Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Νέες ισραηλινές πολιτικές για την είσοδο στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ

Ανακοίνωση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης http://www.nad-plo.org/Αύγουστος 2009

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Κυβέρνηση του Ισραήλ έχει επιβάλλει δύο νέες πολιτικές για τον περιορισμό της κίνησης ξένων υπηκόων που επισκέπτονται τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (ΚΠΕ) και το Ισραήλ. Ξένοι υπήκοοι που εισέρχονται στη Δυτική Όχθη μέσω της γέφυρας Άλενμπυ έχουν λάβει βίζα για «Παλαιστινιακή Αρχή μόνο». Κατά δεύτερο λόγο, από ξένους υπηκόους που εισέρχονται στο Ισραήλ μέσω του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ Μπεν Γκουριόν έχει ζητηθεί να υπογράψουν δηλώσεις με τις οποίες δεσμεύονται ότι δεν θα εισέλθουν σε περιοχές που ελέγχονται από την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή στη Δυτική Όχθη, σε αντίθετη περίπτωση θα έχουν νομικές κυρώσεις. (Βλ. Παράρτημα)

Αυτές οι πολιτικές παραβιάζουν τις Ενδιάμεσες Συμφωνίες που συνάφθηκαν μεταξύ του Ισραήλ και του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, καθώς και το διεθνές δίκαιο. Τρίτες χώρες των οποίων οι υπήκοοι υποβάλλονται σε τέτοιες παράνομες πολιτικές έχουν υποχρέωση να αντιδρούν όταν το γεγονός τους γίνεται γνωστό και οι υπήκοοι τους τους ζητούν να απαντήσουν ή να προβούν σε ενέργειες. Αν επιλέξουν να μην αντιδράσουν σημαίνει ότι οι τρίτες χώρες αποδέχονται τις παράνομες ενέργειες του Ισραήλ, παραβιάζοντας την υποχρέωση της μη αναγνώρισης από τις τρίτες χώρες.

Επιπλέον, αυτές οι πολιτικές είναι αντίθετες με τις παλαιστινιακές και διεθνείς προσπάθειες –για να μην αναφέρουμε τις δηλωμένες προθέσεις του Ισραήλ– για τη βελτίωση της παλαιστινιακής οικονομίας. Αν δεν σταματήσουν, αυτές οι πολιτικές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω απομόνωση και κατακερματισμό των ΚΠΕ με σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων, το Ισραήλ έχει προωθήσει την πολιτική του κατακερματισμού των κατεχόμενων Παλαιστινιακών εδαφών μέσω φυσικών και νομικών εμποδίων. Η μετακίνηση μεταξύ Γάζας και Δυτικής Όχθης έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη για τους ξένους υπηκόους και ουσιαστικά αδύνατη για τους Παλαιστίνιους και των δύο περιοχών. Οι Παλαιστίνιοι κάτοχοι ταυτοτήτων Δυτικής Όχθης δεν είχαν ελεύθερη πρόσβαση στα Ανατολικά Ιεροσόλυμα και τις άλλες παράνομα προσαρτημένες περιοχές από τις αρχές της δεκαετίας του 90. Όλες οι περιοχές δυτικά από το Τείχος έχουν μετατραπεί σε «κλειστές ζώνες» μετά τον πρώτο τέτοιο χαρακτηρισμό στη βόρεια Δυτική Όχθη το 2003. Η πρόσβαση στην Κοιλάδα του Ιορδάνη επίσης επιτρέπεται μόνο στους μη κατοίκους της περιοχής.

Συνεπώς ζητούμε από τα Κράτη να προβούν σε ενέργειες οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ άμεσα αποσύρει αυτές τις τελευταίες περιοριστικές πολιτικές μετακινήσεων και επαναφέρει τη φυσιολογική μετακίνηση και πρόσβαση προς, από, και μέσα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.