Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Καλάντια: Έριξαν κομμάτι του τείχους

Ανταπόκριση Σωκράτης Κερανίδης

Συνέβη σήμερα...

Κοντά στο σημείο ελέγχου των συνόρων με τις κατεχόμενες Παλαιστινιακές περιοχές.

Καλάντια, Δευτέρα 9 Νοέμβρη 2009.

Σήμερα στην περιοχή της Καλάντια, κοντά στα σύνορα της καταπατημένης Ιερουσαλήμ καμιά εκατοστή άτομα κραδαίνοντας Παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας «Πηγαίνουμε Στην Ιερουσαλήμ» κατέβασαν ένα κομμάτι από το τσιμεντένιο τείχος κοντά στο πρώην αεροδρόμιο της Κάλαντα.

Σαν σημερα,20 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, αυτοί οι άνθρωποι ένωσαν τις φωνές τους και την τόλμη τους για να επιχειρήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα.

Βέβαια υπήρξε κινητοποίηση από την πλευρά των Ισραηλινών με δακρυγόνα και πυρά, ευτυχώς χωρίς θύματα.

Η αλήθεια είναι πως το πλήθος που συγκεντρώθηκε, αν και όχι πολυάριθμο, συγκεντρώθηκε αυθόρμητα σύμφωνα με πηγή από την οργάνωση Βάσης «Σταματήστε το Τείχος». Οι άνθρωποι αυτοί αγανακτισμένοι, συναντήθηκαν για να κάνουνε αυτό το συμβολικό εγχείρημα και να βροντοφωνάξουνε στον πολιτισμένο κόσμο πως βρίσκονται εδώ, υπό κατοχή, όμηροι και εγκλωβισμένοι, ανήμποροι να επισκεφτούν τη γη των προγόνων τους και φυλακισμένοι μέσα σε όση γη τους έχει απομείνει ακόμα.

Ως γνωστό το Τείχος που περικλείει σχεδόν ολόκληρη την Δυτική Όχθη, (δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η κατασκευή του) δεν έχει δε, παραμείνει στα σύνορα του 67’, αλλά έχει καταπατήσει χιλιάδες στρέμματα γης που ανήκει σε Παλαιστίνιους. Επίσης σε συνδυασμό με τα μέτρα ασφαλείας των κατακτητών για τους εποικισμούς, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη σε αφόρητο σημείο, μετακίνηση των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Όσο για την Γάζα, αυτή είναι από ξηρά και από θάλασσα, όπως και από την Δυτική Όχθη αποκλεισμένη εδώ και καιρό.

Αν και διαβάζοντας αυτά που γράφονται στα ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, ίσως το όλο σχέδιο να φαίνεται σαν μια οργανωμένη, κίνηση της Φατάχ, ή του νέου κόμματος του Μουσταφά Μπαργούτι, το γεγονός παραμένει, πως αυτοί που μαζεύτηκαν αυτοαποκαλούνταν «Λαϊκές επιτροπές», και όχι κάτι άλλο. Οι σημαίες της Φατάχ ήταν λιγοστές, και οι παρευρισκόμενοι δεν ήθελαν να δώσουν κάποιον κομματικό χαρακτηρισμό στη δράση τους αυτή, αν και ήταν μια ιδανική ευκαιρία για όλους να επωφεληθούν.

Αντιθέτως κάλεσαν την πολιτική ηγεσία των Παλαιστίνιων να σταθεί ενωμένη απέναντι στο πρόβλημα, για να δοθεί ένα δίκαιο τέλος στην μακρόχρονη κατοχή, για να επιστρέψουν τα εκατομμύρια των προσφύγων πίσω στην γη της Παλαιστίνης, για να γυρίζει η ομόνοια και η ενότητα στις γραμμές του Παλαιστινιακού Λαού, και στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα, για να αφεθούν ελεύθεροι οι χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι, και να ιδρυθεί επιτέλους το ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος.

Πληροφοριακά την προηγούμενη Παρασκευή 6 Νοέμβρη στο χωριό Νιλλίν οι κάτοικοι έριξαν και αυτοί συμβολικά ένα κομμάτι από το τείχος, κάτι το οποίο την ίδια μέρα έγινε και στο γειτονικό χωριό Μπιλίν.

Να σημειωθεί επίσης πως διανύουμε την εβδομάδα δράσης ενάντια στο Τείχος (9 με 16 Νοέμβρη) και πως πλησιάζει και η επέτειος έναρξης της πρώτης Ιντιφάντα (στις 8 του Δεκέμβρη).

Ακολουθεί βίντεο από την αγωνιστική δράση στο χωριό Νιλλίν καθώς και κάποιες φωτογραφίες από το σημερινό εγχείρημα στην Καλάντια, αλλά και η ιστοσελίδα του Maannews για τους φιλο-αγγλομαθεις http://www.maannews.net/eng/

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Σωκράτης Κερανίδης