Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Έκθεση ζωγραφικής στη Γάζα

Για τον αποκλεισμό, τη σφαγή και τη λαχτάρα για ζωή

Πηγή: http://ingaza.wordpress.com

Σε ένα μικρό στούντιο στην πόλη της Γάζας, ο Salman Nawati στεγάζει την πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής που συνοδεύεται και από μια παρουσίαση art video.

Τα έργα, στα οποία ο δημιουργός χρησιμοποιεί και ψαράδικα δίχτυα χαρακτηρίζονται από ζωηρά χρώματα, τόσο ζωηρά όσο και οι ιδέες και οι εικόνες που μεταφέρουν, περιστρέφονται γύρω από τη ζωή στο λιμάνι της Γάζας και αφορούν συναισθήματα που ξεπηδούν από τη ζωή κάτω από συνθήκες πολιορκίας και από την ισραηλινή σφαγή του Δεκέμβρη-Γενάρη.

Στον καμβά του Salman Nawati αποτυπώνεται η απογοήτευση των πάνω από 3500 ψαράδων της Γάζας.

(Η αλιεία ήταν βασικός τομέας της οικονομίας στη Γάζα πριν τον Ισραηλινό αποκλεισμό που περιόρισε αυθαίρετα τα όρια αλιείας από τα 20 μίλια που ορίζει η συμφωνία του Όσλο στα 3. Τον περιορισμό επιβάλλουν βαριά οπλισμένα στρατιωτικά πλοία του Ισραήλ που πυροβολούν τους Παλαιστίνιους ψαράδες, καταστρέφουν τα καΐκια και τον εξοπλισμό τους και συχνά απαγάγουν τους ψαράδες μαζί με τα σκάφη τους από τα Παλαιστινιακά χωρικά ύδατα)

To art video που προβάλλεται στην έκθεση







Ψαρόβαρκες τραβηγμένες μακριά από το λιμάνι περιμένουν σε αχρηστία να τελειώσει ο αποκλεισμός και να ξαναρχίσει η ζωή στη Γάζα

Κάκτοι φυτρώνουν ανάμεσα στις τραβηγμένες στην ξηρά ακινητοποιημένες ψαρόβαρκες
Όψη της βομβαρδισμένης Γάζας κοιτώντας από το λιμάνι

Ψαράδες επιδιορθώνουν τα δίχτυα τους. (Λόγω του αποκλεισμού είναι αδύνατον να μπουν στη Γάζα τα απαραίτητα υλικά. Τα μόνα που μπορούν να βρεθούν είναι όσα φτάνουν στη Γάζα μέσω των υπόγειων τούνελ και είναι πολύ ακριβά για τους ψαράδες που μετά βίας επιβιώνουν οικονομικά σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες)