Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ μποϊκοτάρουν τα ισραηλινά προϊόντα

Πηγή: http://electronicintifada.net/v2/article10877.shtml 5 Νοέμβρη 2009

Δελτίο Τύπου, Σύλλογος Φοιτητών του Πανεπιστημίου του Σάσεξ

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, στην Αγγλία, ψήφισαν να μπουκοτάρουν τα Ισραηλινά προιόντα. Η απόφαση αυτή ακολουθεί το κάλεσμα των Παλαιστινίων για μπουκοτάζ, αποεπενδύσεις και κυρώσεις στο Ισραήλ, και που καλεί το Ισραηλινό κράτος να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει την κατοχή της Παλαιστίνης.

Σε ένα πλατύ δημοψήφισμα, 56% των φοιτητών ψήφισαν υπέρ του μπουκοτάζ.

Το δημοψήφισμα έγινε από το Σύλλογο Φοιτητών του Πανεπιστημίου του Σάσεξ(USSU), που αντιπροσωπεύει τους 11.000 φοιτητές του ιδρύματος.

Τα προιόντα από το Ισραήλ δε θα διατίθενται πλέον στα καταστήματα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και ο Φοιτητικός Σύλλογων θα ασκήσει πίεση στην διοίκηση του πανεπιστημίου να παρακολουθεί το μπουκοτάζ.
Ο Tom Wills, Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου, δήλωσε « το Ισραήλ καταπάτησε τις περισσότερες συνθήκες του ΟΗΕ, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. Καμία άλλη δυτική δημοκρατία δεν έχει διαπράξει τόσες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, αλλά η διεθνής κοινότητα απέτυχε να προσδώσει ευθύνες στο Ισραήλ.
«Το Σάσεξ ήταν ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια που μπουκόταραν τη Νότια Αφρική, κατά το απαρτχάιντ και ελπίζουμε ότι αυτό θα αποτελέσει την έναρξη για ένα διεθνές κίνημα σε παρόμοια κλίμακα ώστε να πιεστεί το Ισραήλ να σταματήσει την καταπίεση του Παλαιστινιακού λαού» «Καλούμε τους φοιτητές και στα άλλα πανεπιστήμια να θέσουν κινήσεις μπουκοτάζ και στους δικούς τους συλλόγους».

Νωρίτερα φέτος, η Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα πυροδότησε την κίνηση πολλών φοιτητών στην Μ.Β., με ένα κυμα καθιστικών διαμαρτυριών σε πανεπιστήμια, συμπεριλμβανομένου και του Σάσεξ. Το μπουκοτάζ από τους φοιτητές έρχεται στη συνέχεια της απόφασης του TUC, του Συμβουλίου των Σωματείων, να μπουκοτάρουν τα προιόντα από τους Ισραηλινούς εποικισμούς τον Σεπτέμβρη.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος, επίσης μπουκοτάρει την Κόκα-Κόλα και τη Νεστλέ εις διαμαρτυρία για την ανήθικη επιχειρηματική πολιτική αυτών των εταιριών.