Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

42 χρόνια από την ίδρυση του PFLP

Καιρός για μια νέα πολιτική εποχή
αντίστασης και εθνικής απελευθέρωσης

Πηγή: www.pflp.ps/english/ 11 Δεκέμβρη 2009

Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου
του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στέκεται σήμερα εδώ, 42 χρόνια μετά την ίδρυση του στις 11 Δεκέμβρη του 1967. Ιδρύθηκε ως απάντηση στην ήττα των καθεστώτων και των ιδεολογιών κατά την διάρκεια του πολέμου του Ιούνη του 1967 και ανέλαβε δράση για να παρακινήσει την αντίσταση σε όλες τις μορφές της, σε μια στρατηγική και μακρόχρονη βάση, κινητοποιώντας τις μάζες του Παλαιστινιακού Αραβικού λαού να αγωνιστούν, να εξουδετερώσουν το τεχνολογικό πλεονέκτημα της πολεμικής μηχανής της κατοχής με αιφνίδιες επιθέσεις, και να νικήσουν τον εχθρό και συνολικά το σιωνιστικό και ιμπεριαλιστικό αποικιακό σχέδιο.

Η ίδρυση του ήταν το αποκορύφωμα της ιστορικής εμπειρίας του λαού μας που συσσωρεύτηκε μέσα από ολόκληρες γενιές αντιμετώπισης αλλεπάλληλων αποικιοκρατικών και σιωνιστικών επιθέσεων. Ήταν μια προέκταση αυτού του υπαρκτού αγώνα και μια νέα έκφραση του που μεταμόρφωσε και αναβάθμισε το κίνημα, διανοητικά, πολιτικά και οργανωτικά, εξελίσσοντας την λαμπρή εμπειρία του Αραβικού Εθνικού Κινήματος, όπως αυτό καθοδηγήθηκε από τον ιδρυτή του και ιδρυτή του Λαϊκού Μετώπου, σύντροφο George Habash.

Αυτή η εξέλιξη ήρθε σαν έκφραση της αντικειμενικής αναγκαιότητας να εκπροσωπηθεί η πολιτική ταυτότητα του Παλαιστινιακού Αραβικού λαού και να προαχθεί μια ουσιαστική και στρατευμένη συμμαχία που να βασίζεται στην οργανωτική ενότητα του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και των Αραβικών Εθνών για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση και να καθοδηγείται από κοινωνικές δυνάμεις ιστορικά ικανές να οδηγήσουν τον επαναστατικό αγώνα και το απελευθερωτικό κίνημα μέχρι τη νίκη του λαού και του έθνους μας. Μια συμμαχία που να βασίζεται στις εμπειρίες που είχαν συσσωρευτεί από τον αγώνα και στα πικρά μαθήματα που αναδύθηκαν από την εμπειρία της πολιτικής φεουδαρχίας, των θρησκευτικών ηγετών και των αυταρχικών και δικτατορικών καθεστώτων.

Τον καιρό που τα αραβικά καθεστώτα παρέπαιαν υπό το βάρος της ντροπής και της ήττας, αναδύονταν οι δυνάμεις της παλαιστινιακής επανάστασης, δίνοντας ελπίδα και αυτοπεποίθηση στις μάζες των Παλαιστινίων και Αράβων, που διψούσαν για αφοσίωση και αντίσταση, διψούσαν να αποκαταστήσουν την γη μας και τα δικαιώματα μας και να πάρουν τον δρόμο της ελευθερίας, της προόδου και της ενότητας. Η ίδρυση του Λαϊκού Μετώπου δεν ήταν μόνο μια κρίσιμη ιστορική στιγμή για την πάλη των Παλαιστινίων και των Αράβων ή για τις δικές του δυνάμεις αντίστασης, ήταν και ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα με εθνικές, δημοκρατικές και κοινωνικές διαστάσεις του προοδευτικού, διεθνούς λαϊκού αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον Σιωνισμό, ένα βήμα για να αναπτυχθεί η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και η Παλαιστινιακή επανάσταση. Το Λαϊκό Μέτωπο ξεκαθάρισε ότι η εθνική πάλη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πάλης ενάντια στις αντιδραστικές αραβικές δυνάμεις, τον διεθνή σιωνισμό και ιμπεριαλισμό και της πάλης για ελευθερία, δικαιοσύνη, πρόοδο και ειρήνη.

