Πηγές: http://electronicintifada.net και http://codepink4peace.org/ 22 Οκτώβρη 2009
Εικοσιδύο ακτιβιστές συνελήφθησαν στις 22 Οκτώβρη κατά τη διάρκεια ομιλίας του Ehud Olmert στο Συμβούλιο Παγκοσμίων υποθέσεων στο Σαν Φραντσίσκο. Μέσα στην αίθουσα ακτιβιστές ξεκίνησαν τη διαμαρτυρία τους θέτοντας τον Olmert υπό «πολιτική σύλληψη». Κάθε δυό λεπτά, όλο και περισσότεροι ακτιβιστές τον διέκοπταν, μη αφήνοντάς τον σχεδόν να μιλήσει, διαβάζοντας τα ονόματα των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα τον περασμένο χειμώνα, αποσπάσματα από την πρόσφατη έκθεση Goldstone και υψώνοντας πανό που έγραφε «Τα εγκλήματα πολέμου δεν είναι ελευθερία της έκφρασης». Οι ακτιβιστές απομακρύνθηκαν από την αίθουσα φωνάζοντας τον Olmert «εγκληματία πολέμου» και μεταφέρθηκαν στον αστυνομικό σταθμό του Tenderloin όπου κρατήθηκαν. Δέκα ακόμα άτομα συμμετείχαν στην δράση αλλά δεν συνελήφθησαν.
Η κοπέλα που φαίνεται στην αρχή του βίντεο να απομακρύνεται από το προσωπικό ασφαλείας διαβάζει «ένταλμα σύλληψης» του Olmert που αναφέρει:
«Με το δικαίωμα που παρέχεται από τις αρχές του διεθνούς δικαίου, το ένταλμα αυτό εγκρίνει τη σύλληψη του Ehud Olmert για σοβαρά εγκλήματα πολέμου εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού, ειδικά στην Λωρίδα της Γάζας, και εις βάρος του λαού του Λιβάνου, εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργού του Ισραήλ......... Ο Ehud Olmert ως πρωθυπουργός του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Λιωμένο Μολύβι», βαρύνεται με «εγκλήματα πολέμου» και πιθανόν «εγκλήματα εις βάρος της ανθρωπότητας» και με το παρόν έγγραφο εντέλλεται η σύλληψή του από πολίτες της Πολιτείας της Καλιφόρνια, εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και στο όνομα της δικαιοσύνης» .
Μια ακόμα διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε επίσης έξω από το ξενοδοχείο στην Union Square, όπου περίπου 150 άτομα κρατούσαν πλακάτ με φωτογραφίες των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα. Ο Olmert κάνει αυτό το μήνα διάφορες εμφανίσεις στις ΗΠΑ και έχει βρεθεί αντιμέτωπος με έντονες διαμαρτυρίες σε διάφορες περιοχές όπως στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και στο Πανεπιστήμιο Tulane της Νέας Ορλεάνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου