Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Φιλονικούν Φατάχ και Χαμάς για την καθυστέρηση των εκλογών

Πηγή: www.maannews.net/eng 12 Νοέμβρη 2009

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει εκλογές στις 24 του Γενάρη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Δρ. Hanna Nasser κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Πέμπτη 12 Νοέμβρη. Όπως ανέφερε, η επιτροπή απέστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο Mahmoud Abbas όπου και του εξηγεί την κατάσταση, ενώ όπως σημείωσε δεν εξαρτάται από την επιτροπή να αποφασίσει για το πότε θα γίνουν τελικά οι εκλογές αν δεν διεξαχθούν στις 24 Γενάρη. Η απόφαση αυτή, θα αναβάλει τις Παλαιστινιακές Προεδρικές και Νομοθετικές εκλογές για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Abbas, ο πρόεδρος θα αποφασίσει «λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις» μετά από διαβουλεύσεις με Παλαιστινιακούς θεσμούς και νομικούς εμπειρογνώμονες.

Ο εκπρόσωπος του Abbas κατηγόρησε την «απαγόρευση εισόδου στη Γάζα της εκλογικής επιτροπής που επέβαλε η Χαμάς» για την καθυστέρηση, χαρακτηρίζοντάς την «απόδειξη πως η Χαμάς δεν εκτιμά την ενότητα της πατρίδας ή την εθνική συμφιλίωση».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής εξήγησε πως είχε συνάντηση με τον ομιλητή του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, και μέλος της Χαμάς, Δρ. Aziz Dweik και του ζήτησε να προσεγγίσει την ντε φάκτο κυβέρνηση στη Γάζα σχετικά με τις προετοιμασίες των εκλογών στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως είπε, η ιδέα των εκλογών και της προετοιμασίας τους, δεν έτυχε έγκρισης από την Γάζα.

Απαντώντας στην είδηση, ο αξιωματούχος της Χαμάς Sami Abu Zuhri, ανέφερε πως δεν εκπλήσσεται για την αναβολή των εκλογών. Όπως δήλωσε «πρόκειται για το φυσικό αποτέλεσμα της έλλειψης των απαραίτητων συνθηκών για την διεξαγωγή τους» και συμπλήρωσε πως «αποδεικνύεται η ορθότητα της θέσης της Χαμάς, που απέρριψε το κάλεσμα για εκλογές πριν επιτευχθεί η συμφιλίωση».

Ο εκπρόσωπος της Φατάχ, Ahmad Asaf επέρριψε την ευθύνη για την καθυστέρηση των εκλογών στη Χαμάς. Όπως δήλωσε «η Χαμάς, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως βάζει τα οργανωτικά της συμφέροντα και τις περιφερειακές της συμμαχίες πάνω από τα εθνικά συμφέροντα των Παλαιστινίων» και συμπλήρωσε πως «απειλεί τα αποτελέσματα και την πρόοδο μιας ολόκληρης δεκαετία, που κατάφεραν οι Παλαιστίνιοι και η PLO» .........