Η επέτειος της ίδρυσης του Μετώπου συμπίπτει με μια στιγμή εθνικής κρίσης, καθώς η τυραννία της κατοχής επιτίθεται σε όλες τις πλευρές της ζωής του Παλαιστινιακού λαού και του αγώνα τους, με επιθέσεις, δολοφονίες και εγκλήματα πολέμου, με την κατοχή και τον εγκληματικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης της Παλαιστίνης, με την στέρηση της ελευθερίας χιλιάδων κρατουμένων πίσω από τα κάγκελα, με τις φρενήρεις προσπάθειες για μετατροπή του αραβικού και μουσουλμανικού χαρακτήρα της ιερής πόλης της Ιερουσαλήμ, με την εξάπλωση των εποικισμών, το χτίσιμο του Τείχος του Διαχωρισμού, την απομόνωση και τις εκτοπίσεις, και την εντατικοποίηση των σταθερά εδραιωμένων ρατσιστικών και εξτρεμιστικών πολιτικών. Η κατοχή εξαπολύει μια γρήγορη και έντονη επίθεση, με σκοπό να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες για να σκοτώσει και να θάψει τον Εθνικό Αγώνα των Παλαιστινίων στην ολότητα του. Προσπαθεί να αντικαταστήσει το Εθνικό Παλαιστινιακό πρόγραμμα με αυτό που επονομάζεται «κράτος με προσωρινά (οριστικά) σύνορα», να εξοντώσει τον αγώνα των Παλαιστινίων, την πίστη και τα δικαιώματα του λαού μας, μέσα από την δικτατορία και την ανάπηρη «δημοκρατία» των αραβικών χωρών, την σιωπή της επίσημης Αραβικής Αρχής, την συνεχιζόμενη εξομάλυνση του αίσχους μεταξύ των αντιδραστικών καθεστώτων της περιοχής και της δύναμης κατοχής και την συνεργία, την εξαπάτηση, την απόλυτη και τυφλή επιθετικότητα και υποκρισία των ΗΠΑ, που υποβοηθείται και ενθαρρύνεται από την υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως φάνηκε από την άρνηση πολλών χωρών να ψηφίσουν υπέρ της έκθεσης Goldstone, αποκαλύπτοντας την δουλοπρέπεια τους στην δύναμη της Ουάσινγκτον και στην πίεση των Σιωνιστών.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της Παλαιστίνης κυριαρχούν αποκλειστικότητες, ποσοστώσεις και κτητικότατα, εσωτερικές διαμάχες, στρατιωτικές λύσεις, παραβιάσεις της δημόσιας ελευθερίας των πολιτικών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, που εδραιώνουν τον πολιτικό και γεωγραφικό διαχωρισμό και βλάπτουν την κοινωνική συνοχή και τις παραδόσεις, τις αξίες, τις δομές και τους εθνικούς θεσμούς του λαού μας. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης και από τις δύο πλευρές να αποκαταστήσουν την ενότητα και να δώσουν προτεραιότητα στην πρωτεύουσα αντιπαλότητα με την κατοχή και στο ανώτερο εθνικό συμφέρον του Παλαιστινιακού λαού. Είναι ξεκάθαρη η ανάδυση γραφειοκρατικών στρωμάτων και ιεραρχικών και παρασιτικών δυνάμεων στην εξουσία που καλύπτουν τα εγωιστικά τους συμφέροντα και ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στις δυνάμεις κατοχής να συνεχίσουν την κατοχή, την καταπάτηση εδαφών και την παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Ανοίγει την πόρτα στην διεθνή σιωπή και συνενοχή προκειμένου να αποφύγει όλες τις πολιτικές, νομικές και ηθικές ευθύνες που έχει να προστατέψει τους Παλαιστίνιους. Όλα αυτά γίνονται με το προκάλυμμα του «ήρεμου και ασφαλούς συντονισμού», σύμφωνα με τις καταστροφικές και προδοτικές πολιτικές της Μαδρίτης και του Όσλο και της έναρξης των αποκαλούμενων «διαπραγματεύσεων».

Στην επέτειο για τα 42 χρόνια από τη ίδρυση του, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης διακηρύττει:

  • Είναι αναγκαίο να βγει μια επίσημη ανακοίνωση που να εκφράζει την παντελή αποτυχία των «διαπραγματεύσεων» και ολόκληρης της διαδικασίας του Όσλο, της εμπιστοσύνης προς τις ΗΠΑ, του «Οδικού Χάρτη» και της διαδικασίας της συνόδου της Ανάπολις. Η κατάληξη αυτής της διαδικασίας, για πολλούς δεν αποτέλεσε έκπληξη και ήταν φανερή από καιρό σ’ αυτούς που δεν φοβούνται να αντικρίσουν την πραγματικότητα. Αποτελεί ευθύνη της παλαιστινιακής ηγεσίας να κάνει έναν πλήρη και αναλυτικό απολογισμό των πολιτικών της, να διακηρύξει το τέλος της περιόδου «μεταβατικής αυτοδιοίκησης» και των σχετικών παλαιστινιακών «δεσμεύσεων» ως πλαίσιο αναφοράς και λήψης αποφάσεων, και να στραφεί προς τα ΗΕ και τις αρχές της διεθνούς προστασίας για τον λαό μας για να εξαναγκάσουν το Ισραήλ να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο και τα Ψηφίσματα των ΗΕ. Αποτελεί ευθύνη της Παλαιστινιακής ηγεσίας, να τονίσει το δικαίωμα του λαού μας στην αντίσταση ενάντια στην κατοχή και τους εποικισμούς, να απελευθερώσει τους κρατούμενους μας και να διεκδικήσει τα δικαιώματα μας για ανεξαρτησία, αυτοδιάθεση και επιστροφή.
  • Καλούμε για την σύσταση μιας Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου, που θα αποτελείται από τους ηγέτες των Εθνικών και Ισλαμικών δυνάμεων, την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ και τους εθνικούς ηγέτες. Ζητάμε να συνεδριάσουν επειγόντως προκειμένου να ξεκινήσει ξανά ο εθνικός διάλογος και η εθνική συμφιλίωση στη βάση της Διακήρυξης του Καΐρου και του Εγγράφου των Κρατουμένων, και να αναπτύξουν μηχανισμούς για την εφαρμογή και υιοθέτηση εθνικού στρατηγικού σχεδίου που θα βασίζεται στην εθνική ενότητα.
  • Το Παλαιστινιακό εθνικό Κοινοβούλιο πρέπει να δραστηριοποιηθεί με την επανίδρυση της ΟΑΠ και να περιλαμβάνει όλο το φάσμα των εθνικών πολιτικών δυνάμεων, στη βάση δημοκρατικών εκλογών με αναλογική αντιπροσώπευση στην Παλαιστίνη και το εξωτερικό. Πρόκειται για ένα φλέγον εθνικό ζήτημα που δεν μπορεί να αναβληθεί.
  • Απαιτούμε εφαρμογή του Εγγράφου των Κρατουμένων, ίδρυση ενός ενωτικού μετώπου αντίστασης, ενδυνάμωση της αντίστασης ενάντια στην κατοχή και οικοδόμηση του εθνικού μας μετώπου στην βάση της εθνικής συναίνεσης για ένα ανεξάρτητο κράτος, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, για αυτοδιάθεση και επιστροφή.
  • Οι κανόνες για δημοκρατικές εκλογές και εθνική συνεργασία, στις προεδρικές, νομοθετικές και τοπικές εκλογές, τα εμπορικά σωματεία και τις λαϊκές ομοσπονδίες, θα πρέπει να τηρούνται προκειμένου να διατηρηθεί και να προαχθεί η πολιτική και κοινωνική δημοκρατία στη γραμμή του εθνικού Παλαιστινιακού σκοπού και της Παλαιστινιακής συνείδησης. Ο μόνος τρόπο για να διαφυλάξουμε τον σκοπό μας και την ΟΑΠ, σαν το μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο των Παλαιστινίων είναι μέσα από μια πραγματική δημοκρατική διαδικασία που θα αντανακλά τον ενωτικό αγώνα και τους στόχους μας.
  • Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών φυλακισμένων και κρατούμενων στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και απορρίπτουμε την χρήση εσωτερικής βίας για την διευθέτηση διαδικαστικών ζητημάτων. Καλούμε όλους να πολεμήσουν ενάντια στη διαφθορά, να στηρίξουν το κράτος δικαίου και τις δημόσιες ελευθερίες και να αντιμετωπίσουν την ανεξέλεγκτη ανεργία, τη φτώχεια και την πείνα που βιώνει ο λαός μας. Πρέπει να προστατέψουμε την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του λαού μας και τις οικογένειες των μαρτύρων, των φυλακισμένων και των τραυματιών στην Παλαιστίνη, στα στρατόπεδα και στους τόπους εξορίας.
  • Καλούμε τους Άραβες αδερφούς, σε λαϊκό και επίσημο επίπεδο, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. καλούμε τις δημοκρατικές δυνάμεις του κόσμου, τους σύμμαχους και φίλους του λαού μας να συνεχίσουν τις δράσεις τους για την υπεράσπιση των Παλαιστινίων. Καλούμε για ένα Διεθνές Συνέδριο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή των υπαρχόντων ψηφισμάτων του Διεθνούς Δικαίου σαν μια εναλλακτική προσέγγιση στις αποτυχημένες και καταστροφικές «διαπραγματεύσεις» υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και για διεθνή στήριξη του αγώνα των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση και επιστροφή, και για να καταστεί το Ισραήλ υπόλογο, να αναγκαστεί να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο και να διώξει ποινικά τους αξιωματούχους του για εγκλήματα πολέμου.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αγωνίζεται για τα δικαιώματα του λαού μας για επιστροφή και αυτοδιάθεση, και για ένα ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευση μας στον στρατηγικό μας στόχο – την ίδρυση ενός δημοκρατικού κράτους στο σύνολο των εθνικών εδαφών της Παλαιστίνης, ενός κράτους όπου όλοι θα απολαμβάνουν ίσια δικαιώματα χωρίς διακρίσεις λόγω έθνους, φύλου ή θρησκείας.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, αναγνωρίζοντας την φύση του σταδίου στο οποίο βρισκόμαστε ως ένα στάδιο εθνικής, απελευθερωτικής και δημοκρατικής πάλης, εκφράζει την ανανεωμένη αποφασιστικότητα του να δημιουργήσει ένα δυνατό, στρατευμένο, αριστερό και δημοκρατικό πρόγραμμα που θα τονίζει τον ιστορικό ρόλο της ενότητας γύρω από τις εθνικές σταθερές της Παλαιστίνης, υποστηρίζει την ΟΑΠ και το πρόγραμμα της εθνικής απελευθέρωσης και επαναβεβαιώνει την υπόσχεση του να δικαιώσει το αίμα των μαρτύρων και τους στόχους για τους οποίους πέθαναν. Το Λαϊκό Μέτωπο δεσμεύεται να συνεχίσει την αντίσταση, της οποίας η αποτελεσματικότητα έχει αποδειχθεί στο Ιράκ, την Παλαιστίνη και τον Λίβανο να τρίψει τα μούτρα της Σιωνιστικής και αμερικανικής κατοχής στην λάσπη, να τραντάξει την ικανότητα των πολεμικών μηχανών τους να μας καταστρέφουν και επαναβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να θυσιάζεται για να σταματήσει η διάσπαση και να αποκατασταθεί η εσωτερική δημοκρατία και η εθνική ενότητα, το δίκαιο της εθνικής απελευθέρωσης και η αναγκαιότητα για νίκη και επίτευξη των εθνικών μας φιλοδοξιών και στόχων.

