Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

To PCHR καταγγέλει την επέκταση των εποικισμών

Πηγή: http://www.pchrgaza.org/files/PressR/English/2009/103-2009.html

8 Σεπτέμβρη 2009

Το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR) καταδικάζει έντονα τα νέα Ισραηλινά σχέδια για εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. Το PCHR επαναλαμβάνει πως οι εποικιστικές ενέργειες στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη συνιστούν έγκλημα πολέμου, και καλεί τη Διεθνή Κοινότητα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της που ορίζονται από το Άρθρο 1 της 4ης Συνθήκης της Γενεύης, να εξασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα σεβαστεί τη Συνθήκη όπως επίσης και ότι η Συνθήκη θα εφαρμοστεί στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Η αδράνεια της Διεθνούς Κοινότητας να τοποθετηθεί αυστηρά και η ατιμωρησία που παρέχει στο Ισραήλ το ενθαρρύνει να παραβιάζει ακόμα περισσότερο το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το PCHR σχετικά με τις εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ, τη Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη έγινε η τελετή θεμελίωσης μιας νέας γειτονιάς εποίκων με την επωνυμία «Mfsarit Adomim» στη ζώνη «Ε1» ανάμεσα στον εποικισμό «Ma’alleih Adomim» και την κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ. Η τελετή έγινε μετά από συμφωνία ανάμεσα στην Ισραηλινή αστυνομία και τον δήμο εποίκων «Ma’alleih Adomim» που εγκρίθηκε από το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο δήμος εποίκων «Ma’alleih Adomim» είχε καταθέσει αίτημα στο Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο καθώς η αστυνομία είχε εκδώσει διαταγή που απαγόρευε τη διοργάνωση της τελετής. Στην τελετή παραβρέθηκαν οι υπουργοί Daniel Herkovitch και Ozi Landaw και τα μέλη της Κνεσέτ Ori Ariel, Zpholon Orleif, Ori Orbakh, Dani Danoun και Ze’ef Alken ο δήμαρχος του εποικισμού «Ma’alleih Adomim» Bani Kesrael και οι επικεφαλείς του Συμβουλίου των εποίκων στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σχέδια για την εγκατάσταση 3000 οικιστικών μονάδων. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του δήμου εποίκων «Ma’alleih Adomim», στο δήμο ζουν 37000 έποικοι και απαιτούνται 600 νέες οικιστικές μονάδες κάθε χρόνο.

Στις 6 Σεπτέμβρη 2009, ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας Ihoud Barak υπέγραψε τμήμα των κατασκευαστικών σχεδίων που είχαν πρόσφατα εξαγγελθεί. Το μικρό υπουργικό συμβούλιο (Συμβούλιο των Έξι) συναντήθηκε για να συζητήσει τη διανομή 450-500 μονάδων κατοικίας που είχε εγκριθεί από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ben Yamin Nataniaho στις 6 Σεπτέμβρη. Η ίδρυση των εγκεκριμένων μονάδων είχε αποφασιστεί να γίνει σε διαφορετικούς εποικισμούς, ανάμεσά τους και ο «Har Ghilo» στα νότια της Ιερουσαλήμ, ο «Mode» στο «Elit» δυτικά της πόλης της Ραμάλα και ο «Ariel» στα βόρια της πόλης Salfit.

Το κίνημα «Ειρήνη τώρα» ανέφερε πως λίγες μέρες πριν η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την εγκατάσταση δεκάδων οικιστικών μονάδων στα βόρια της Κοιλάδας στην ανατολική Δυτική Όχθη. Όπως επίσης δήλωσε το κίνημα, υπάρχουν αναφορές πως εγκαταστάθηκαν 100 οικιστικές μονάδες που είχαν εγκριθεί από τον πρώην Ισραηλινό υπουργό άμυνας Amir Beirets το 2006 και από τον νυν υπουργό Ihoud Barak το 2008. Η Ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να εγκρίνει την εγκατάσταση νέων οικιστικών μονάδων στους εποικισμούς.

Σύμφωνα με τα παραπάνω το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταγγέλλει όλες τις δραστηριότητες και τα εποικιστικά σχέδια του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ και:

  • Καλεί τα συμβαλλόμενα στην 4η Συνθήκη της Γενεύης μέλη, ατομικά ή συλλογικά, να αναλάβουν τις ηθικές και νομικές τους ευθύνες, να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους όπως τις ορίζει το Άρθρο 1 της Συνθήκης, να εξασφαλίσουν πως το Ισραήλ θα σεβαστεί τη Συνθήκη και να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπογραμμίζει πως η συνομωσία σιωπής της Διεθνούς Κοινότητας ενθαρρύνει το Ισραήλ να δρα ως κράτος υπεράνω του Νόμου και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και να καταπατά περαιτέρω το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τα Διεθνή Ανθρώπινα Δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης και της εγκατάστασης Εβραϊκής πλειοψηφίας στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Απαιτεί από τη διεθνή κοινότητα να λάβει επειγόντως μέτρα ώστε να αναγκάσει την Ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις εποικιστικές δραστηριότητες στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, ειδικά στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, και να απομακρύνει τους εποικισμούς. Οι Ισραηλινοί εποικισμοί στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη συνιστούν έγκλημα πολέμου σύμφωνα με τις διατάξεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.
  • Καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και/ή τα κράτη μέλη της να ενεργοποιήσουν το Άρθρο 2 της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, που προβλέπει το σεβασμό από τη μεριά του Ισραήλ στα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να συνεχιστεί η οικονομική συνεργασία των δύο μερών. Το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα ανθρώπινα Δικαιώματα καλεί όλα τα κράτη της ΕΕ να μποϊκοτάρουν τα Ισραηλινά προϊόντα, ειδικά αυτά που παράγονται στους Ισραηλινούς εποικισμούς που έχουν εγκατασταθεί στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.