήσεις. Πάντως, δεν είναι τυχαία η επιλογή των χωρών επίσκεψης, δεν είναι πολλές οι χώρες της Νότιας Αμερικής που θα φιλοξενούσαν τον ρατσιστή υπουργό. Μόνο οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, του Περού και της Κολομβίας δέχτηκαν να συναντηθούν με τον Λίμπερμαν. Είναι εξαιρετικά προβληματικό που ο Λούλα δέχτηκε να συνομιλήσει με εκείνους που είναι ένοχοι της εθνοκάθαρσης του παλαιστινιακού λαού και που, χρόνια τώρα, χρηματοδοτούν και προωθούν την καταστολή των λατινοαμερικάνικων λαών. Ελπίζουμε ότι οι πρόσφατες νίκες των λαών της Λατινικής Αμερικής θα επιβάλλουν τις λαϊκές τους απαιτήσεις στις κυβερνήσεις που ακόμα και σήμερα καλωσορίζουν τον Λίμπερμαν.

Η παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών έχει επανειλημμένα ζητήσει από τις χώρες της Νοτίου Αμερικής να μην επικυρώσουν το Σύμφωνο Ελεύθερου Εμπορίου με το Ισραήλ, μια συμφωνία που, στην ουσία, θα χρηματοδοτήσει την καταστολή του παλαιστινιακού λαού.

Η επικύρωση ή όχι του Συμφώνου θα είναι βαρόμετρο για τις πολιτικές των κρατών της Νότιας Αμερικής. Αν το δεχτούν, οποιαδήποτε ρητορική για ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία και κοινούς στόχους θα είναι απλώς κενές λέξεις που δεν ασκούν καμία πίεση στο Ισραήλ. Αν το αρνηθούν, η Νότια Αμερική μπορεί να ανοίξει ένα κεφάλαιο στην ιστορία συνεργασίας του παγκόσμιου Νότου και στον αγώνα για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Πάγωμα του Συμφώνου Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ισραήλ και Mercosur

Η παλαιστινιακή Καμπάνια Κατά του Τείχους του Απαρτχάιντ και η παλαιστινιακή εθνική επιτροπή Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις εξέδωσαν ανακοίνωση που χαιρετίζει το κάλεσμα της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και Εθνικής Ασφάλειας του βραζιλιάνικου κοινοβουλίου για πάγωμα της επικύρωσης του Συμφώνου Ελεύθερου Εμπορίου του Ισραήλ με την Mercosur. Η Mercosur είναι μία από τις αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου. Οι ισραηλινές εξαγωγές προς τις χώρες που την απαρτίζουν έφτασαν τα 600 εκατομμύρια δολάρια το 2006. «Αυτή η απόφαση είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την οικονομία και τις εξωτερικές σχέσεις του Ισραήλ», ανέφερε ο Τζαμάλ Τζούμα από την καμπάνια Σταματήστε το Τείχος. «Είναι μια ξεκάθαρη πράξη πίεσης στο ισραηλινό κράτος για τη συμμόρφωσή του με τους διεθνείς νόμους».

Το Ισραήλ έχει επενδύσει πολλά στην επικύρωση του Συμφώνους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη Βραζιλία που είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Mercosur. Η Βραζιλία από μόνη της, ακόμα και χωρίς το Σύμφωνο με το Ισραήλ, είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα υποδοχής των εξαγωγών του Ισραήλ. Το 2005, ο Έχουντ Ολμέρτ, ο τότε υπουργός εμπορίου, επισκέφτηκε τη Βραζιλία για να πετύχει τη στήριξη του Λούλα για την υπογραφή του Συμφώνου. Τον ίδιο στόχο είχε και το ταξίδι του Λίμπερμαν τον περασμένο Ιούλιο.

