Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Αιγυπτιακή αστυνομία εναντίον των διαδηλωτών στο Κάιρο

Πηγή: tvxs.gr, 31 Δεκέμβρη 2009

Επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα έξω από τη Βιβλιοθήκη του Καΐρου στην Αίγυπτο, όταν περίπου 500 πολίτες από 42 χώρες που συμμετέχουν στην κίνηση μεταξύ των οποίων και 32 Έλληνες επιχείρησαν να διαδηλώσουν κατά του συνεχιζόμενου αποκλεισμού των Παλαιστινίων της Γάζας. Αστυνομικοί απώθησαν τους διαδηλωτές την ώρα που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Ταχίρ. Στο tvxs.gr μίλησε ο Βαγγέλης Πισσίας μέλος του Free Gaza Movement.

«Είχαμε προγραμματίσει μια συγκέντρωση με την προοπτική να την εξελίξουμε σε διαδήλωση με συμβολικό προορισμό τη Γάζα. Συγκεντρωθήκαμε στα πέριξ της πλατείας, εκεί που είναι η βιβλιοθήκη του Καΐρου. Είχαμε συγκεντρωθεί σε ομάδες και κάποια στιγμή τρέξαμε όλοι προς ένα συγκεκριμένο σημείο και δημιουργήσαμε μια ξαφνική διαδήλωση», περιγράφει ο Βαγγέλης Πισσίας.

«Πήγαμε 100 μέτρα πιο πέρα και εκεί υπήρξαν ειδικές δυνάμεις, που μας περικύκλωσαν και άρχισαν οι απωθήσεις οι οποίες κράτησαν γύρω στα τρία τέταρτα της ώρας. Έγινε καθιστική διαμαρτυρία και καθώς υπήρξε κυκλοφοριακή συμφόρηση, προσπαθούσαν να μας βγάλουν από τη μέση του δρόμου», συνεχίζει.

Ο ίδιος σημειώνει πως «ήταν ένα γεγονός με ένταση, πολύ μεγάλη ένταση, που πέρναγε το μήνυμα γιατί ήταν γεμάτη από ζωή η περιοχή, αλλά η βία που ασκήθηκε δεν ήταν άμετρη βία».

Αναφορικά με τη συνέχεια της διαμαρτυρίας του Free Gaza Movement, δήλωσε: “Είναι ένα πολύ αισθητό και έντονο γεγονός. Έχει παλμό. Θα παραμείνουμε όσος μπορούμε. Βέβαια είναι λίγο ασφυκτική η κατάσταση γιατί ούτε νερό έχουμε. Θα μπορέσουμε να μείνουμε μερικές ώρες εδώ. Βέβαια δεν θα μπορέσουμε να φύγουμε εύκολα».

«Ήταν μια δυναμική κινητοποίηση η οποία στέλνει το μήνυμα ότι κάποιοι άνθρωποι από 40 χώρες του κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Κάιρο και το πρόβλημα της Γάζας», κατέληξε.