Σε αυτή την επέτειο, για όλους τους ακτιβιστές και μαχητές της ελευθερίας του έθνους μας και του λαού μας, χαιρετάμε με ευγνωμοσύνη και στεκόμαστε με σεβασμό και υπερηφάνεια μπροστά στις νίκες, τους μάρτυρες και τις θυσίες του λαού μας, τους συντρόφους και αρχηγούς του κόμματος μας και της εθνικής πάλης, που καθοδηγήθηκαν από τον μαρτύρα, ήρωα, ιδρυτή και ηγέτη Dr. George Habash, τον Al-Hakim, και τον πρώην Γενικό Γραμματέα, Σύντροφο Leader Abu Ali Mustafa, τους ήρωες και ηγέτες Wadie Haddad, Ghassan Kanafani, Guevara Gaza, Shadia Abu Ghazaleh, Taghreed Botmeh, Maha Nassar, τους μάρτυρες και ηγέτες της παλαιστινιακής επανάστασης, Abu Ammar, Dr. Haidar Abdel-Shafi, Sheikh Yassin, Fathi Shikaki, Bashir al-Barghouthi, Omar al-Qassim, Abdul Rahim Ahmad, Talaat Yacoub, Abu Abbas, Naji al-Ali και Mahmoud Darwish και όλους τους μάρτυρες. Χαιρετάμε με ακλόνητη πίστη και υπερηφάνεια όλους τους φυλακισμένους και τον Γενικό Γραμματέα του Μετώπου, Σύντροφο Ahmad Sa'adat, τους αδελφούς και ηγέτες Marwan Barghouthi και Sheikh Hassan Youssef, όλους τους πρώην φυλακισμένους και όλους τους φυλακισμένους που καθημερινά παλεύουν, στέκονται δυνατά και αποφασιστικά και αντιμετωπίζουν τα χτυπήματα του δεσμοφύλακα, του εκτελεστή και του τρομοκράτη κατακτητή.

Ζήτω η ένδοξη μνήμη της ίδρυσης του Μετώπου!
Δόξα και αιωνιότητα στους μάρτυρες. Λευτεριά στους φυλακισμένους!
Να ηττηθεί η κατοχή, τα αφεντικά και οι φίλοι της!
Νίκη για τον Λαό μας και το Έθνος μας!