Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Έγινε επίθεση στη Γάζα!

Μαρίνα Μπρέστα 27/12/2008
Χθες το πρωί βρισκόμασταν στη Χεβρώνα, μια πόλη στη νότια Παλαιστίνη, όπου οι ισραηλινοί έχουν φτιάξει εποικισμό εντός της παλιάς πόλης. Γυρνούσαμε στην πόλη, με έναν ντόπιο που μας εξηγούσε τι γίνεται. Έποικοι καταλαμβάνουν σπίτια πάνω από μαγαζιά παλαιστίνιων, διώχνουν τις οικογένειες που ζούσαν εκεί, καίνε τα σπίτια παλαιστίνιων που είναι κοντά στον εποικισμό, κάνουν δολιοφθορές, για να τους αναγκάσουν να φύγουν. Έτσι ο εποικισμός συνεχώς επεκτείνεται, παρότι αυτό είναι παράνομο βάσει ακόμα και της άθλιας συνθήκης του Όσλο.

Πάνω από τα σοκάκια της παλιάς πόλης υπάρχουν δίχτυα για να εμποδίζουν τα σκουπίδια που ρίχνουν οι έποικοι. Μαγαζιά παλαιστίνιων δέχονται επιθέσεις και κλείνουν γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Άλλα μαγαζιά κλείνουν με εντολές του ισραηλινού Στράτου. Ένα κομμάτι της παλιάς πόλης έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα.

Παρόλα αυτά οι παλαιστίνιοι υπομένουν, αλλά πάνω απ’ όλα επιμένουν ότι δεν πρόκειται να φύγουν από τα σπίτια τους. Επισκεφθήκαμε το σπίτι μιας οικογένειας που τους έχουν κάψει τον πάνω όροφο, για να τους αναγκάσουν να φύγουν, γιατί είναι ακριβώς δίπλα στον εποικισμό. Στην ταράτσα, ακριβώς πάνω από το κεφάλι μας, υπήρχε φυλάκιο των ισραηλινών.
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο τζαμί του Ιμπραήμ. Οι ισραηλινοί έχουν καταλάβει το 70% του χώρου και το διεκδικούν ως ιερό τόπο του Αβραάμ. Για να μπουν οι Παλαιστίνιοι περνάνε από check point!
Δύο μικρά μαγαζιά παλαιστίνιων έχουν παραμείνει στη μεριά των εποίκων. Την ώρα που ήμασταν στο ένα από αυτά, ήρθε ο γιος του ιδιοκτήτη και τον ενημέρωσε ότι έγινε επίθεση στη Γάζα. Άφησε το μαγαζί ανοιχτό και πήγαμε όλοι σπίτι του να δούμε τι γίνεται στην τηλεόραση. Μπαίνοντας σπίτι ακούμε μια γυναίκα να κλαίει. Ήταν η σύζυγος του που έβλεπε τα νέα.

Εικόνες συγκλονιστικές, σκληρές. Πτώματα παντού, άνθρωποι να φωνάζουν για βοήθεια ... εικόνες που μάλλον τα «πολιτισμένα» ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν θα δείξουν για να μην χαλάσουν τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Μαζεύτηκαν και άλλοι στου σπίτι. Η οργή τους ξεχείλιζε. Άλλος κατηγορούσε την Παλαιστινιακή Αρχή που δεν κάνει τίποτα, άλλος κατηγορούσε τις άλλες αραβικές χώρες που δεν κάνουν τίποτα. Λέγανε ότι τώρα θα βγουν να κατηγορήσουν τη Χαμάς ως υπεύθυνη για την επίθεση των ισραηλινών στη Γάζα!...

Η ένταση πολύ μεγάλη. Βγήκαμε έξω. Βρήκαμε ένα στρατιώτη μόνο. Πρέπει να έδωσαν εντολή να μαζευτούν. Του μιλούσαμε και έκανε ότι δεν καταλάβαινε.

Μάθαμε ότι γίνεται πορεία. Όταν φτάσαμε άρχιζαν τα επεισόδια. Κόσμος και κυρίως νέοι, είχαν μαζευτεί στο σημείο που ξεκινάει ο συνοικισμός των εποίκων. Οι στρατιώτες κρυμμένοι. Νεαροί πετούσαν πέτρες, έβαζαν φωτιές και οι στρατιώτες απαντούσαν με χημικά (αυτά που παράγγειλαν και στην Ελλάδα για μας – γνωστή μυρωδιά και αίσθηση) και βόμβες κρότου τόσο δυνατές που προκαλούν πανικό.
Έπρεπε να παμε στη Βηθλεέμ όπου θα γινόταν παρουσίαση για την κατάσταση στην Ελλάδα! Είχε προγραμματιστεί πορεία. Εκατοντάδες κόσμου, από διάφορα κόμματα, παλαιστίνιοι και διεθνείς, διέσχισαν το κέντρο της πόλης και κατευθύνθηκαν στο check point. Συνθήματα, νεαροί που πετούσαν πέτρες....σχεδόν αμέσως οι στρατιώτες από τον πύργο έριξαν χημικά και βόμβες κρότου.
Μάθαμε ότι έγιναν πορείες και επεισόδια με τους στρατιώτες και σε πολλές άλλες περιοχές σ’ ολόκληρη την Παλαιστίνη. Στη Ραμάλα η αστυνομία της Παλαιστινιακής Αρχής χτύπησε τη μαζική διαδήλωση για να «ηρεμήσει» το πλήθος. Στην Ιερουσαλήμ έγιναν επεισόδια με την αστυνομία, ιδιαίτερα στον προσφυγικό καταυλισμό. Ένας ισραηλινός αστυνομικός δέχθηκε επίθεση. Παντού αστυνομία και ελικόπτερα. Και στο Τελ Αβίβ η πορεία διαμαρτυρίας χτυπήθηκε από την αστυνομία.

Η αδικία και η αγανάκτηση σε πνίγουν. Θέλεις κάτι να κανείς. Θες κι εσύ να φωνάξεις μαζί με τους παλαιστίνιους, θες να ρίξεις πέτρες. Εδώ όμως οι διαδηλωτές δεν κινδυνεύουν απλά να συλληφθούν αλλά να σκοτωθούν από τις δήθεν πλαστικές σφαίρες των ισραηλινών στρατιωτών. Κόσμος παρόλα τα χημικά παραμένει στη θέση του. Τα έχουν συνηθίσει λενε... Άλλοι πέφτουν και μόλις συνέρθουν λίγο τρέχουν ξανά μπροστά.
ακούς στις ειδήσεις τα καθάρματα των ΗΠΑ να κάνουν ανακοινώσεις και να συστήνουν απλά στους ισραηλινούς να προσπαθήσουν να μην χτυπούν αμάχους! Ακούς τα καθάρματα του Ισραήλ να λένε ότι δεν είχαν άλλη λύση, ότι απλά χτυπούν στρατηγικής για τη Χαμάς σημασίας εγκαταστάσεις και κτίρια. Ας εξηγήσουν τότε πως σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι που περίμεναν στην ουρά για να ανανεώσουν το διαβατήριό τους! πως σκοτώθηκαν παιδία και γυναίκες. Ήταν κι αυτοί μέλη της Χαμάς;;;
Χτυπούν ανελέητα από αέρος εδώ και 24 ώρες. Στη Γάζα, οι κάτοικοι δέχτηκαν τηλεφωνικά μηνύματα ότι όποιος έχει όπλο στο σπίτι του θα χτυπηθεί. Λόγω του πολύμηνου αποκλεισμού της Γάζας τα φάρμακα δε φτάνουν και τα ασθενοφόρα δεν έχουν καύσιμα για να κινηθούν. Οι Αιγύπτιοι είπαν ότι θα παρέχουν ιατρική βοήθεια. Οι Παλαιστίνιοι απάντησαν πως δεν είναι βοήθεια το να μεταφέρετε τα πτώματα μας. Αυτό το κάνουμε και μόνοι μας. Αυτό που θέλουμε είναι να καταδικάσετε το Ισραήλ και να μην του επιτρέψετε να μας δολοφονεί.
Σε μια συζήτηση που έγινε χθες ζητήθηκε από όλους τους διεθνείς που είμαστε εδώ να βοηθήσουμε, να κάνουμε γνωστό το τι γίνεται στη Γάζα και στην Παλαιστίνη και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό. Να γίνουν σε όλο τον κόσμο κινητοποιήσεις, να καταδικαστεί και να απομονωθεί το σιωνιστικό κράτος.

Στη συζήτηση ο Νασάρ από το AIC έκανε μια εκτίμηση για την επίθεση στη Γάζα. Καταρχάς ότι σχετίζεται με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ (σε λίγο καιρό έχουν εκλογές). Με την επίθεση αυτή καλύπτουν προβλήματα, τα μεταθέτουν, εστιάζουν στον ανταγωνισμό για το ποιος θα ασκήσει την πιο σκληρή πολιτική απέναντι στους Παλαιστίνιους, ποιος θα σκοτώσει περισσότερους. Στηρίζονται επίσης στο ότι σε 2 μήνες θα αναλάβει την κυβέρνηση των ΗΠΑ ο Ομπάμα και άρα τώρα είναι ευκαιρία. Βέβαια οι ισραηλινοί ξέρουν ότι έχουν τη στήριξη των αμερικανών. Εδώ λένε ότι το γνώριζαν φυσικά όπως και οι Αιγύπτιοι. Θέλουν λενε να τελειώνουν με τη Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, να την εξοντώσουν. Επίσης επιδιώκουν να ανεβάσουν το ηθικό του Στράτου τους. Ο Παλαιστινιακός λαός πληρώνει τώρα την ήττα του Ισραήλ στον Λίβανο....
Μιλάμε για τη μεγαλύτερη επίθεση των ισραηλινών από το 1967. Όμως ο παλαιστινιακός λαός, όσες χιλιάδες κι αν σκοτωθούν, όχι απλά επιζεί, αλλά αντιστέκεται και θα συνεχίζει να αντιστέκεται μέχρι την δικαίωση, μέχρι την ελευθερία του.
Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ελλάδα. Κάποιος στο δρόμο, έλεγε πως στην Ελλάδα έχουν ιντιφάντα. Βλέπουν την εξέγερση στην Ελλάδα πολύ κοντά τους, κομμάτι του αγώνα που δίνουν κι αυτοί. Τους δίνει ελπίδα, ότι και αλλού υπάρχει αντίσταση. Μας ζήτησαν το παλαιστινιακό αίμα που χύνεται καθημερινά να μην παει χαμένο. Είναι καθήκον μας να τους δικαιώσουμε.
Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό
Λευτεριά στη Παλαιστίνη
Είναι δίκαιοι να εξεγείρεσαι για ακόμα μια φορά.

ΥΓ: Ακούσαμε και το εξής: «στην Ελλάδα έναν σκότωσαν και δες τι έγινε. Εδώ σκότωσαν μέχρι τώρα 250. Τι θα κάνουμε;;;»