Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Marwan Barghouthi: Το Ισραήλ δεν συνεργάζεται για την ειρήνη.

Συνέντευξη του Marwan Barghouthi Πηγή: www.maannews.net 4 Οκτώβρη 2009

Ο έγκλειστος στις ισραηλινές φυλακές ηγέτης της Φατάχ, Marwan Barghouthi, σε συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, κάλεσε όλους τους Παλαιστίνιους σε μια ενωτική εκστρατεία ειρηνικής, λαϊκής αντίστασης κατά των Ισραηλινών εποικισμών. Στην συνέντευξη που παραχώρησε από τις φυλακές Hadarim, διαμέσου των δικηγόρων του, ο Barghouthi δήλωσε ότι δεν υπάρχει συνεργασία για ειρήνη με κανέναν Ισραηλινό. «Αν νομίζει κάποιος ότι η ειρήνη είναι εφικτή με την τρέχουσα κυβέρνηση του Ισραήλ και δεν ήταν με τις προηγούμενες, τρέφει ψευδαισθήσεις». Εγκωμίασε επίσης το σχέδιο του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Salam Fayyad για την ίδρυση de facto Παλαιστινιακού κράτους τα επόμενα δύο χρόνια και απηύθυνε, ειδικό κάλεσμα στην ηγεσία της ΟΑΠ να προσυπογράψει το σχέδιο όπως και το πρόγραμμα ειρηνικής αντίστασης. Ο Barghouthi, σημαίνουσα προσωπικότητα της Φατάχ που θεωρείται πως έχει μια πολιτική βάση που επεκτείνεται πέρα από την επιρροή του κόμματός του, φυλακίστηκε από τους Ισραηλινούς το 2002 για την στρατιωτική του δράση κατά την διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα. Το 2004 και ενώ ήταν στη φυλακή, διεκδίκησε για λίγο την προεδρία, πριν να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Mahmoud Abbas.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την συνέντευξή του:
Ποιες είναι οι σκέψεις σας με αφορμή την επέτειο της Δεύτερης Ιντιφάντα;
Θα ήθελα να εκφράσω τον βαθύ σεβασμό μου προς όλους τους Παλαιστίνιους, για την απόλυτη αφοσίωση τους και για το γεγονός ότι δεν παραιτούνται από τα δικαιώματά τους παρ’ όλες τι δοκιμασίες που έχουν αντιμετωπίσει και θα αντιμετωπίσουν, γιατί η ελευθερία, η επιστροφή και η ανεξαρτησία δεν χωρούν συμβιβασμούς.

Πιστεύετε πώς έρχεται μια Τρίτη Ιντιφάντα;

Η ερώτηση που πρέπει να τεθεί είναι γιατί ξέσπασε η Ιντιφάντα του Al-Aqsa; Δεν ξέσπασε επειδή κατέρρευσε η ειρηνευτική διαδικασία; Επειδή οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο; Δεν ξέσπασε λόγω των συνεχών εποικισμών και της εβραιοποίησης της Ιερουσαλήμ; Της άρνησης του Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή και να αναγνωρίσει τα παλαιστινιακά δικαιώματα; Υπάρχει Ισραηλινός σήμερα που θέλει να συνεργαστεί για την ειρήνη; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο «όχι». Σταμάτησαν οι εποικισμοί;

Αυτό που συμβαίνει σήμερα, είναι η κορύφωση της εποικιστικής δραστηριότητας από το 1967 και επιπλέον υπάρχει και η εβραιοποίηση της Ιερουσαλήμ. Στην αρχή χτιζόταν το ένα σπίτι μετά το άλλο, τώρα χτίζεται η μια γειτονιά μετά την άλλη. Το φωνάζω δυνατά: όποιος πιστεύει ότι η ειρήνη είναι εφικτή με την παρούσα κυβέρνηση του Ισραήλ, ενώ με τις προηγούμενες δεν ήταν, τρέφει ψευδαισθήσεις.

Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει κανένας ηγέτης στο Ισραήλ που να μοιάζει ούτε καν στον Charles de Gualle της Γαλλίας, που τερμάτισε την αποικιοκρατία στην Αλγερία ή στον De Klerk, τον πρόεδρο του απαρτχάιντ της Νοτίου Αμερικής, που παρέδωσε την εξουσία στον Mandela. Το Ισραήλ δεν επιθυμεί ειρήνη και δεν είναι έτοιμο να τερματίσει την κατοχή.

Η Ιντιφάντα δεν είναι το αποτέλεσμα μιας απόφασης που πάρθηκε από τον έναν ή τον άλλον αξιωματούχο ή ηγέτη, από τον έναν ή τον άλλο παράγοντα. Πηγάζει από την συλλογική θέληση των Παλαιστινίων. Αυτό έγινε και στην πρώτη και στην δεύτερη Ιντιφάντα. Αυτό που τώρα είναι απαραίτητο είναι ένα λαϊκό κίνημα ειρηνικής αντίστασης που θα αντιμετωπίσει τους εποικισμούς, ένα κίνημα στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι ηγέτες, οι παράγοντες, οι οργανώσεις και η Παλαιστινιακή Αρχή. Είναι ξεκάθαρο πως οι συνθήκες που επικρατούσαν όταν ξέσπασε η δεύτερη Ιντιφάντα, εξακολουθούν και σήμερα να ισχύουν.

Ποια είναι η γνώμη σας για την συνάντηση κορυφής ανάμεσα τον Πρόεδρο Mahmoud Abbas, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama;

Ειλικρινά, ήλπιζα να μην γινόταν, γιατί οι όροι για την αποτυχία της είναι ολοφάνεροι. Είναι θλιβερό ότι η αμερικανική θέση, όπως διατυπώθηκε από τον Obama και χαιρετήθηκε από Άραβες, Μουσουλμάνους και Παλαιστίνιους, αρχίζει να εξανεμίζεται. Οι μόνοι που ωφελήθηκαν από αυτή την συνάντηση είναι οι Ισραηλινοί και οι Αμερικάνοι. Ήταν σημαντικό που ο Πρόεδρος Abbas αρνήθηκε να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις πριν παγώσουν οι εποικισμοί και θα πρέπει να εμμείνει σε αυτή του την θέση. Αν οι διαπραγματεύσεις ξαναρχίσουν με μια τέτοια ισραηλινή κυβέρνηση, εμείς τι θα κερδίσουμε;

Παροτρύνω την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ να επιμείνει στην εξ’ αρχής δέσμευση του Ισραήλ για τερματισμό της κατοχής, απόσυρση στα σύνορα του 1967, αναγνώριση του δικαιώματος των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση και ίδρυση ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, αναγνώριση του ψηφίσματος 194 των ΗΕ, τερματισμό των εποικισμών και απελευθέρωση των κρατούμενων, σαν προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ισραηλινή κυβέρνηση. Ελπίζω να μην επαναλάβουμε την εμπειρία του παρελθόντος, όταν οι Ισραηλινοί εκμεταλλεύτηκαν τις διαπραγματεύσεις για να συγκαλύψουν την συνεχή επέκταση των εποικισμών και να παραπλανήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς το εποικιστικό πρόγραμμα του Ισραήλ;
Κατ’ αρχήν, αυτό που χρειάζεται είναι μια σταθερή και επίμονη πολιτική θέση στη βάση που έχουμε ήδη συζητήσει. Δεύτερον, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ και όλοι οι παράγοντες της, θα πρέπει να καταθέσουν ένα σχέδιο και ένα όραμα για ένα πλατύ, λαϊκό και ειρηνικό κίνημα ενάντια στους εποικισμούς. Χρειαζόμαστε την Εκτελεστική Επιτροπή, τους παράγοντες και τα μέλη του Κοινοβουλίου να «ανάψουν τα αίματα» για λαϊκές διαδηλώσεις.

Αυτό που χρειάζεται από την πλευρά του Ισραήλ και των ΗΠΑ είναι μια απόφαση για την λήξη της κατοχής, όχι άλλες διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και χρόνια, φτάνει πια. Η Παλαιστινιακή ηγεσία θα πρέπει να εργαστεί ώστε να απομονωθεί και να αποκλειστεί το Ισραήλ, προκειμένου να πιεστεί να εφαρμόσει τα διεθνή ψηφίσματα.

Ο Πρωθυπουργός Salam Fayyad παρουσίασε το σχέδιο του με τίτλο: «Παλαιστίνη: Τερματίζοντας την κατοχή, Ιδρύοντας το κράτος» Έχετε διαβάσει το σχέδιο; Ποιά είναι η γνώμη σας;

Διάβασα το σχέδιο περισσότερες από μία φορές. Πιστεύω πως είναι ένα καλό σχέδιο. Επιχειρηματολογεί πάνω στην θέση ότι η λήξη της κατοχής αποτελεί προϋπόθεση για την ίδρυση του κράτους. Αλλά η ΟΑΠ και οι παρατάξει θα πρέπει να συμπληρώσουν αυτό το σχέδιο με ένα λεπτομερές προσχέδιο ειρηνικής, λαϊκής αντίστασης.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις προσπάθειες συμφιλίωσης και την πρόσφατη πρόταση της Αιγύπτου, αφού μάλιστα είστε και ένας από τους εμπνευστές του εγγράφου για εθνική συμφιλίωση (Επιστολή των φυλακισμένων);

Η επιστολή των φυλακισμένων ήταν στην πραγματικότητα ένα προϊόν συλλογικής επιθυμίας των ηγετών όλων των παρατάξεων, που βρίσκονται στην φυλακή. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να συμμετέχω σ’ αυτήν, μαζί με τους ηγέτες της Χαμάς, της Ισλαμικής Τζιχάντ, του Λαϊκού Μετώπου, του Δημοκρατικού Μετώπου και της Φατάχ. Παραμένει ακόμα το καλύτερο πρόγραμμα για την επίτευξη εθνικής ενότητας.

Διάβασα την πρόταση της Αιγύπτου και την καλωσορίζω. Μου την έστειλαν μέσω του δικηγόρου μου Khader Ishqerat. Καλώ όλες τις εθνικές και ισλαμικές παρατάξεις να αρπάξουν την ευκαιρία για ένα περιεκτικό εθνικό διάλογο και να καταλήξουν σε συμφωνία πριν το τέλος Οκτώβρη, μαζί με μια επείγουσα κλήση για εκ νέου εκλογές που θα αναδείξουν τον Πρόεδρο και τα μέλη του κοινοβουλίου, θέτοντας ένα τέρμα στην υποκίνηση των media και στις πολιτικές συλλήψεις. Οι παρατάξεις θα πρέπει επίσης να απελευθερώσουν τους φυλακισμένους και να γυρίσουν σελίδα στις σχέσεις τους, θέτοντας νέες βάσεις εθνικής συνεργασίας και πλουραλισμού, με τακτικές εκλογικές διαδικασίες.

Πότε βλέπετε να γίνει συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων;

Παρακολουθούμε τις αναφορές στα ΜΜΕ πάνω σε αυτό το ζήτημα. Ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί μια ανταλλαγή κρατουμένων η οποία να αφορά το σύνολό τους. Η λίστα που υποβλήθηκε από την Χαμάς δεν εξαιρεί κανέναν και στηρίζουμε αυτή την σταθερή θέση.