Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Η Ράφα και τα γεράκια της Φατάχ

Του Nasser Lahham αρχισυντάκτη του Maanews. Δημοσιεύτηκε στις 17 Αυγούστου Πηγή: http://www.maannews.net/

Ο εκφωνητής ειδήσεων του σταθμού Al-Manar φάνηκε έκπληκτος όταν, σχολιάζοντας την κριτική του ηγέτη της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν, ένα νεοεκλεγέν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ είπε: "Το παπούτσι ενός νεαρού υποστηρικτή της Φατάχ είναι ίσο με χιλιάδες από αυτούς που υποτιμούν τους αγώνες της Φατάχ και επικρίνουν τα μέλη της που εργάζονται στις υπηρεσίες ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής."

Εμένα αυτή η δήλωση δεν μου έκανε εντύπωση. Αντίθετα, περίμενα να ακούσω εντονότερες αντιδράσεις επειδή τα περισσότερα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής ανήκουν σε αυτό που είναι γνωστό ως "γεράκια μέσα στη Φατάχ," οι σκληροπυρηνικοί. Στην Παλαιστινιακή αρένα είναι πιθανό να δούμε ένα νέο κύμα αντιπαραθέσεων σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή δεν θα διστάσει να τεντώσει το σχοινί μέχρι εκεί που δεν παίρνει με τη Χαμάς. Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι της Φατάχ έχουν βαρεθεί. Έχουν χάσει τις ελπίδες τους για συμφιλίωση με τη Χαμάς παρά τις προσπάθειές τους να δείξουν αντίθετη συμπεριφορά μπροστά στην τηλεόραση.

Ενώ η Φατάχ ήταν απασχολημένη με την διεξαγωγή του έκτου συνεδρίου της στη Βηθλεέμ, ο πρωθυπουργός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε: "Δεν μπορούμε να δεχθούμε το παραμορφωμένο κράτος που το Ισραήλ προτείνει. Ο παλαιστινιακός λαός διεκδικεί τα δικαιώματά του, και είναι οι πρώτοι που θα ζητήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα που θα τους επιτρέψει να ανακτήσουν τα δικαιώματά τους και να αποκαταστήσουν τη γη τους. " Και πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής στο Νοσοκομείο Σειχ Ζαιγιντ στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας΄: "Η δηλητηριασμένη ειρήνη που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προτείνουν και είναι αποδεκτή από ορισμένους Παλαιστίνιους, είναι ο δρόμος για την καταστροφή."

Σχολιάζοντας τις εκλογές της Φατάχ, ο Χανίγια είπε: "Αν ανώτερα στελέχη στο εσωτερικό της Φατάχ κατηγορούν άλλους ηγέτες του κόμματος για νόθευση των αποτελεσμάτων των εκλογών, τι θα μπορούσε να εγγυηθεί καθαρές εκλογές σε εθνικό επίπεδο;" Αυτή ήταν σαφής ένδειξη ότι η διεξαγωγή παλαιστινιακών βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, όπως προβλέπεται, το 2010 καθίσταται αδύνατη.

Στη συνέχεια, το Σαββατοκύριακο ήρθε η μάχη της Ράφα μεταξύ της Χαμάς και της Jund Ansar Allah, η οποία χαρακτηρίστηκε από ανώτερο στέλεχος της Φατάχ ως "νέο στοιχείο που αποδεικνύει ότι η Χαμάς είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να σκοτώσει δεκάδες, εκατοντάδες, ή ακόμα και χιλιάδες στους δρόμους και τα τζαμιά, εάν οποιοδήποτε κόμμα προσπαθήσει να ανατρέψει την εξουσία της στη Γάζα. Η αντίδραση της Χαμάς θα είναι η ίδια ανεξάρτητα από τη φύση αυτού του κόμματος, είτε πρόκειται για κοσμικό είτε για ακραίο ισλαμικό κόμμα.".

Δεν είναι μυστικό ότι αρκετοί ηγέτες στη Δυτική Όχθη ασκούν πιέσεις στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και στον πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ να εξαλείψει όλους τους δεσμούς με τη Γάζα, επειδή, υποστηρίζουν, η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα πρέπει να χρηματοδότεί το "πραξικόπημα" της Χαμάς εναντίον της. Ωστόσο ο Αμπάς και ο Φαγιάντ είναι ανένδοτοι ότι θα πρέπει να αποφύγουν να κάνουν κάτι τέτοιο. Ο Θεός ξέρει γιατί. Εν τω μεταξύ, πολλοί παρατηρητές λένε ότι ο μόνος που εξακολουθεί να βλέπει την αποκατάσταση της παλαιστινιακής ενότητας, και πιστεύει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο του 2010 είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.