Πηγή: www.palestinemonitor.org/spip 7 Οκτώβρη 2009
Σύμφωνα με την έκθεση του Peace Now «Οι έποικοι εργάζονται σκληρά για να ξεκινήσουν όσες περισσότερες κατασκευές μπορούν, ώστε αυτές οι νέες οικιστικές μονάδες να θεωρηθούν ως υπάρχοντες εποικισμοί και να μην συμπεριληφθούν σε μια μελλοντική συμφωνία για πάγωμα». Για τους νέους εποικισμούς, δεν απαιτείται αδεία από το Υπουργείο Αμύνης, κι έτσι οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν απαρατήρητα.
Είναι δύσκολο να αποκτήσουμε σαφή εικόνα των εποικισμών. Η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία είναι υπεύθυνη να καταγράφει όλους τους νέους εποικισμούς, αλλά η έρευνα της δεν είναι διεξοδική. Τα ευρήματα δημοσιεύονται με καθυστέρηση μηνών και δεν περιλαμβάνουν τους παράνομους εποικισμούς, γεγονός που καθιστά δύσκολο να σχηματίσει κάποιος καθαρή εικόνα των εργασιών που βρίσκονται εν εξελίξει. Η οργάνωση Peace Now πραγματοποιεί συχνές επισκέψεις σε όλους τους γνωστούς εποικισμούς, τραβάει φωτογραφίες και καταγράφει τα στοιχεία των νέων κατασκευαστικών εργασιών. Επιπλέον παίρνει αεροφωτογραφίες κάθε μήνα και τις συγκρίνει, προκειμένου να καταγράψει τις αλλαγές και την ανάπτυξη των εποικισμών.
Το ενδιαφέρον μεγαλώνει επίσης σχετικά με τις προτάσεις για την δημιουργία νέου εποικισμού στην Βηθλεέμ, που θα είναι ο μεγαλύτερος που κτίστηκε ποτέ στην Δυτική Όχθη. Αναφορές λένε ότι το Ισραηλινό Υπουργείο Εσωτερικών επανεξετάζει το ζήτημα για την κατασκευή 14.000 κατοικιών. Η καινούρια τοποθεσία θα συνδέει τους υπάρχοντες εποικισμούς Gilo και Gush Etzion, εντείνοντας την ανησυχία ότι το Ισραήλ προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλοιό γύρω από την Ιερουσαλήμ. Η γη της προτεινόμενης τοποθεσίας, ανήκει σε Παλαιστίνιους, αλλά η ισραηλινή εφημερίδα Maariv ισχυρίζεται πως «τα σπίτια (των Παλαιστινίων) χτίστηκαν χωρίς άδεια σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία και γι’ αυτό θα κατεδαφιστούν».
Οι εποικισμοί είναι ένα επίμαχο θέμα και θα είναι κρίσιμης σημασίας σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία. Παρόλο που σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη του 2002, το Ισραήλ έπρεπε να «γκρεμίσει τους εποικισμούς που ανεγέρθηκαν από το 2001 και να παγώσει όλες τις εποικιστικές δραστηριότητες», η εποικιστική ανάπτυξη συνεχίζεται αδιάκοπα. Σύμφωνα με αναφορές, 270.000 Ισραηλινοί πολίτες ζουν σε 121 εποικισμούς της Δυτικής όχθης, ενώ οι υποδομές που δημιουργούνται για την υποστήριξη κάθε εποικισμού, όπως οι δρόμοι και τα σημεία ελέγχου, απορροφούν το 40% των εδαφών της Δυτικής όχθης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου