Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Κοινοβουλευτική ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την αποχή της Ελλάδας από τη ΓΣ του ΟΗΕ

Πηγή: http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=20712 10 Νοέμβρη 2009

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Κουράκης και Θ. Δρίτσας αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα δεν στήριξε ψήφισμα του ΟΗΕ που υποστηρίζει την έκθεση Γκολντστόουν, η οποία τονίζει την ανάγκη διερεύνησης των εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στην Γάζα πριν ένα χρόνο. Σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών – και πρωθυπουργό - Γ. Παπανδρέου, οι βουλευτές αναφέρουν:

"Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα στις 6-11-2009 υποστηρίζοντας την έκθεση Γκολντστόουν, η οποία αναφέρεται στην τέλεση εγκλημάτων πολέμου και στην ανάγκη περαιτέρω διερεύνησής κατά τη διάρκεια της Ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα πριν από περίπου ένα χρόνο. Η επίθεση και οι βομβαρδισμοί είχαν προκαλέσει την κατακραυγή της διεθνούς και της ελληνικής κοινής γνώμης:

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 114 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 44 αποχές, ενώ 17 χώρες απουσίασαν από την ψηφοφορία.

Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε ότι η Ελληνική Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη δεν στήριξε την έκθεση Γκολντστόυν, αλλά απείχε.

Ερωτάται ο Υπουργός Εξωτερικών:

  • Με ποιο σκεπτικό τηρήθηκε η απαράδεκτη αυτή στάση από τη χώρα μας.
  • Η μη υπερψήφιση του συγκεκριμένου ψηφίσματος εξυπηρετεί τα εθνικά μας θέματα όταν επικαλούμαστε γι αυτά το διεθνές δίκαιο και αποφάσεις του ΟΗΕ;
  • Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση εν όψει και της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό για τον τερματισμό της Παλαιστινιακής τραγωδίας και την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ;"