Από την αρχή των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο Ελεύθερου Εμπορίου, η κοινωνία των πολιτών των χωρών της Mercosur απέρριψε την υπογραφή του. Από την πλευρά τους, η καμπάνια κατά του Τείχους και η επιτροπή για το μποϊκοτάζ δούλεψαν με Βραζιλιάνους διανοούμενους, κοινωνικά κινήματα, κόμματα και πολιτικούς για το μπλοκάρισμά του. Και αυτή η κινητοποίηση είχε αποτελέσματα: η επιτροπή αποφάσισε να ακούσει το λαϊκό αίτημα πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την επικύρωση ή μη του Συμφώνου.

Ο Όσκαρ Ντανιέλ Χαντούε, πρώην πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ομοσπονδίας στη Χιλή, παρενέβη και ζήτησε την απόρριψη του Συμφώνου, υποστηρίζοντας ότι η υπογραφή του αποτελεί παραβίαση των διεθνών νόμων προς όφελος ενός κράτους που δεν σέβεται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. «Σας καλώ να αναλογιστείτε σε τι θα ωφελούσε ένα τέτοιου είδους Σύμφωνο συμφωνία με ένα κράτος που εξολοθρεύει τον παλαιστινιακό λαό», ανακοίνωσε ο Χαντούε.

Η Αρλέν Κλεμέσα, καθηγήτρια αραβικής ιστορίας του πανεπιστημίου του Σάο Πάουλο και μέλος του Συντονιστικού Δικτύου των Ηνωμένων Εθνών για την Παλαιστίνη, επιχειρηματολόγησε ενάντια στην υπογραφή της συμφωνίας λέγοντας ότι ο δρόμος για την ειρήνη προϋποθέτει ότι οι διεθνείς δυνάμεις θα επιβάλλουν στο Ισραήλ το τέλος της στρατιωτικής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών. Έτσι, τα μέλη του κοινοβουλίου της Βραζιλίας συμφώνησαν και πρότειναν το πάγωμα της Συμφωνίας ως μέσο πολιτικής πίεσης προς το Ισραήλ.

«Είναι μια μικρή αλλά χειροπιαστή νίκη. Η συμφωνία είναι έγκυρη μόνο αν την επικυρώσουν οι χώρες της Mercosur. Η Ουρουγουάη την επικύρωσε ήδη και γι' αυτό θα δουλέψουμε με την Αργεντινή και την Παραγουάη. Η κυβέρνηση Λούλα έδειξε τόλμη. Περιμένουμε να ανακοινώσει και επίσημα το πάγωμα της συμφωνίας», ανακοίνωσε ο βουλευτής Νίλσον Μουράου.

Πηγές:http://stopthewall.org/analysisandfeatures/2031.shtml

http://www.alternativenews.org/english/2171-brazilian-parliament-recommends-freezing-out-israelis-from-third-largest-export-market.html
http://www.thirdworldtraveler.com/Israel/Israel_LAmer_TrailTerror.html
http://www.radioguaimaro.co.cu
http://www.scoop.co.nz/stories/HL0908/S00051.htm
http://stopthewall.org/activistresources/2019.shtml

Ανακοίνωση της Καμπάνιας Κατά του Τείχους του Απαρτχάιντ την Παγκόσμια Μέρα Ενάντια στο Πραξικόπημα στην Ονδούρα, 28 Αυγούστου

