Συνέντευξη με τον Abdel Rahim Mallouh, Αναπληρωτή Γραμματέα του Λαϊκού Μετώπου. Την συνένετυξη πήρε η Μαρίνα Μπρέστα στην Ραμάλλα αρχές Ιανουαρίου 2009 και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αριστερά!"
στις 9 Γενάρη 2009.
Η εφημερίδα "Αριστερά!" βρέθηκε τις παραμονές της ισραηλινής επίθεσης στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Εκεί συζητήσαμε με το σ. Αμπντέλ Ραχίμ Μαλούχ, Αναπληρωτή Γραμματέα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση την Παλαιστίνης (PFLP). Δημοσιεύουμε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, που αναφέρεται στις δύσκολες στιγμές του λαού της Παλαιστίνης και στην απόφασή του να αγωνιστεί μέχρι τέλους για την ανεξαρτησία και τη λευτεριά του. Ο σ. Αμπντέλ Ραχίμ Μαλούχ αναπληρώνει στην ηγεσία του Λαϊκού Μετώπου τον Γενικό Γραμματέα Αχμάντ Σααντάτ, που πριν χρόνια συνελήφθη από τη συνένοχη Παλαιστινιακή Αρχή και με τη βοήθεια ΗΠΑ-Βρετανίας απήχθη από τους σιωνιστές και είναι έγκλειστος στα μπουντρούμια του Ισραήλ.
Ποιοι, κατά τη γνώμη σας, είναι οι λόγοι που το Ισραήλ έχει επιτεθεί με τόση ένταση σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και ποιοι είναι οι στόχοι του;
Καταρχήν, σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την ολόπλευρη υποστήριξή σας στον παλαιστινιακό αγώνα. Χαιρετίζουμε το ρόλο σας στους αγώνες που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του αγοριού στην Αθήνα και σας ευχόμαστε επιτυχία. Βρίσκεστε εδώ σε πολύ κρίσιμες στιγμές για την παλαιστινιακή υπόθεση. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια άδικη επίθεση, διαπράττεται ένα έγκλημα πολέμου στη Γάζα, μια γενοκτονία, και την ίδια στιγμή υπάρχει διχασμός στο εσωτερικό της Παλαιστίνης. Επομένως, και στο εσωτερικό είμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της ιστορίας μας. Πιστεύουμε ότι η βασική μας ευθύνη είναι η αντίθεση με την κατοχή. Επομένως οι Παλαιστίνιοι πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την επίθεση, να υπερασπιστούν τα εθνικά δίκαια των Παλαιστινίων να αποφασίζουν για το μέλλον τους, για την ανεξαρτησία τους και την επιστροφή των προσφύγων. Ήμασταν και ακόμα είμαστε αντίθετοι στις διαπραγματεύσεις, γιατί δεν βασίζονται στο διεθνές δίκαιο ή στις αποφάσεις και τις διακηρύξεις που αφορούν τη σύγκρουση στην περιοχή. Είναι διαπραγματεύσεις τελείως κενές και επιζήμιες.
Καταλαβαίνω ότι ανησυχείτε για το τι πρόκειται να συμβεί αυτή την εβδομάδα από τη συνεχιζόμενη βιαιότητα των Ισραηλινών και της αεροπορίας τους. Πρέπει, όμως, εξ αρχής να πούμε ότι, όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες, καμία κατοχή δεν κατάφερε στο παρελθόν να νικήσει τη θέληση του λαού, που είναι σταθερός στο στόχο της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν βαριές ανθρώπινες απώλειες. Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των νεκρών είναι 428 και των τραυματιών 2.200. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι παιδιά, ηλικιωμένοι και γυναίκες. Οι Ισραηλινοί έχουν βομβαρδίσει τα πάντα στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του κόσμου. Με όλα αυτά, η μόνη επιλογή για εμάς είναι να αντιμετωπίσουμε την επίθεση και να μείνουμε σταθεροί, όποιο κι αν είναι το κόστος και οι θυσίες.
