Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Η Γ.Σ. του ΟΗΕ υιοθέτησε την έκθεση Goldstone

Πηγή: "Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό-ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ" 6 Νοέμβρη 2009

Με ψήφους 114-18 και κάπου 44 αποχές, κυρίως λόγω υποστήριξης του μπλοκ των Αραβικών κρατών και του «μπλοκ των Αδεσμεύτων», η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την έκθεση της επιτροπής του Νοτιοαφρικανού δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλνστοουν. Ο Γενικός Γραμματέας καλείται να φέρει την έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας ενώ δίνονται τρεις μήνες στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή πλευρά να διεξάγουν εσωτερικές ανακρίσεις για τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Στη Γενική Συνέλευση δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο αλλά οι αποφάσεις δεν είναι δεσμευτικές αν και έχουν βαρύνουσα σημασία. Όμως αν η υπόθεση πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τότε οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναμένεται να μπλοκάρουν κάθε απόφαση για παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, το προσχέδιο της απόφασης που είχαν συντάξει τα αραβικά κράτη είχε πολύ σκληρή γλώσσα παρά τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές προσπάθειες, ενώ δεν κατονόμαζε τη Χαμάς, παρά μόνο την «παλαιστινιακή πλευρά» η οποία καλείται να διεξάγει έρευνα για τα ευρήματα της επιτροπής Γκόλντστοουν που αφορούν Παλαιστίνιους.

Πηγές: Maan, Haaretz