Η κυβέρνηση της Χαμάς πέτυχε την απελευθέρωση 19 γυναικών κρατουμένων (άλλη μια αναμένεται να απελευθερωθεί την Κυριακή) σε αντάλλαγμα για ένα βίντεο που δείχνει σε πολύ καλή κατάσταση τον μοναδικό αιχμάλωτο που κρατούν οι Παλαιστίνιοι, φαντάρο των Ισραηλινών δυνάμεων κατοχής Γκιλάντ Σαλίτ.
Σύμφωνα με την Ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ οι Παλαιστίνιες κρατούμενες που απελευθερώθηκαν, εκ των οποίων καμία δεν είχε σκοτώσει κάποιον, είναι οι εξής (οι ποινές σύμφωνα με την Ισραηλινή στρατιωτική «δικαιοσύνη» των δυνάμεων κατοχής):
1) Ayat Kisi – Καταδικασμένη σε έναν χρόνο και οκτώ μήνες για απόπειρα φόνου. Αρχική ημερομηνία απελευθέρωσης ήταν η 18η Νοέμβρη
2) Rojena Riyad Mohammed Jinajira – Καταδικασμένη σε 3 χρόνια για συνωμοσία και απόπειρα δολοφονίας. Αρχική ημερομηνία απελευθέρωσης: 9 Ιουνίου 2011
3) Rimat abu Ayisha – Καταδικασμένη σε 9 μήνες ως μέλος παράνομης οργάνωσης. Αρχική ημερομηνία απελευθέρωσης: 13 Νοεμβρίου 20009
4) Haba Assad Halil Alantasha – Καταδικασμένη σε 3 χρόνια και τέσσερις μήνες για απόπειρα δολοφονίας. Αρχική ημερομηνία απελευθέρωσης: 3 Μαρτίου 2011
5) Samud Abdullah Halil – Καταδικασμένη σε 1 χρόνο και οκτώ μήνες για επίθεση σε στρατιώτη και κατοχή μαχαιριού με σκοπό την πρόκληση σωματικής βλάβης. Αρχική ημερομηνία απελευθέρωσης: 15 Δεκεμβρίου 2009
6) Mimouna Javrin – Κρατούμενη χωρίς εγγύηση, εκκρεμούσε δίκη για απόπειρα δολοφονίας και οπλοκατοχή με σκοπό την πρόκληση σωματικής βλάβης.
7) Jihad Abu-Turki – Καταδικασμένη σε έναν χρόνο και 3 μήνες για απόπειρα δολοφονίας και οπλοκατοχή με σκοπό την πρόκληση σωματικής βλάβης. Αρχική ημερομηνία απελευθέρωσης: 24 Μαΐου 2011
8) Barah Malki – Καταδικασμένη σε 11 μήνες για απόπειρα δολοφονίας και επίθεση σε αστυνομικό εν ώρα υπηρεσίας.
9) Lila Mohammed Tzalah al-Buhari – Καταδικασμένη σε 8 χρόνια και τέσσερις μήνες για απόπειρα δολοφονίας. Αρχική ημερομηνία απελευθέρωσης: 31 Οκτωβρίου 2010.
10) Fatima Yunus al-Zak – Κρατούμενη χωρίς εγγύηση, εκκρεμούσε δίκη με κατηγορίες ότι λάμβανε παραστρατιωτική εκπαίδευση, απόπειρα δολοφονίας και κατοχή όπλων.
11) Nifin Halil Abdallah Dak – Καταδικασμένη σε τρεισήμισι χρόνια για απόπειρα δολοφονίας. Αρχική ημερομηνία απελευθέρωσης: 1 Ιανουαρίου 2010.
12) Kafah Bahash – Καταδικασμένη σε ενάμιση χρόνο για επίθεση σε στρατιώτη. Αρχική ημερομηνία απελευθέρωσης: 2 Ιουλίου 2010.
13) Linan Yusuf Abu Ghulma – Καταδικασμένη σε 6 χρόνια για απόπειρα δολοφονίας και μεταφορά κρυμμένου όπλου. Αρχική ημερομηνία απελευθέρωσης: 8 Σεπτεμβρίου 2010.
14) Shirin Mohammed Hasan – Καταδικασμένη σε 3 χρόνια και 9 μήνες για απόπειρα δολοφονίας. Αρχική ημερομηνία απελευθέρωσης: 4 Μαρτίου 2010
15) Sanaa Tzalah Hagargah – Καταδικασμένη σε δύο χρόνια φυλάκιση για απόπειρα δολοφονίας και οπλοκατοχή. Αρχική ημερομηνία απελευθέρωσης: 5 Αυγούστου 2010.
16) Sabeena Ziad Mohammed Manal – Καταδικασμένη σε επτά χρόνια ως μέλος παράνομης οργάνωσης, συνωμοσία και απόπειρα δολοφονίας. Αρχική ημερομηνία απελευθέρωσης: 19 Νοεμβρίου 2010.
17) Zahoor Abed Hamdan – Καταδικασμένη σε 8 χρόνια για απόπειρα δολοφονίας. Αρχική ημερομηνία απελευθέρωσης: 15 Μαΐου 2011
18)Hiam Ahmed Yusuf Baid – Καταδικασμένη σε 3 χρόνια και τέσσερις μήνες ως μέλος παράνομης οργάνωσης. Αρχική ημερομηνία απελευθέρωσης: 7 Μαΐου 2010.