Η παλαιστινιακή Καμπάνια κατά του Τείχους του Απαρτχάιντ υψώνει τη φωνή της και ενώνεται σήμερα με όλους εκείνους που διαμαρτύρονται για το πραξικόπημα στην Ονδούρα, για τη δικτατορία και την καταστολή του καθεστώτος Μιτσελέτι. Ως Παλαιστίνιοι γνωρίζουμε ότι εμείς και ο λαός της Ονδούρας είμαστε κομμάτι του ίδιου αγώνα.
Γνωρίζουμε καλά ότι αυτό το έγκλημα δεν θα είχε σχεδιαστεί και πραγματοποιηθεί χωρίς την ενεργή υποστήριξη ξένων δυνάμεων.
Υπάρχουν πολλές αναφορές που αποδεικνύουν ότι όχι μόνο η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών είχε εμπλοκή στο πραξικόπημα αλλά και οι Ισραηλινές Μυστικές Υπηρεσίες. Το Ισραήλ έχει μακρά παράδοση στήριξης των κατασταλτικών μηχανισμών ενάντια στους λατινοαμερικάνικους λαούς. Από τους Κόντρας στη Νικαράγουα μέχρι τις δικτατορίες στην Παραγουάη, τη Γουατεμάλα και τη Χιλή. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το Ισραήλ παρείχε όπλα, στρατιωτικές υπηρεσίες και εκπαίδευση. Σήμερα, η Κολομβία είναι πιθανά ο μεγαλύτερος αποδέκτης ισραηλινών όπλων και υπηρεσιών εκπαίδευσης.
Έχοντας αυτό υπόψη, δεν μας εκπλήσσει που σήμερα μαθαίνουμε για την ισραηλινή εμπλοκή στην κατάρριψη της δημοκρατίας στην Ονδούρα. Μας αφορά ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει ανακατευτεί στο πραξικόπημα στην Ονδούρα σε πολλά επίπεδα.
Η Επιτροπή για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ονδούρα (CODEH) κατήγγειλε το καθεστώς του Μιτσελέτι για συμφωνίες με Ισραηλινούς κομάντος και ισραηλινές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας για την εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων της Ονδούρας στη χρήση βίας ενάντια σε διαδηλωτές. Έχουν ανακοινωθεί περιπτώσεις όπου το προσωπικό αυτών των εταιρειών κατέστειλε άμεσα διαδηλώσεις.
Από τις περιγραφές γίνεται εμφανές ότι επαναλαμβάνουν τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούν στην Παλαιστίνη στη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στο τείχος και κατά της ισραηλινής κατοχής.
Οι ειδικές γνώσεις και η εμπειρία που προσφέρει ο ισραηλινός στρατός στους πραξικοπηματίες της Ονδούρας έχουν αποκτηθεί από τις δολοφονίες, την καταστολή και την εθνοκάθαρση του παλαιστινιακού λαού. Τα οφέλη από το εμπόριο όπλων με την Λατινική Αμερική επιτρέπουν στην ισραηλινή βιομηχανία όπλων και στο ισραηλινό κράτος να συνεχίζουν την κατοχή και τον εποικισμό της γης μας.
Το πραξικόπημα και η εμπλοκή του Ισραήλ σε αυτό έχει επιπτώσεις και πέρα από την Ονδούρα, και καθιστά την ισραηλινή διπλωματική και στρατιωτική παρουσία μια απειλή για όλες τις λατινοαμερικάνικες δημοκρατικές δυνάμεις. Δεν είναι μόνο μια βίαιη πράξη ενάντια στον λαό της Ονδούρας. Θα χρησιμεύσει ως μοντέλο για μια νέα επίθεση προς όλους τους λαούς της Λατινικής Αμερικής.
Γι' αυτό καλούμε όλες τις δημοκρατικές χώρες της Λατινικής Αμερικής να κάνουν ένα βήμα ενάντια στα εγκλήματα και τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ, ενάντια στην ιστορική και πρόσφατη στήριξη αντιδημοκρατικών δυνάμεων και κατασταλτικών καθεστώτων στη Λατινική Αμερική και να προχωρήσουν στην:

  • Διακοπή διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ,
  • Αποπομπή στρατιωτικών ισραηλινών συμβούλων και «εταιρειών ασφαλείας»,
  • Άμεση διακοπή και ακύρωση των συμφωνιών εμπορίου όπλων με το Ισραήλ.

Οι δημοκρατικές και προοδευτικές χώρες της ALBA και της Mercosur, πρέπει να δεσμευτούν για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην περιοχή τους και τον κόσμο. Το Ισραήλ δεν δολοφονεί, βασανίζει, φυλακίζει και καταστέλλει μόνο τον παλαιστινιακό λαό. Ήδη πολλοί λατινοαμερικάνοι έχουν υποφέρει από παραστρατιωτικούς εκπαιδευμένους στο Ισραήλ και έχουν πεθάνει από ισραηλινά όπλα.

Παλαιστινιακή Καμπάνια κατά του Τείχους του Απαρτχάιντ http://stopthewall.org/analysisandfeatures/2057.shtml

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου