Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Διαδηλωτές έπνιξαν με τις φωνές τους την ομιλία του Ehud Olmert στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο

Περίπου 30 ακτιβιστές, κυρίως φοιτητές των πανεπιστημίων της περιοχής, αναστάτωσαν στις 15 του Οκτώβρη, διάλεξη που έδωσε στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σικάγο ο πρώην ισραηλινός πρωθυπουργός Ehud Olmert. Εκτός από τις διαμαρτυρίες μέσα στην αίθουσα, περίπου 150 ακτιβιστές διαδήλωναν και έξω παρά το κρύο και τη βροχή.


Μέσα στην αίθουσα οι διαμαρτυρόμενοι διάβασαν τα ονόματα των παιδιών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της Ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα τον περασμένο χειμώνα. Φώναξαν πως είναι απαράδεκτο ένας ύποπτος για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου να καλείται να μιλήσει σε ένα πανεπιστήμιο του Σικάγο την ώρα που ο στρατός του κατέστρεψε ένα πανεπιστήμιο στην Γάζα το Γενάρη και θύμισαν στο ακροατήριο πως επί πρωθυπουργίας του Olmert σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στη Γάζα και τον Λίβανο το 2006 πάνω από 1400 και 1200 αντίστοιχα άνθρωποι. Με τους διαμαρτυρόμενους να επεμβαίνουν κάθε λίγα λεπτά από τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του, ο Olmert δυσκολεύτηκε να μιλήσει και αρκετές φορές έδειξε την απογοήτευσή του. Σε κάποια στιγμή ζήτησε από το κοινό να μιλήσει χωρίς διακοπή «μόνο για πέντε λεπτά».

Έντονη ήταν μέσα στην αίθουσα η παρουσία δυνάμεων της Πανεπιστημιακής αστυνομίας και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (πολλοί από τους οποίους ήταν εμφανώς ένοπλοι) όσο και η παρουσία ισραηλινής ασφάλειας που έλεγχε αυτούς που από τα πριν είχαν εγγραφεί για να παρακολουθήσουν τη διάλεξη, ενώ απαγορεύονταν η λήψη φωτογραφιών και βίντεο και δεν επετράπη σε ΜΜΕ να καλύψουν την εκδήλωση. Παρά τους περιορισμούς οι ακτιβιστές κατόρθωσαν να βιντεοσκοπήσουν μέσα στην αίθουσα και να ρίξουν από τον ημιώροφο ένα οκτάμετρο πανό που έγραφε «Goldstone» στα αγγλικά και στα εβραϊκά, αναφερόμενο στην πρόσφατη έκθεση της επιτροπής των ΗΕ που καταγγέλλει παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου κατά τη διάρκεια της εισβολής στη Γάζα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένας ακτιβιστής συνελήφθη και αφέθηκε τελικά ελεύθερος γύρω στα μεσάνυχτα. Περίπου 30 αλληλέγγυοι περίμεναν για την απελευθέρωσή του έξω από το αστυνομικό τμήμα στο οποίο κρατούνταν.

Προς το τέλος της διάλεξης, ο Olmert έβαλε το χέρι στο μέτωπο και αναζήτησε μέσα στο κοινό την πηγή της κραυγής «Δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση με έναν εγκληματία πολέμου, η μόνη συζήτηση που μπορεί να γίνει είναι ενώπιον των δικαστηρίων». Η κραυγή προέρχονταν από την απόφοιτο του πανεπιστημίου Ream Qato, η οποία πρόσθεσε «Ανήκεις στη Χάγη!». Η δευτεροετής φοιτήτρια της ιατρικής Afshan Mohiuddin απομακρύνθηκε από την αίθουσα όταν εξέφρασε φωναχτά την αποδοκιμασία της στον κοσμήτορα που κάλεσε στο βήμα τον Olmert να εκφράσει τις απόψεις του, «Να τις εκφράσει στο Διεθνές ποινικό δικαστήριο, όχι σε αυτό το πανεπιστήμιο» φώναξε και πρόσθεσε «Η θέση του είναι σε ένα κελί κι όχι εδώ!».

Σε σχόλιο της στην φοιτητική εφημερίδα του Πανεπιστημίου η φοιτήτρια ω Nadia Marie Ismail αντιπαραβάλλει τη σιωπή της πανεπιστημιακής κοινότητας για την ομιλία του Olmert με τις πιέσεις που αντιμετώπισε το Κέντρο Μεσανατολικών Σπουδών για την διάλεξη πριν λίγους μήνες του Ali Abunimah (ο οποίος ήταν και ο πρώτος που διέκοψε την ομιλία του Olmert, διαβάστε το σχετικό άρθρο του) του καθηγητή του πανεπιστημίου του Σικάγο John Mearsheimer και του Norman Finkelstein. Βδομάδες πριν και μήνες μετά τη διάλεξη αυτή το πανεπιστήμιο δέχθηκε πρωτοφανείς πιέσεις με το επιχείρημα πως δεν μπορεί τα πανεπιστημιακά κέντρα και σχολές να φιλοξενούν μονόπλευρους ομιλητές.

Η διάλεξη του Olmert στο Σικάγο ήταν τμήμα ενός προγράμματος διαλέξεών του σε όλες τις ΗΠΑ. Η ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκυ την προηγούμενη μέρα διεκόπη από ακτιβιστές και αντιμετώπισε διαδήλωση έξω από την αίθουσα.