Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Αποφυλακίστηκε παλαιστίνιος πολιτικός κρατούμενος μετά από 27 χρόνια

Οι σιωνιστικές κατοχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το μεσημέρι της Τρίτης 11 Αυγούστου τον κρατούμενο Μουχάμαντ Μανσούρ, 50 ετών, από την Τουλκαρέμ της κατεχόμενης Δ. Όχθης, τον άνθρωπο που υπέστη την πιο μακρόχρονη κράτηση, μετά από 27 χρόνια στις φυλακές της σιωνιστικής κατοχής.

Ο Μανσούρ συνελήφθη στη Μπάλαα (βορείως της Τουλκαρέμ) το 1985, και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 25 χρόνων από ισραηλινό στρατοδικείο, ποινή την οποία έπρεπε να εκτίσει πλήρως, ενώ, προηγουμένως, είχε συλληφθεί το 1979 και καταδικαστεί σε άλλα 3 χρόνια φυλάκιση, μια κατάσταση που τον έκανε να συμπληρώσει συνολικά 27 χρόνια στις κατοχικές φυλακές.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Κέντρου για την Ελευθερία Εκπαίδευσης των Κρατουμένων και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φαουάντ Αλ Χάφας συνεχάρη τον Μανσούρ, την οικογένειά του και τους κατοίκους της Τουλκαρέμ για την απελευθέρωσή του, επισημαίνοντας ότι οι παλαιστίνιοι φυλακισμένοι είναι βαθιά πεπεισμένοι για το δίκαιο και την ιερότητα της υπόθεσης για χάρη της οποίας είναι φυλακισμένοι. Επεσήμανε, επίσης, ότι ο Μανσούρ δεν έχασε το χρόνο του στις φυλακές, καθώς κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Αρχαιολογία στο εβραϊκό πανεπιστήμιο αφότου η κατοχή του απαγόρευσε να συνεχίσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο Μπιρζέιτ, πέρα από τη συγγραφή του βιβλίου με τίτλο «Ο αμερικανικός Πόλεμος στο Ιράκ», ενώ επεσήμανε την ανάγκη να αναδειχθεί το θέμα των κρατουμένων που έχουν συμπληρώσει πάνω από το μισό της ζωής τους μέσα στις φυλακές της κατοχής, όπως ο Νάιλ Αλ Μπαργούθι, και ο Φάχρι Αλ Μπαργούθι και ο Άκραμ Μανσούρ.

Ενώ ο Μανσούρ βρισκόταν φυλακισμένος, ο αδερφός του, Ιμπραήμ σκοτώθηκε κατά την 1η Ιντιφάντα, το 1988, ενώ ο πατέρας του πέθανε το 1994 και η μητέρα του το 2001. Δεν του επετράπη να παραστεί στις κηδείες τους. Οι δε κατοχικές αρχές είχαν απαγορεύσει τις επισκέψεις τους προς αυτόν «για λόγους ασφαλείας».

O αδερφός του Άχμαντ Μανσούρ είναι ο δήμαρχος της Μπάλαα. Κατήγγειλε ότι οι κατοχικές δυνάμεις μπλόκαραν την απελευθέρωση του Μουχάμαντ για κάμποσες ώρες ενώ εκατοντάδες κάτοικοι στέκονταν στο σημείο ελέγχου για να τον καλωσορίσουν. Για πάνω από 4 ώρες, μέλη της ευρύτερης οικογένειάς του, και άλλοι που είχαν συγκεντρωθεί, τον περίμεναν, κάτω από έντονη ηλιοφάνεια.

Πηγές: http://english.pnn.ps , http://www.aqsatv.ps