Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Το βραβείο του Obama και η επιστολή του Vanunu στην Επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης 2009

Της Eileen Fleming Πηγή:www.thepeoplesvoice.org/ 10 Οκτώβρη 2009

Στην συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Shimon Peres, στον Πρόεδρο Obama για την βράβευση του με το Νόμπελ Ειρήνης, αναφέρει: «Πολλοί λίγοι ηγέτες στάθηκαν ικανοί να αλλάξουν την διάθεση ολόκληρου του κόσμο, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και με τόσο έντονη επίδραση. Εμπνεύσατε στην ανθρωπότητα μία νέα ελπίδα, δίνοντας της πνευματική διάσταση και δημιουργώντας μία αίσθηση ότι υπάρχει ο Κύριος στους ουρανούς και πιστοί στην γη. Υπό την προεδρεία σας, η ειρήνη γίνεται μια πραγματική και αυθεντική ατζέντα. Και από την Ιερουσαλήμ, σας διαβεβαιώνω ότι οι καμπάνες της δέσμευσης και της κατανόησης, θα ηχήσουν ξανά. Μας δώσατε την άδεια να ονειρευτούμε και να δράσουμε προς μία ταπεινή κατεύθυνση». (1)

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων για το Νόμπελ Ειρήνης 2009, ο 22 φορές υποψήφιος Moderchai Vanunu, αρνήθηκε την τιμή αυτή, με επιστολή του προς την Επιτροπή για το Νόμπελ Ειρήνης, στο Όσλο: «Ζητώ από την Επιτροπή να αποσύρει το όνομα μου από τις υποψηφιότητες… Δεν θέλω να συμπεριλαμβάνομαι σε μια λίστα διακεκριμένων προσώπων, η οποία περιλαμβάνει και τον Simon Peres…Ο Peres καθιέρωσε και ανέπτυξε το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων στη Dimona, στο Ισραήλ…Ο Peres διέταξε την απαγωγή μου…Συνεχίζει να εναντιώνεται στην ελευθερία μου και στην αποφυλάκιση μου…ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ…ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ». (2)

Το 1994, ο Yitzhak Rabin, ο Yasser Arafat και ο Simon Peres, τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης για τον ρόλο που έπαιξαν στην επίτευξη της Διακήρυξης Αρχών του Όσλο. Σύμφωνα με το προοίμιο της Διακήρυξης, η ειρήνη θα έπρεπε να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και αποδοχή.

Η πρόθεση του Alfred Nobel ήταν να επιβραβεύσει ανθρώπους με ηθικό σθένος και ήλπιζε να αποτελέσουν παραδείγματα για την ανθρωπότητα. Σε αυτή την περίπτωση, ελπίζουμε ο Πρόεδρος Obama να θεωρήσει το βραβείο Νόμπελ σαν μία εντολή από το Όσλο και να καταστήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για τα αμαρτήματα από πράξεις και παραλείψεις του παρελθόντος.

Το 1963, όταν ο Vanunu ήταν εννέα χρονών, οι Σιωνιστές βρέθηκαν στην πατρίδα του, στο Μαρακές του Μαρόκο και έπεισαν τον Ορθόδοξο πατέρα του να εγκαταλείψει το μαγαζί τους και να πάρει μαζί τα επτά από τα έντεκα παιδιά, σε μια γη ρέουσα γάλα και μέλι. Ο Vanunu αντίθετα, εξορίστηκε στην έρημο Beesheva. Λίγους μήνες μετά, ο Shimon Peres, τότε Υπουργός Αμύνης του Ισραήλ, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο John Kennedy στον Λευκό Οίκο. Ο Kennedy είπε στον Peres: «Γνωρίζεις ότι παρακολουθούμε στενά την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή. Αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις. Γι’ αυτό και καταγράφουμε τις προσπάθειες σας. Τι μπορείς να μου πεις γι’ αυτό το θέμα;» και ο Peres απάντησε: «Μπορώ να σου πω καθαρά ότι δεν θα εμφανίσουμε πυρηνικά όπλα στην περιοχή και σίγουρα δεν θα είμαστε οι πρώτοι».

Ο Ghassan Khatib, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν το βραβείο «να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο» για τον Obama να τερματίσει την από δεκαετίες διαμάχη, ενώ ο Reuven Rivlin του Ισραηλινού Κοινοβουλίου, χαρακτήρισε την απόφαση απονομής του Nobel «πολύ περίεργη». (3)

Η Επιτροπή Νόμπελ «τόνισε ότι πήρε την απόφαση, βασιζόμενη στις πραγματικές προσπάθειες του κ.Obama για τον πυρηνικό αφοπλισμό καθώς και στην δέσμευση της Αμερικής προς τον υπόλοιπο κόσμο για περισσότερη διπλωματία και διάλογο. (4)
Ο Πρόεδρος Obama είναι ο τρίτος εν ενεργεία Αμερικανός Πρόεδρος που κερδίζει το βραβείο, ενώ την ίδια διάκριση είχαν δεχτεί ο Mikhail S. Gorbachev,που κέρδισε το Νόμπελ για την αρωγή του στην λήξη του Ψυχρού Πολέμου που διήρκησε από το 1945 έως το 1991 και ο Nelson Mandela, για τον αγώνα του να τερματίσει το Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής.

Αντί να μετανιώσει και να καταργήσει τα πυρηνικά όπλα μετά την τρομοκρατία που έπληξε την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, η Αμερικανική Κυβέρνηση φούντωσε την προ-πυρηνικών παραφροσύνη και γι’ αυτό φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη για τις πολιτικές διαμάχες και τον οικονομικό ανταγωνισμό που ακολούθησαν τα επόμενα 46 χρόνια.

Το καθεστώς του Απαρτχάιντ στην Νότιο Αφρική διήρκησε από το 1948 έως το 1994, αλλά μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η Αμερικανική Κυβέρνηση συμμετείχε στην από εικοσαετίας εκστρατεία για μποϋκοτάζ, άρση των επενδύσεων και κυρώσεις, που λύγισε το σύστημα απαρτχάιντ.
Οι Νορβηγοί είναι μακράν καλύτεροι από τους Αμερικανούς όσο αφορά τη λαϊκή δύναμη και τον ακτιβισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιοσύνη στο Ισραήλ και τη Παλαιστίνη. Η Κυβέρνηση της Νορβηγίας απέρριψε την ισραηλινή εταιρία Elbit Systems Ltd από τα κυβερνητικά κονδύλια, γιατί απλοί άνθρωποι έστρεψαν την προσοχή της κυβέρνησης τους στην ανάμιξη της Elbit στο χτίσιμο του Τείχους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Το Συμβούλιο Ηθών της Νορβηγίας, επικαλέστηκε την απόφαση του 2004 του Διεθνές Δικαστηρίου της Χάγης που χαρακτηρίζει το Τείχος Διαχωρισμού παράνομο. Η Elbit Systems Ltd προμηθεύει βασικά συστατικά για το χτίσιμο του Τείχους, καθώς και τεχνολογική παρακολούθηση και επιπλέον κατασκευάζει όπλα που χρησιμοποιούνται για την συντήρηση της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη…(και) λόγω της υλικής στήριξης που παρέχει η εταιρία στην παράνομη Κατοχή και στα εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων…(και επειδή) προμήθευσαν με όπλα το Ισραήλ εν γνώσει τους ότι αυτά τα όπλα θα χρησιμοποιούνταν κατά πολιτών στην Παλαιστίνη και το Λίβανο». (5)

Η γνώση φέρνει πάντα την ευθύνη και τίποτα δεν μένει κρυφό στον Παγκόσμιο Ιστό!

Στις 2 Οκτώβρη 2009, οι Washington Times έγραφαν ότι: «Ο Obama συμφωνεί να παραμείνουν κρυφά τα πυρηνικά του Ισραήλ (και) επαναβεβαιώνει ένα μυστικό τεσσάρων δεκαετιών, κατανοώντας ότι πρέπει να επιτρέψει στο Ισραήλ να διατηρήσει κρυφό το πυρηνικό του οπλοστάσιο, χωρίς να τεθεί σε διεθνής επιθεώρηση».

Το 2005, ο Vanunu, μου είπε: «Ο Πρόεδρος Kennedy προσπάθησε να αποτρέψει το Ισραήλ από την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Ο Πρωθυπουργός Ben Guirion είπε ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρα είναι μόνο για την ειρήνη. Ο Kennedy επέμεινε για μια ανοιχτή επιθεώρηση. Έστειλε επιστολές με τις οποίες απαιτούσε από τον Ben Guirion να ανοίξει την Dimona για επιθεώρηση». «Όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος ο Johnson, έκανε συμφωνία με το Ισραήλ, δύο γερουσιαστές να έρχονταν κάθε χρόνο για επιθεώρηση. Πριν έρθουν οι Γερουσιαστές, οι Ισραηλινοί έχτισαν έναν τοίχο για να κρύψουν τα υπόγεια ασανσέρ και τις σκάλες. Από το 1963 έως το 1969, οι Γερουσιαστές έρχονταν, αλλά ποτέ δεν έμαθαν για τον τοίχο που τους έκρυβε την υπόλοιπη Dimona». «Ο Nixon σταμάτησε τις επιθεωρήσεις και συμφώνησε να αγνοήσει την κατάσταση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να αυξήσει το Ισραήλ την παραγωγή. Το 1986, υπήρχαν πάνω από 200 βόμβες. Σήμερα, πρέπει να έχουν αρκετό πλουτώνιο για δέκα βόμβες ανά έτος».

Στις 5 Απρίλη του 2009, ο Πρόεδρος Obama στάθηκε μπροστά στην παγκόσμια σκηνή στην Πράγα και παραδέχτηκε: «Σαν η μόνη πυρηνική δύναμη που έχει χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, οι ΗΠΑ έχουν ηθική ευθύνη να δράσουν…Όταν αποτύχουμε στην εδραίωση της ειρήνης, τότε η κατάσταση θα παραμείνει εκτός έλεγχου. Γνωρίζουμε το μονοπάτι όταν διαλέγουμε τον φόβο έναντι της ελπίδας. Το να αποκηρύξουμε ή να απαξιώσουμε την έκκληση για συνεργασία, είναι εύκολο άλλα και δειλό. Έτσι ξεκινούν οι πόλεμοι. Με αυτό τον τρόπο σταματάει η πρόοδος της ανθρωπότητας…οι φωνές για την ειρήνη και την πρόοδο πρέπει να ενωθούν…Εμείς φτιάχνουμε το πεπρωμένο της ανθρωπότητας…Οι λέξεις πρέπει να έχουν νόημα».

Ελπίζουμε ο Πρόεδρος Obama να ακολουθήσει με γενναιότητα την εντολή που του έδωσε το Όσλο κουράγιο και να επιδείξει ασυγκράτητη τόλμη και ο Peres να είναι έτοιμος να επιτρέψει με καθαρή συνείδηση το δικαίωμα στον Vanunu να φύγει από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ελπίζουμε ακόμα ότι οι δυο τους μαζί θα ακολουθήσουν το όνειρο ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα.

«Η ΕΛΠΙΔΑ έχει δύο παιδιά. Το πρώτο είναι ο ΘΥΜΟΣ για την κατάσταση των πραγμάτων ως έχουν. Το δεύτερο είναι το ΚΟΥΡΑΓΙΟ να ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ γι’ αυτό» -St. Augustine

1.http://www.jpost.com/servlet/Satellite?pagename=JPost/

2.http://www.wearewideawake.org/

3. http://www.latimes.com/news/nationworld/world/

4. http://www.nytimes.com/2009/10/10/world/10nobel.html?th&emc=th

5. http://www.waronwant.org/news/latest-news/