Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Χιλιάδες κόσμου, παλμός και συνθήματα

Άννα Λουβίου, 10/1/2009

Το προηγούμενο Σάββατο οι Παλαιστίνιοι που ζουν μέσα στο Ισραήλ κάλεσαν σε συγκέντρωση και πορεία στην πόλη Σαχνίν στα βόρεια που είναι μία από τις δύο (μαζί με την Ουμ Φάχεμ) αμιγώς αραβικές πόλεις.

Στο δρόμο και έξω από την πόλη υπήρχε αστυνομία, η οποία είχε στήσει τσεκ πόιντ και έκανε δειγματοληπτικούς ελέγχους, αλλά μέσα στην πόλη δεν υπήρχε ούτε ένας αστυνομικός. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση ήταν μεγάλη αφού ήρθαν από κάθε γωνιά με λεωφορεία και αυτοκίνητα. Μιλάμε για πολλές χιλιάδες κόσμου. Παλμός συνθήματα (πολλά από αυτά για την οργάνωση ισλαμικό κίνημα- πχ το ισλαμικό κίνημα χαιρετίζει τον Χανίγιε). Πολλές γυναίκες και παιδιά σημαίες, κουφίγιες, πανώ, αφίσες με σκηνές από τη Γάζα. Αλλά όλα αυτά όπως είπαμε σε μια αμιγώς αραβική πόλη. Τις προηγούμενες μέρες έγιναν πολλές συλλήψεις από τους Ισραηλινούς παλαιστίνιων του Ισραήλ (αριθμός δεν υπάρχει) κυρίως από τις μεικτές πόλεις.
Το απόγευμα 2000 ισραηλινοί ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Τελ Αβίβ .Την ώρα της πορείας ξεκίνησε και η χερσαία εισβολή. Την ίδια ώρα ακριβώς δίπλα έγινε εθνικιστική συγκέντρωση με τεράστιες ισραηλινές σημαίες και συνθήματα υπέρ της εισβολής. Ο κόσμος που συμμετείχε ήταν κυρίως νεολαία (κάτι σαν ΔΑΠ φανταστείτε) καθόλου ορθόδοξοι και σε πλήρη συνεργασία με την αστυνομία μπλόκαραν τον κόσμο που ήθελε να πάει στη συγκέντρωση. Φώναζαν συνθήματα και κατά των αράβων και κάποιοι προσπάθησαν να χτυπήσουν άραβες που πέρναγαν από το δρόμο...
Χαρακτηριστικό του πόσο αδύναμο είναι το κίνημα στο Ισραήλ, είναι το ότι αν και έγινε μια καλή συγκέντρωση την προηγούμενη εβδομάδα στα Ιεροσόλυμα έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού και παρόλο που η χερσαία εισβολή είχε αρχίσει, στο Τελ Αβίβ κάλεσαν σε πορεία μόλις το επόμενο Σάββατο! Φαίνεται η αντίθεση σε αυτή την επίθεση να είναι κάτι που γίνεται από μονάδες (πρώην στρατιώτες που βγαίνουν στα κανάλια κυρίως).