Σε αυτή τη φάση, διακηρύσσουμε ένα ξεκάθαρο σύνθημα: όλες οι παλαιστινιακές προσπάθειες, όλες οι αραβικές προσπάθειες, όλες οι ισραηλινές προσπάθειες, όλες οι προσπάθειες των ελεύθερων ανθρώπων στον κόσμο από την αριστερή, προοδευτική, δημοκρατική σκοπιά πρέπει να συνενωθούν. Όλοι όσοι πιστεύουν στη δικαιοσύνη πρέπει να προσπαθήσουν να σταματήσουν αυτή την άνανδρη επίθεση εναντίον του λαού. Για την άρση του αποκλεισμού και για να παρασχεθεί η διεθνής προστασία, σύμφωνα με την 4η Συνθήκη της Γενεύης, όχι μόνο στη Γάζα αλλά και στα Ιεροσόλυμα και στη Δυτική Όχθη και παντού. Είναι αλήθεια ότι αυτή η επίθεση επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή με φοβερή βιαιότητα στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά οι επιθέσεις στον παλαιστινιακό λαό γίνονται με διαφορετικές μορφές παντού. Στη Δυτική Όχθη, πριν από δύο μέρες, έθαψαν ένα νέο άντρα, στο Νιλ-ιν, αλλά, και πριν από αυτό, παντού γίνονταν συλλήψεις από τους Ισραηλινούς, δημεύσεις γης, περιορισμοί ελευθερίας παντού στις κατεχόμενες περιοχές.
Ξέρω ότι η ερώτησή σας είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί αυτή τη στιγμή και θα σας πω κάποιες σκέψεις και όχι μια επίσημη θέση. Η απόφαση για τη συνέχιση των επιθέσεων είναι των Ισραηλινών, επομένως εξετάζουμε τα πολιτικά δεδομένα και τα αποτελέσματα. Κατά τη γνώμη μου, το Ισραήλ θα συνεχίσει την επίθεση στη Γάζα με στόχο την αποδυνάμωση της Γάζας, της αντίστασης και της αποφασιστικότητας του λαού. Αν δεν τα καταφέρουν με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, θα προχωρήσουν στην χερσαία εισβολή και θα κλείσουν τελείως τα σύνορα. Αυτό θέλει τελικά το Ισραήλ, μία Γάζα χωρίς όπλα που θα μπορούν να βάζουν σε κίνδυνο τους Ισραηλινούς. Μία Γάζα με όπλα αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο για τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση.
Αλλά, την ίδια στιγμή, πιστεύουμε ότι, όποιες κι αν είναι οι θυσίες, οι άνθρωποι στη Γάζα θα μείνουν σταθεροί σαν κομμάτι της παλαιστινιακής κοινωνίας και του παλαιστινιακού κράτους.
Αλλά, την ίδια στιγμή, πιστεύουμε ότι, όποιες κι αν είναι οι θυσίες, οι άνθρωποι στη Γάζα θα μείνουν σταθεροί σαν κομμάτι της παλαιστινιακής κοινωνίας και του παλαιστινιακού κράτους.
Το παλαιστινιακό κίνημα αντίστασης έχει μεγάλη ιστορία και από αυτό έχουν διδαχτεί οι προοδευτικοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, έχει δεχτεί πολλά χτυπήματα. Κατά τη γνώμη σας, υπάρχει δυνατότητα να ξανακερδίσει τη δύναμή του;
Αρχικά θέλω να πω ότι είναι αλήθεια ότι η παλαιστινιακή υπόθεση αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα από διαφορετικές αιτίες. Εννοώ ότι η εσωτερική σύγκρουση είναι ένας βασικός παράγοντας, η άνοδος του μουσουλμανικού στοιχείου επίσης είναι ένας βασικός παράγοντας. Μια μερίδα της παλαιστινιακής πολιτικής συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις, από τις οποίες οι ΗΠΑ και κάποιες αραβικές χώρες θα πετύχουν συγκεκριμένους στόχους. Ακόμα, η αριστερά είναι αδύναμη, γιατί είναι κατακερματισμένη. Παρ’ όλα αυτά, οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν τον αγώνα τους για εθνική ενότητα. Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι πολύ αρνητικό στη φανερή του πλευρά, αλλά υπάρχει και μια πλευρά που είναι θετική: ότι οι Παλαιστίνιοι απαιτούν και προωθούν εντονότερα την εθνική ενότητα. Χτες είδαμε όλους τους Παλαιστίνιους βουλευτές, από όλες τις παρατάξεις, από τη Φατάχ, τη Χαμάς και από το Δημοκρατικό Μέτωπο και το Λαϊκό Μέτωπο, χέρι-χέρι με τους Παλαιστίνιους να ενώνονται μπροστά στη συνεχιζόμενη ισραηλινή επιθετικότητα. Οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα χωρίς ενοποίηση του κινήματος και εθνική ενότητα των πολιτικών κομμάτων μπροστά στην ισραηλινή κατοχή.
Αρχικά, πέρα από το κάλεσμα της ηγεσίας της Χαμάς για τρίτη Ιντιφάντα, η αποτελεσματικότητα της Ιντιφάντα χρειάζεται διάφορες βάσεις, με πρώτη έναν ενωμένο παλαιστινιακό λαό. Αλλά, την ίδια στιγμή, ακόμα κι αν πραγματικά δεν μπορούμε να την πούμε Ιντιφάντα, υπάρχει ενότητα στην παλαιστινιακή κοινωνία σε διαφορετικά επίπεδα και μεγάλη αλληλεγγύη από τη Δυτική Όχθη. Σε όλη τη Δυτική Όχθη έγιναν διαδηλώσεις, ο κόσμος πέταγε πέτρες στο στρατό, και αυτό που είδατε σήμερα στο τσεκ-πόιντ της Καλάντια σας έδωσε μια ιδέα.
Εμείς βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις, για να γεφυρώσουμε το διχασμό στην πολιτική σκηνή και να συσπειρώσουμε όλες τις παλαιστινιακές εθνικές οργανώσεις και το λαό στο στόχο της αντιπαράθεσης με την κατοχή, του σταματήματος της επίθεσης στη Γάζα και της άρσης του αποκλεισμού της, και της παροχής διεθνούς προστασίας στο λαό μας σε όλες τις κατεχόμενες περιοχές. Αλλά και του ανοίγματος των συνοριακών περασμάτων για το λαό της Γάζας, γιατί είναι αδύνατο να είναι περικυκλωμένοι από πυρά και όλα τα περάσματα να είναι κλειστά και να μην υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία αυτές τις κρίσιμες στιγμές.
Τις τελευταίες δύο μέρες, ακριβώς λόγω αυτής της πολιτικής απαίτησης, όλη η καμπάνια προπαγάνδας από τη Φατάχ άλλαξε και ο πρόεδρος Αμπάς επανέλαβε το κάλεσμά του για ενότητα ενάντια στην ισραηλινή επιθετικότητα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πιστεύουμε ότι, προκειμένου να φέρουμε το διεθνή παράγοντα και τον αραβικό παράγοντα και το μουσουλμανικό παράγοντα να υποστηρίξουν τα παλαιστινιακά δίκαια, πρέπει ο παλαιστινιακός λαός να είναι ενωμένος στον αγώνα του ενάντια στην κατοχή και στα αιτήματά του.
Από τον Ιούνιο του 2007, πήραμε μια καθαρή θέση και επιμένουμε σε αυτή. Είμαστε ενάντια στη στρατιωτική κατάληψη της Χαμάς στη Γάζα. Είμαστε ένα έθνος υπό κατοχή. Η απομάκρυνση της κατοχής από μια περιοχή δεν δικαιολογεί τη σύγκρουση μεταξύ Δυτικής Όχθης και Γάζας ή μεταξύ Φατάχ και Χαμάς. Επομένως, αυτό που συνέβη είναι λάθος και όλα τα επακόλουθά της είναι κι αυτά λάθη. Την ίδια στιγμή, δεν θεωρούμε ότι η κυβέρνηση στη Δυτική Όχθη ήταν και συνεχίζει να είναι η κυβέρνηση που θέλουν οι Παλαιστίνιοι. Όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν στον εθνικό διάλογο. Έχουμε στο παρελθόν πετύχει πολλά πράγματα γι’ αυτόν το στόχο, στις συζητήσεις του Καΐρου ή στο κείμενο εθνικής ενότητας το 2006, και αναφέρω αυτά τα δύο γιατί όλοι συμφώνησαν σε αυτά, Φατάχ, Χαμάς και Λαϊκό Μέτωπο. Πιστεύουμε ότι τα ζητήματα πρέπει να λυθούν σε εθνικό επίπεδο. Σαν τελευταίο σημείο, θέλω να πω ότι υπάρχει μια προσπάθεια που μπορούμε να την καταλάβουμε όταν γίνεται από την πλευρά των ΗΠΑ, αλλά δεν μπορεί να γίνει κατανοητή όταν προέρχεται και από την πλευρά των Ευρωπαίων? και αυτή είναι να μπει το Λαϊκό Μέτωπο στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Είμαστε μια πολιτική παράταξη που αγωνίζεται για την ελευθερία και για τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και είναι ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Το Λαϊκό Μέτωπο καλεί για την εφαρμογή των διεθνών διακηρύξεων για την ισραηλινο-παλαιστινιακή και ισραηλινο-αραβική σύγκρουση και ελπίζουμε η παρουσία σας εδώ και η δουλειά σας να παίξει κάποιο ρόλο γι’ αυτό το θέμα, ειδικά καθώς μερικές ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν αμερικανικές θέσεις και κάνουν τα ίδια βήματα με τις ΗΠΑ ενάντιά μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δεν επιτρέπονται νέα σχόλια.