Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Ερώτηση στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ερώτηση στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέθεσε σήμερα 11 Νοέμβρη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής σχετικά με την απελευθέρωση του Ahmad Sa΄adat. Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Ο βουλευτής του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου και Γενικός Γραμματέας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αχμάντ Σααντάτ, βρίσκεται κρατούμενος από το 2006 σε ισραηλινές φυλακές. Από τις αρχές του 2009 κρατείται σε ειδική μονάδα απομόνωσης των φυλακών Ramon, όπου στερείται στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων: απαγορεύονται οι επισκέψεις μελών της οικογένειάς του και του συνηγόρου του, η επικοινωνία με τους άλλους κρατούμενους, έχουν κατασχεθεί όλα τα προσωπικά του αντικείμενα, υποχρεούται να προαυλίζεται με χειροπέδες. Στις 22.10.2009 με απόφαση του στρατιωτικού ισραηλινού δικαστηρίου του Bir Saba παρατάθηκε η απομόνωσή του για ακόμη έξι μήνες.

Σύμφωνα με Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού .Κοινοβουλίου (4.9.2008) για την κατάσταση των Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές (P6_TA(2008)0404) … περισσότεροι από 11.000 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά, κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και κέντρα κρατουμένων, … οι οποίοι σύμφωνα με εκθέσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποβάλλονται σε βασανιστήρια …. Συχνά είναι αδύνατο ή πολύ δύσκολο για τη συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων κρατουμένων, να ασκήσουν το δικαίωμά τους να δέχονται επισκέψεις από μέλη της οικογένειάς τους, … Όπως τονίζει το Ψήφισμα, το ζήτημα των κρατουμένων έχει σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις, ενώ η σύλληψη 48 εκλεγμένων μελών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, καθώς και άλλων αιρετών μελών δημοτικών αρχών, έχει σοβαρές επιπτώσεις στις πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη·

Ερωτάται η Επιτροπή, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προκειμένου για την εφαρμογή του εν λόγω ψηφίσματος και την απελευθέρωση του Παλαιστίνιου βουλευτή Αχμάντ Σααντάτ; "