Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Κυνήγι μαγισσών στα Ισραηλινά Πανεπιστήμια

του Jonathan Cook, Πηγή: The Electronic Intifada, 16 Νοέμβρη 2009

Ισραηλινοί καθηγητές προειδοποιούν πως ομάδες ακροδεξιών στο Ισραήλ επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας ανάμεσα στους αριστερούς καθηγητές των Πανεπιστημίων, αντιγράφοντας τις τακτικές του «κυνηγίου μαγισσών» της αμερικανικής ομάδας παρακολούθησης των ακαδημαϊκών Campus Watch. Οι ομάδες IsraCampus και το Ισραηλινό Ακαδημαϊκό Παρατηρητήριο, εντατικοποίησαν τις εκστρατείες τους μετά την πρόσφατη δημοσίευση σε εφημερίδα των ΗΠΑ έκκλησης ενός Ισραηλινού καθηγητή για μποϊκοτάζ εις βάρος του Ισραήλ.

Και οι δύο ομάδες προειδοποιούν τους χορηγούς των πανεπιστημίων, κυρίως τους Εβραίους των ΗΠΑ, για καθηγητές που τους περιγράφουν ως «ανατρεπτικούς», προκειμένου να πιέσουν την διοίκηση των πανεπιστημίων να επιβάλει κυρώσεις σε όσους από το πανεπιστημιακό προσωπικό ασκούν κριτική στις Ισραηλινές πολιτικές.

«Δεν έχω κανένα δισταγμό να αποκαλέσω αυτή την εκστρατεία Μακαρθισμό» λέει ο David Newman, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Ben Gurion της πόλης Beersheva στο νότιο Ισραήλ. «Αυτό που κάνουν είναι πολύ επικίνδυνο».

Το μήνα που πέρασε, εγκαινιάζοντας μια νέα τακτική, το IsraCampus δημοσίευσε στο επίσημο ημερολόγιο των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Χάιφα, ολοσέλιδη διαφήμιση που καλεί επειγόντως τους φοιτητές να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του για να δουν φωτογραφίες των 100 καθηγητών «απατεώνων» τους οποίους η ομάδα αποκαλεί «ακαδημαϊκή πέμπτη φάλαγγα». «Στόχος τους είναι να κάνουν τους φοιτητές κατάσκοπους μέσα στις τάξεις, για να συγκεντρώνουν πληροφορίες και να μας εκφοβίζουν», λέει ένας Ισραηλινός καθηγητής. «Πρόκειται για το μοντέλο ελέγχου του πανεπιστημιακού προσωπικού, που αποδείχτηκε πολύ πετυχημένο στην κατάπνιξη της ακαδημαϊκής ελευθερίας στις ΗΠΑ».

Τόσο η Ισραηλινή Ακαδημία Καταγραφής, που ιδρύθηκε το 2004, όσο και το μεταγενέστερο IsraCampus αντιγράφουν το Campus Watch, μια αμερικανική οργάνωση που ίδρυσε ο Daniel Pipes, ακαδημαϊκός που συνδέεται στενά με το κίνημα των νέο-συντηρητικών. Το Campus Watch έχει κατηγορηθεί για εκφοβισμό Αμερικανών καθηγητών, που εκφράζουν απόψεις εναντίον της πολιτικής των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Μέση Ανατολή και προσπαθεί να πιέσει τα πανεπιστήμια να μην προσλαμβάνουν «αριστερούς» καθηγητές και να μην τους δίνουν αξιώματα.
Η διαφήμιση που δημοσίευσε το IsraCampus στο ημερολόγιο των φοιτητών της Χάιφα προειδοποιούσε τους φοιτητές ότι κάποιοι καθηγητές τους «υποστηρίζουν ανοιχτά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Εβραίων, ενθαρρύνουν το διεθνές μποϋκοτάζ του Ισραήλ, εκμεταλλεύονται το κύρος τους στις αίθουσες για να ενθαρρύνουν αντί-ισραηλινές θέσεις και να κάνουν αντι-σιωνιστική πλύση εγκεφάλου, και αντί-σιωνιστικές θέσεις, συνεργάζονται με γνωστούς αντισημίτες ... που καλούν δημόσια για την καταστροφή του Ισραήλ». Η δημοσίευση της διαφήμισης υποστηρίχτηκε από τον επικεφαλή της φοιτητικής ένωσης της Χάιφα Felix Koritney: «Οι φοιτητές που σπουδάζουν εδώ πρέπει να γνωρίζουν ποιοί είναι οι καθηγητές τους, και αν υπάρχουν καθηγητές που εναντιώνονται στο κράτος του Ισραήλ είναι σημαντικό να δημοσιεύονται τα ονόματά τους». Με δήλωσή της, η διοίκηση του Πανεπιστημίου υπερασπίστηκε την διαφήμιση, κάνοντας λόγο για «ελευθερία έκφρασης».

Το IsraCampus και η Ισραηλινή Ακαδημία Καταγραφής στοχοποιούν καθηγητές που κατακρίνουν την κατοχή, συμμετέχουν σε διαδηλώσεις εναντίον του Τείχους, υπογράφουν διαμαρτυρίες, στηρίζουν την Έκθεση Goldstone ή καλούν σε μποϋκοτάζ του Ισραήλ. Ο Ilan Pape έχει παραδεχτεί ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ακαδημαϊκή του καριέρα στο Ισραήλ και να εγκατασταθεί στην Βρετανία, μετά από προσπάθειες διασυρμού του. Σύμφωνα όμως με τον Newman, ο «Νο 1 δημόσιος εχθρός» είναι το πανεπιστήμιο Ben Gurion, ειδικά μετά την δημοσίευση ενός άρθρου από τον συνάδελφο του Neve Gordon που καλεί σε μποϋκοτάζ του Ισραήλ. Έκτοτε, έχει δεχτεί πιέσεις να παραιτηθεί από πρόεδρος του τμήματος πολιτικών επιστημών. Ο Rivka Carmi, πρόεδρος του Ben Gurion, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του άρθρου του Neve Gordon, εξέδωσε ανακοίνωση που καταδίκαζε τις απόψεις του ως «ηθικά απεχθείς» και τον προειδοποιούσε πως «καλό θα ήταν να ψάξει επαγγελματική και προσωπική στέγη κάπου αλλού».

Ο Newman λέει ότι μέχρι στιγμής οι αποφάσεις για το προσωπικό βασίζονται στην ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία. Υπάρχουν όμως ομάδες που επιχειρούν να το αλλάξουν, καλώντας τους χορηγούς να σταματήσουν τις δωρεές σε ιδρύματα που έχουν αντί-σιωνιστές καθηγητές. ΟYaakov Dayan, ο Ισραηλινός πρόξενος στο Λος Άντζελες, μετά το άρθρο του Gordon, έστειλε επιστολή στο Ben Gurion προειδοποιώντας πως οι ιδιώτες χορηγοί «αποφάσισαν ομόφωνα να αποσύρουν τις δωρεές από το ίδρυμα». Οι ομάδες αυτές επιδιώκουν να στρέψουν τις χορηγίες σε «δεξιά» ιδρύματα, όπως το Κολέγια Ariel και το Shalem στην Ιερουσαλήμ.

Υπάρχει ωστόσο μια μικρή ομάδα ακαδημαϊκών που στηρίζει τις απόψεις του Gordon για μποϋκοτάζ. Η Anat Matar, καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Tel Aviv, είναι μία από αυτούς. Η ίδια είχε δηλώσει ότι «η ατμόσφαιρα τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στην ισραηλινή κοινωνία αλλάζει και γίνεται όλο και λιγότερο ανεκτική στην οποιαδήποτε διαφωνία. Έχουμε γίνει μια φασιστική κοινωνία».