Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2005

Ένα κίνημα που ξέρει να οργανώνεται και να οργανώνει το λαό

Στέλλα Γιασουρίδου, Γιώργος Τζαφέρης
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αριστερά!» τ.164 στις 22 Γενάρη 2005)

Το ταξίδι στην Παλαιστίνη ήταν γεμάτο εκπλήξεις. Πηγαίνοντας είχαμε κυρίαρχη την εικόνα των παιδιών που πετούν πέτρες στα τανκς και των νεαρών μαχητών που σηκώνουν τα όπλα ή ζώνονται τα εκρηκτικά, μία μόνο όπως αποδείχθηκε πλευρά της Ιντιφάντα. Η έκπληξή μας αφορούσε σε όλα εκείνα τα κοινωνικά δίκτυα που έχει αναπτύξει το παλαιστινιακό κίνημα και όχι η Παλαιστινιακή Αρχή για να προστατεύσει τη συνέχεια της Ιντιφάντα σε βάθος χρόνου. Γυναικείες οργανώσεις, ενώσεις για την υγεία και την εκπαίδευση, επιτροπές ενάντια στις επιπτώσεις του Τείχους, σύνδεσμοι για την υποστήριξη των πολιτικών κρατουμένων και των οικογενειών τους, συνδικάτα εργαζομένων, η σχέση όλων αυτών με διεθνείς καμπάνιες και πρωτοβουλίες, και πολλά ακόμη που δεν προλάβαμε να δούμε ελπίζοντας να τα γνωρίσουμε στο επόμενο ταξίδι.

Η πλευρά αυτή της Ιντιφάντα στην οποία η παλαιστινιακή Αριστερά δίνει τεράστια σημασία, κάτι που φαίνεται και από τα αποτελέσματά της, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά το πόσο μεγάλη σημασία έχει η οργάνωση του λαού σε όλα τα επίπεδα για να μπορέσει να αντέξει στην επίθεση του ιμπεριαλισμού και της φασιστικής κατοχής. Η ελληνική αποστολή εξάντλησε κάθε περιθώριο συνάντησης και συζήτησης με πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, έχοντας μια δίψα να μάθει, να ενημερωθεί, να καταλάβει τη δύναμη αυτού του κινήματος. Αναφέρουμε τις πιο σημαντικές από αυτές, στις οποίες προλάβαμε να πάρουμε κι εμείς μέρος, για να υποστηρίξουμε αυτό που προαναφέραμε.

  • Μπασίρ Αλ Χέρι, μέλος του Π.Γ. του Λαϊκού Μετώπου. Βρέθηκε 17 χρόνια φυλακισμένος και 9 εξόριστος και μας μίλησε για την εκτίμηση των εκλογών, τη γραμμή του κόμματός του για τον τρίτο πόλο και την κατάσταση στην Αριστερά.
  • Αμπού Λαιλά, μέλος του Π.Γ. του Δημοκρατικού Μετώπου. Μας εξήγησε τη στρατηγική του κόμματός του για την ενότητα της Αριστεράς και το πολιτικό πρόγραμμα του υποψηφίου του στις εκλογές.
  • Χασάν Γιουσέφ, επικεφαλής της Χαμάς στη Δ. Όχθη. Μας εξήγησε τι είναι η οργάνωσή του και γιατί δεν συμμετέχει στις εκλογές.
  • Κάλεντ Σαιφί, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μ. Μπαργούτι. Μας ανέλυσε το πρόγραμμά του.
  • Παλαιστινιακή Γενική Συνομοσπονδία των Συνδικάτων, με μέλη της Ε.Ε. Συσπειρώνει όλες τις οργανώσεις εκτός των ισλαμιστών. Μας ανέλυσαν τη δύσκολη κατάσταση για τους εργαζομένους και την προσπάθεια της οργάνωσής τους.
  • Μαχά Νασάρ, πρόεδρο της Ένωσης Παλαιστινιακών Επιτροπών Γυναικών. Γυναικεία οργάνωση του Λαικού Μετώπου.
  • Νεχάγια Μοχαμέντ, εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Συνομοσπονδίας των γυναικείων επιτροπών δράσης. Γυναικεία οργάνωση που συσπειρώνει όλη την παλαιστινιακή Αριστερά.
  • ΗΥRRΙΥΑΤ, Κέντρο για την Υπεράσπιση των Ελευθεριών και των Δικαιωμάτων του Πολίτη με μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα των πολιτικών κρατουμένων οι οποίοι φτάνουν τους 7.500.
  • Αλί Αμπού Χιλάλ, γενικό γραμματέα του Κέντρου της Ιερουσαλήμ για τα Δημοκρατικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα, με δράση ενάντια στο Τείχος.
  • Άχμαντ Μασλαμάνι, γενικό διευθυντή της Ένωσης Επιτροπών σε Τομείς της Υγείας. Με εντυπωσιακή παρουσία και δράση στο χώρο αυτό (2 νοσοκομεία και 39 ιατρικά κέντρα έχει φτιάξει στα 20 χρόνια δράσης της).
  • Τη σύζυγο του φυλακισμένου Μαρουάν Μπαργούτι, η οποία είναι δικηγόρος και διευθύνει την καμπάνια για την αποφυλάκισή του.

Συναντήσαμε ακόμη εργαζομένους και γυναίκες στην περιοχή του Άμπου Ντις, μια περιοχή που το Τείχος την κόβει στη μέση και προσπαθούν να οργανώσουν τη ζωή τους, αντιπροσωπεία της νεολαίας της Αλ Φατάχ και τέλος έναν υπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής ο οποίος έμοιαζε ξένος με όλους τους προηγούμενους και μάλλον δεν μας πρόσθεσε τίποτα παρά μόνο επιβεβαίωσε την αγανάκτηση του λαού για τη διαφθορά. Η εμπειρία και η γνώση που αποκομίσαμε είναι μεγάλη. Ελπίζουμε σε επόμενα τεύχη της εφημερίδας να μπορέσουμε να μιλήσουμε πιο αναλυτικά για τον κάθε τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου