Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Το Ισραήλ εγκρίνει οικονομική επιχορήγηση για τους εποικισμούς

Πηγή: http://english.aljazeera.net/news/middleeast 13 Δεκέμβρη 2009

Το Ισραηλινό κοινοβούλιο αποφάσισε την ένταξη ορισμένων εβραϊκών εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στην «ζώνη εθνικής προτεραιότητας». Η απόφαση που ανακοινώθηκε την Κυριακή, χρηματοδοτεί με έκτακτη οικονομική ενίσχυση εκατομμυρίων δολαρίων τις κοινότητες που βρίσκονται σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η απόφαση του κοινοβουλίου έρχεται μόλις λίγες βδομάδες μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ για 10μηνη αναστολή έκδοσης αδειών για νέες κατοικίες στους εποικισμούς, μετά από πολύμηνη πίεση των ΗΠΑ. Το κοινοβούλιο ψήφισε την πρόταση που συμπεριλαμβάνει τους εποικισμούς στον κατάλογο των περιοχών «εθνικής προτεραιότητας» και τους παρέχει οικονομική βοήθεια ύψους 41 εκατομμυρίου δολάρια.

Η απόφαση αναμενόταν να παρθεί στην πρωινή συνέλευση, αλλά αναβλήθηκε λόγω διαφωνίας για το ποιες κοινότητες θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στον κατάλογο. Ο Υπουργός Αμύνης του Ισραήλ, Ehud Barak επέμενε να συμπεριληφθεί και η παραλιακή πόλη Ashkelon, που αποτελεί και βασικό υποστηρικτή του κόμματος του. Το κοινοβούλιο αποφάσισε την σύσταση επιτροπής που θα αποφασίσει εντός 30 ημερών για την ένταξη της Ashkelon και άλλων κοινοτήτων στον κατάλογο. Από την οικονομική βοήθεια, αναμένεται να επωφεληθούν 110.000 έποικοι.

Το ζήτημα των ισραηλινών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αποτελεί ένα από τα αγκάθια του Μεσανατολικού και των ειρηνευτικών συνομιλιών. Οι κοινότητες που επωφελούνται από την απόφαση βρίσκονται κυρίως εκτός των μεγάλων εποικισμών που θέλει το Ισραήλ να προσαρτήσει, κάτω από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους.

Ο Υπουργός Οικονομικών Yuval Steinitz, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, δήλωσε ότι ο σκοπός αυτής της κίνησης ήταν να εκφραστεί υποστήριξη στους εποικισμούς λόγω της προσωρινής ανάκλησης των αδειών. «Με αυτό, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους έποικους ότι κατανοούμε τις δυσκολίες τους και ότι τους στηρίζουμε».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε να ανησυχεί επί του ζητήματος και δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με το Κουαρτέτο γι’ αυτό το θέμα. Ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών Carl Bildt, είπε: « Έχουμε συγκαλέσει συνάντηση με το Κουαρτέτο για να δούμε την πραγματική φύση αυτής της κίνησης. Αν το κατάλαβα καλά, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό βήμα. Αν πάρει αυτή την απόφαση η Ισραηλινή κυβέρνηση, να είστε σίγουροι πως θα εκφράσουμε την άποψη μας επί του θέματος».