Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Επίσκεψη Ελλήνων καλλιτεχνών και παλαίμαχων ποδοσφαιριστών στην Παλαιστίνη

Ελληνική αντιπροσωπεία βετεράνων ποδοσφαιριστών και μουσικών βρέθηκε την περασμένη βδομάδα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Η ομάδα με το όνομα «Hasta La Victoria Siempre», έδωσε ποδοσφαιρικό αγώνα με Παλαιστίνιους ποδοσφαιριστές και επισκέφθηκε Παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα και το Ισραηλινό Τείχος

Ακολουθεί σχετικό με την επίσκεψη άρθρο του Χρήστου Μιχαηλίδη που δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία στις 27 Νοέμβρη

Ποδοσφαιρικός αγώνας για την αξιοπρέπεια

Ο ΑΓΩΝΑΣ του παλαιστινιακού λαού, τόσα χρόνια, με τα πάνω και τα κάτω του, με πολύ αίμα, σκληρή και αδιάκοπη δοκιμασία των ανθρώπων του (πώς να ξεχάσω, αλήθεια, ένα απομεσήμερο, στη Γάζα, έναν νέο άνθρωπο, μόλις 30 χρόνων, τον Αχμέτ, που πωλούσε φράουλες μέσα σ' έναν τσίγκινο δίσκο, στην άκρη ενός δρόμου, γιατί σε μία αεροπορική επίθεση των Ισραηλινών ισοπεδώθηκαν οι πορτοκαλεώνες του, καίγοντας, ποιος ξέρει με πόσα χημικά, εκτός από τα δέντρα και το χώμα όλο, που για να καλλιεργηθεί ξανά χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον 10 χρόνια), ένας αγώνας πρώτ' απ' όλα για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, το δικαίωμά του να ζει ελεύθερος σε μία παρτίδα όπου τώρα ζει μια καθημερινή εξόντωση, ψυχής και σώματος, ευτυχώς δεν είναι ένας αγώνας μοναχικός.

Μεθαύριο, Κυριακή, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Και ίσως να μην υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην Ιστορία της ανθρωπότητας μιας τέτοιας, στην έκταση και στη διάρκειά της, και τόσης, στη δύναμη και στην αντοχή της, οικουμενικής έγνοιας και υποστήριξης, όχι από κυβερνήσεις, αλλά από απλούς πολίτες - όλο και πιο συχνά, αυτά τα δύο «μεγέθη» είναι εντελώς ξένα μεταξύ τους...

Η «ΔΥΣΤΥΧΙΑ», με την έννοια της μη εκπλήρωσης των πόθων, είναι ακριβώς η ανάγκη συνέχισης αυτής της αλληλεγγύης. Η «ευτυχία» είναι ότι, όσο και αν, κατ' ορισμένους, «έχει κουράσει το θέμα», η φλόγα του είναι πάντα αναμμένη. Και φωτίζει, όχι μόνο αυτόν τον συγκεκριμένο αγώνα, αλλά και κάθε άλλον, στον οποίον κάποιος ισχυρός θα θέλει να επιβληθεί, πάντα με τη βία, επί ενός πιο αδύναμου. Η αλληλεγγύη των «τρίτων» είναι από τα πιο ισχυρά όπλα εκείνων που υφίστανται τη βία των ισχυρών. Στις φετινές εκδηλώσεις, η Ελλάδα είναι παρούσα με μία ομάδα ποδοσφαίρου, αποτελούμενη από καλλιτέχνες και παλαίμαχους άσους της μπάλας. Φέρει το όνομα «Hasta La Victoria Siempre», στις φανέλες της φιγουράρει ο Τσε Γκεβάρα, και βρίσκεται κιόλας στη Ραμάλα, όπου χθες βράδυ αγωνίστηκε εναντίον αντίστοιχης μικτής ομάδας Παλαιστινίων καλλιτεχνών και παλαιμάχων ποδοσφαιριστών.

ΣΕ ΤΟΥΤΗ την ιδιότυπη ποδοσφαιρική... αποστολή, η ελληνική ομάδα είδε με τα μάτια ένα μέρος από αυτό που λέμε «βαρβαρότητα του αποκλεισμού και του διαχωρισμού». Είδαν από κοντά διαχωριστικό Τείχος στο τμήμα που χωρίζει την Ιερουσαλήμ από την Καλάντια και ενημερώθηκαν για τα διάφορα γκράφιτι που έχουν ζωγραφιστεί πάνω στο Τείχος από Παλαιστίνιους και ξένους καλλιτέχνες. Χθες, κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Γιάσερ Αραφάτ και έδωσαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σήμερα Παρασκευή, θα περιοδεύσουν στη Βηθλεέμ και θα επισκεφθούν τον Ναό της Γεννήσεως. Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Ελλάδα, Σαμίρ Αμπού Γκαζάλε, επικοινώνησε τηλεφωνικά προχθές με την ελληνική ομάδα και ευχαρίστησε τα μέλη της για τη συγκινητική τους επίσκεψη, που εκφράζει τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης που συνδέουν τον ελληνικό και τον παλαιστινιακό λαό. Την ελληνική ομάδα αποτελούν: Γιάννης Παυλίδης, Βασίλης Λέκκας, Μιχάλης Σιμιγδάλας, Ηρακλής Δημητριάδης, Τάκης Βαμβακίδης, Στέλιος Σεραφίδης, Δημήτρης Μάστορας, Γ. Αναστασόπουλος, Μαρίνος Μουζάκης, Σάββας Παπάζογλου, Γρηγόρης Ψαριανός, Δημοσθένης Μαλλιώρας, Κώστας Τσιάκαλος, Λάκης Βαμβακίδης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης.