Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε την έκθεση Γκόλντστοουν

Πηγή: Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα» 16 Οκτώβρη 2009

Με 25 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 11 αποχές, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε την έκθεση Γκόλντστοουν για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας όταν σχεδόν 1500 Παλαιστίνιοι/ες σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

Οι 6 χώρες που καταψήφισαν ήταν οι ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Ουκρανία. Απείχαν οι Βοσνία, Μπουρκίνα-Φάσο, Καμερούν, Γκαμπόν, Ιαπωνία, Μεξικό, Νορβηγία, Βέλγιο, Νότια Κορέα, Σλοβενία και Ουγγαρία. Οι εκπρόσωποι της Μαδαγασκάρης και του Κιργιστάν δεν ήταν παρόντες.

Η έκθεση Γκόλντστοουν καλεί τον Γ.Γ. Μπαν Κι Μουν να επιβλέψει το κατά πόσο το Ισραήλ και η Χαμάς θα διεξάγουν αξιόπιστες ανακρίσεις για τις παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράχθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Καυτό Μολύβι» (27/12/2008-18/1/2009).

Αρχικά η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς είχε υποκύψει στις αμερικανοϊσραηλινές πιέσεις και είχε συμφωνήσει σε αναβολή της συζήτησης, αλλά τελικά υπαναχώρησε έπειτα από την κατακραυγή τόσο στο εσωτερικό της Παλαιστίνης όσο και στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ αξίζει να σημειωθεί ότι η Παλαιστινιακή Αρχή της Χαμάς όχι μόνο χαιρέτησε την υιοθέτηση της έκθεσης (παρόλο που καταλογίζει εγκλήματα πολέμου και στην ίδια) αλλά δήλωσε ότι θα διεξάγει έρευνες για τις φερόμενες παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από Παλαιστινιακής πλευράς (στην ουσία εκτοξεύσεις αυτοσχέδιων ρουκετών οι οποίες δεν μπορούν να στοχεύσουν και σκότωσαν 3 αμάχους εκ των οποίων ο ένας Βεδουίνος, δηλαδή Παλαιστίνιος). Την απόφαση της Χαμάς χαιρέτησαν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως το PCHR.

Πηγές; Maan , Al Jazeera, PCHR