19) Nahad Farhat Daghra – Κρατούμενη χωρίς εγγύηση, εκκρεμούσε δίκη για επίθεση σε στρατιώτη και οπλοκατοχή.
20) Najuah Abed Alghani – Κρατούμενη χωρίς εγγύηση, εκκρεμούσε δίκη για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση και διατάραξη ειρήνης.
- 4 από τη Χαμάς
- 5 από τη Φατάχ
- 3 από την Ισλαμική Τζιχάντ
- Μία από το Λαϊκό Μέτωπο
- 7 ανεξάρτητες
Σε ότι αφορά τον τόπο καταγωγής τους:
-3 από τη Χεβρώνα
- 8 από τη Νάμπλους
- 4 από τη Ραμάλα
- 3 από τη Βηθλεέμ
- 1 από τη Τζενίν
- 1 και το παιδί της από τη Γάζα
Εμπλοκή σημειώθηκε με το ζήτημα της 15χρονης Μπαραχ Μαλκι (Νο 8) η οποία απελευθερώθηκε την Τετάρτη. Οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι έτσι κι αλλιώς υπήρχε απόφαση αποφυλάκισής της και άρα ζητήθηκε να βρεθεί άλλη κρατούμενη για να την αντικαταστήσει και να συμπληρωθεί ο αριθμός των 20 της συμφωνίας.
Τις 18 απελευθερωθείσες Παλαιστίνιες υποδέχτηκε ο Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη ενώ την Φατιμα Αλ Ζάκ υποδέχτηκε ο εκλεγμένος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος τόνισε ότι η αντίσταση πέτυχε μια μεγάλη νίκη με αυτήν την ανταλλαγή και ότι η Χαμάς έθεσε ως προτεραιότητα την απελευθέρωση γυναικών και από όλες τις παρατάξεις, αντί να προτάξει την απελευθέρωση μελών της Χαμάς.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τη 15χρονη άλλες τέσσερις κρατούμενες αναμένονταν να απελευθερωθούν έτσι κι αλλιώς ως το τέλος του χρόνου. Οι απελευθερωθείσες αποτελούν το ένα τρίτο περίπου των κρατουμένων Παλαιστινίων γυναικών ενώ οι υπόλοιποι είναι άντρες (και κάπου 400 αγόρια) που συνολικά σύμφωνα με τις Παλαιστινιακές πηγές ξεπερνούν τους 11.000 ενώ σύμφωνα με τις Ισραηλινές είναι κάπου 8.000.
Σε ότι αφορά τον αιχμάλωτο εν ώρα υπηρεσία φαντάρο των Ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, στο βίντεο λέει:
«Γεια σας, είμαι ο Γκιλάντ, γιος του Νοαμ και της Αβίβα Σαλίτ, αδελφός του Χαντάς και του Γιοέλ, που ζω στην Μίτσπε Χίλα. Ο αριθμός ταυτότητάς μου είναι 97029.
Όπως μπορείτε να δείτε κρατάω τη σημερινή (14/9/2009) εφημερίδα Φαλαστίν που εκδίδεται στη Γάζα
Διαβάζω την εφημερίδα για να βρω πληροφορίες για μένα, ελπίζοντας να βρω νέα για την επιστροφή μου στο σπίτι και την επικείμενη απελευθέρωσή μου.
Ελπίζω ότι η παρούσα κυβέρνηση με επικεφαλής των Βενιαμίν Νετανιάχου δεν θα χάσει αυτήν την ευκαιρία να φτάσει σε συμφωνία και ως αποτέλεσμά της, να μου επιτρέψει να εκπληρώσω το όνειρό μου και να απελευθερωθώ.
Θα ήθελα να στείλω τις ευχές μου στην οικογένειά μου και να τους πω ότι τους αγαπώ και ότι μου λείπουν πάρα πολύ και ελπίζω στην ημέρα που θα τους ξαναδώ. Πατέρα, Γιοέλ και Χαντάς, θυμάστε τη μέρα που ήρθατε στη βάση μου στα Υψώματα του Γκολάν, στις 31 Δεκεμβρίου 2005? Κάναμε το γύρο της βάσης και με πήρατε φωτογραφία σε ένα τανκ Μερκάβα και σε ένα από τα παλιά τανκς στην είσοδο της βάσης. Αργότερα πήγαμε σε ένα εστιατόριο σε ένα από τα χωριά των Δρούζων και στη διαδρομή τραβήξαμε φωτογραφίες στην άκρη του δρόμου, απέναντι από το χιονισμένο βουνό Χερμόν.
Θέλω να σας πω ότι αισθάνομαι καλά από ιατρικής άποψης και ότι οι Μουτζαχεντίν των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ μου συμπεριφέρονται εξαιρετικά. Ευχαριστώ πάρα πολύ και αντίο».
Οι γονείς του Σαλίτ είδαν το βίντεο μόνοι τους στο σπίτι και κατόπιν έδωσαν στο Γραφείο του Πρωθυπουργού την άδεια να δοθεί στη δημοσιότητα.
Πηγές: Χααρέτζ, Μαάν, Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασάμ
Δείτε το βίντεο με αγγλικούς υπότιτλους εδώ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου