Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Οι Παλαιστίνιοι θα συνεχίσουν να πολεμούν με κάθε μέσο που διαθέτουν

Συνέντευξη με τον Νασάρ Καφαρνέχ μέλος του Πολιτικού Γραφείου του PFLP. Τη συνέντευξη πήρε ο Γιώργος Τζαφέρης στη διάρκεια του Resistance Festivalστις 27 Ιούνη 2009

Ας αρχίσουμε λίγο ανορθόδοξα: Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο Ιράν μετά τις προεδρικές εκλογές;

Το Λαϊκό Μέτωπο αντιμετωπίζει τις εκλογές σε οποιαδήποτε χώρα ως εσωτερικό θέμα του λαού της χώρας αυτής. Έτσι και στο Ιράν οι εκλογές είναι ένα αυστηρά εσωτερικό θέμα και κανείς δεν πρέπει να αναμειγνύεται σε αυτές. Οι εκλογές ήταν ανάμεσα σε ισλαμιστές υποψήφιους, δηλαδή δεν υπάρχουν αντίπαλα κόμματα αλλά παρατάξεις είτε ακραίες είτε πιο φιλελεύθερες ισλαμικές με υποψήφιό τους για τις προεδρικές εκλογές.

Όσον αφορά το θέμα των κατηγοριών για νοθεία και πλαστό αποτέλεσμα, ή το αν οι εκλογές ήταν ελεύθερες, δεν νομίζω ότι τίθεται τέτοιο ζήτημα καθώς ήταν πολύ καθαρό στις ειδήσεις πως το ποσοστό του Αχμαντινετζάντ ήταν πολύ υψηλότερο από εκείνο των άλλων υποψηφίων επομένως, ακόμα και αν υπήρχε κάποια μορφή απάτης δεν μπορεί να αφορά εκατομμύρια ψήφους.

Φυσικά ο Αχμαντινετζάντ αντιπροσωπεύει τους ακραίους ισλαμιστές στο Ιράν και ο Μασράουι είναι ο φιλελεύθερος υποστηριζόμενος από όλες τις φιλελεύθερες ομάδες μέσα και έξω από το Ιράν. Ως κομμουνιστής δεν είμαι με κανένα ισλαμικό καθεστώς είτε ακραίο είτε φιλελεύθερο. Για μένα θα ήταν καλύτερο για το Ιράν να ήταν σοσιαλιστική κι όχι ισλαμική χώρα.

Δεν βλέπω μεγάλη διαφορά στον τρόπο σκέψης ανάμεσα στους δύο βασικούς υποψήφιους, εκτός από ότι αφορά το θέμα των πυρηνικών και τις σχέσεις με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη γιατί ο Μασράουι μιλάει για κάποιες επαφές με τις ΗΠΑ για να χαλαρώσει το οικονομικό εμπάργκο κατά του Ιράν ή κάποιες επαφές με τη διεθνή κοινότητα, ενώ ο Αχμαντινετζάντ θεωρεί προτιμότερο να υπάρχει μια δυνατή ιρανική κυβέρνηση, με πυρηνικά όπλα που κανένας δεν θα μπορεί να απειλήσει, παρά να έχει οποιαδήποτε επαφή είτε με τις ΗΠΑ είτε με τους Ισραηλινούς. Για τον δεύτερο το Ισραήλ είναι βασικός εχθρός καθώς κατέχει την Παλαιστίνη. Τα Ιεροσόλυμα είναι ιερός τόπος για το Ισλάμ και για τους Σιίτες και για τους Σουνίτες. Νομίζω ότι αυτό που θέλουν να παρουσιάσουν τα ΜΜΕ που ανακίνησαν το ζήτημα της εκλογικής νοθείας για να κινηθούν κατά του καθεστώτος δεν ισχύει. Εμείς σαν κομμουνιστικό κόμμα αποδεχτήκαμε τη νίκη της Χαμάς στις παλαιστινιακές κοινοβουλευτικές εκλογές.

Νομίζω πως δεν πρόκειται για τις εκλογές ή τον Αχμαντινετζάντ, αλλά για τη δημιουργία διαμάχης και συγκρούσεων στο εσωτερικό του Ιράν. Γιατί δεν θέλουν να βλέπουν το Ιράν να αντιμάχεται την αμερικάνικη ή την ισραηλινή πολιτική στην περιοχή. Γιατί το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς υποστηρίζει τη Χεζμπολά, υποστηρίζει το κίνημα αντίστασης ακόμα και στο Ιράκ. Επομένως θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα για το Ιράν, ώστε να ασχολούνται με το εσωτερικό τους και να σταματήσουν να υποστηρίζουν άλλα κινήματα. Αλλά ξαναλέω ότι εμείς ως κομμουνιστές δεν θέλουμε να υπάρχουν ισλαμικές κυβερνήσεις πουθενά. Θα θέλαμε να βλέπουμε σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στο Ιράν την Παλαιστίνη και σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί διακρίνουν αλλαγή στάσης από την πλευρά των ΗΠΑ να αποτυπώνεται στην ομιλία του Ομπάμα στο Κάιρο. Φαίνεται μάλιστα ότι σ’ αυτή την αλλαγή ανταποκρίθηκε και η Χαμάς όπως δείχνουν δηλώσεις του Μεσάλ πριν λίγες μέρες. Αποτελούν αυτά τα δείγματα ουσιαστικές αλλαγές;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει οτιδήποτε καινούριο στην αμερικανική στρατηγική ή πολιτική είτε με τον Ομπάμα είτε με οποιονδήποτε άλλον ακόμα κι αν είναι μαύρος αφροαμερικάνος, γιατί στις ΗΠΑ δεν ηγείται ο Πρόεδρος αλλά ο Λευκός Οίκος, το Κονγκρέσο, τα καρτέλ και οι πολυεθνικές που πραγματικά επηρεάζουν την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή στην αμερικανική πολιτική παρά μόνο στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα θέματα στη Μέση Ανατολή, για παράδειγμα την κατοχή του Ιράκ ή του Αφγανιστάν ή τη συγκατάθεση να χτυπήσει το Ισραήλ το Λίβανο ή την Παλαιστίνη. Νομίζω ότι ο Ομπάμα έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης σε αυτό το θέμα. Το τελικό αποτέλεσμα θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Δηλαδή ο Ομπάμα βλέπει τα συμφέροντα των ΗΠΑ με διαφορετικό τρόπο από ότι τα έβλεπε ο Μπους και οι επαφές του Ομπάμα με τα καρτέλ και τις πολυεθνικές είναι διαφορετικές από εκείνες που είχε ο Μπους. Είναι ουσιαστικά οι δύο πτέρυγες οι συντηρητικοί και οι δημοκρατικοί.

Όσον αφορά το παλαιστινιακό, κανένας τους δεν θα κάνει κάτι που μπορεί να βλάψει το Ισραήλ και την ασφάλειά του ή δε θα ασκήσει οποιαδήποτε πίεση στο Ισραήλ. Δεν είναι μόνο εξαιτίας του λόμπι στις ΗΠΑ, αλλά γιατί τα συμφέροντά τους στη Μέση Ανατολή θα προστατευτούν με το να έχουν το Ισραήλ. Αυτή είναι η άποψη των Αμερικανών είτε πρόκειται για δημοκρατικούς είτε για συντηρητικούς. Επομένως δεν θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή παρά μόνο ωραία λόγια. Ο Ομπάμα θα μιλάει με τον αραβικό κόσμο με ωραία λόγια, ο Μπους μιλούσε με άσχημη γλώσσα. Και αν προσέξουμε το λόγο του Ομπάμα, δεν θα δούμε τίποτα απτό για την κατάσταση στην Παλαιστίνη. Δύο σημεία θεωρήθηκαν καλά δείγματα. Το ένα είναι ότι μίλησε για τη λύση των δύο κρατών. Όμως δεν μίλησε για το κράτος που γενικά οι Παλαιστίνοι προσδοκούν, δηλαδή κράτος στα σύνορα του 1967 με τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα. Εμείς βέβαια ως Λαϊκό Μέτωπο δεν στοχεύουμε σε αυτή τη λύση. Η λύση για εμάς θα πρέπει να είναι το ένα κράτος, αλλά δεν βάζουμε αυτό το ζήτημα αυτή τη στιγμή γιατί με βάση αυτό δεν μπορείς να βρεις κοινή πλατφόρμα με τους Παλαιστίνιους και τους διεθνείς. Το δεύτερο σημείο είναι οι εποικισμοί. Δεν μίλησε για διάλυση των εποικισμών, δεν μίλησε για εκκένωση τους ή για ελεύθερη από εποίκους Δυτική Όχθη. Μιλάει για πάγωμα της ανάπτυξης των εποικισμών και δεν αγγίζει το ζήτημα των εποικισμών στην παλαιστινιακή ή αραβική υπόθεση. Δεν υπάρχει κάτι καινούριο εδώ, μόνο μια φράση από το Κοράνι, για να επηρεάσει τα αραβικά καθεστώτα.

Ο Ομπάμα προσπάθησε να φανεί διαφορετικός από τον Μπους αλλά δεν βλέπω μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους δυο τους όταν πρόκειται για το θέμα της Παλαιστίνης. Μπορεί να υπάρχει διαφορά σχετικά με το Ιράκ, μπορεί να αποσύρει τον αμερικανικό στρατό, μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό από τον Μπους, αλλά στο παλαιστινιακό ζήτημα δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή. Όσον αφορά τη Χαμάς, ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να έχει επαφές, αλλά όχι με τους όρους της Χαμάς. Δεν θα αποδεχτεί τη Χαμάς όπως είναι. Ίσως να αναπτύξει κάποιες μικρές επαφές, αλλά θα συζητήσει μαζί της όταν αυτή αποδεχτεί τους όρους του Κουαρτέτου, όταν θα αναγνωρίσει το Ισραήλ. Πρόκειται για τον ίδιο τρόπο σκέψης με εκείνον του Μπους και του Ισραήλ, δεν είναι κάτι καινούριο. Απλά προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα στη Χαμάς ότι είναι έτοιμος να μιλήσει μαζί τους, ενώ ο Μπους για διαφορετικούς λόγους δεν ήταν. Μπορεί βέβαια να γίνουν κάποια «παζάρια» για αυτό το θέμα. Μπορεί να ζητήσουν από τη Χαμάς να αναγνωρίσει το Ισραήλ μετά τη συμφωνία, ή να συζητήσουν κάποια μορφή μόνιμης ή προσωρινής ανακωχής. Μπορεί να βρουν διαφορετική φρασεολογία από αυτή του Κουαρτέτου για να αποδεχτεί η Χαμάς τους όρους και τότε μπορεί να δούμε επαφές ανάμεσα στην αμερικανική διοίκηση και τη Χαμάς. Μπορεί να έχουν επαφές μέσω της CIA ή με τη βοήθεια της Χίλαρι Κλίντον ή των συμβούλων του Ομπάμα. Επαφές που θα είναι με όσους της Χαμάς θεωρούνται μετριοπαθείς και όχι με τη στρατιωτική πτέρυγα ή αυτούς που έχουν σκληρή γραμμή. Νομίζω ότι αν η Χαμάς χαλαρώσει τους όρους θα έχουν επαφές μαζί τους.

Ο κόσμος που παρακολουθεί και είναι αλληλέγγυος στο παλαιστινιακό είναι αρκετά ανήσυχος. Η εσωτερική βία δεν έχει σταματήσει, η αριστερά δεν προβάλλει ως δυνατός εναλλακτικός πόλος που να μπορεί να αλλάξει την κατάσταση, ο διεθνής συσχετισμός είναι αρνητικός. Οπότε αυτός ο κόσμος θεωρεί ότι δεν υπάρχει προοπτική. Υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες που μπορούν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση;

Κατ αρχήν η διαμάχη μεταξύ Φατάχ και Χαμάς έχει πολύ αρνητική επίδραση στην παλαιστινιακή υπόθεση και δεν δυσκολεύει τα πράγματα μόνο για εμάς αλλά και για τα αριστερά κόμματα σε όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν την παλαιστινιακή υπόθεση. Τους δυσκολεύει να προβάλλουν το θέμα και υπερασπιστούν τα δίκαια των Παλαιστινίων. Γιατί οι άνθρωποι στην Ιταλία, τη Γαλλία ή την Ελλάδα θα πουν « υπερασπίζεστε τους Παλαιστίνιους τη στιγμή που αυτοί σκοτώνουν ο ένας τον άλλο;». Επομένως η διαμάχη αυτή επιδρά αρνητικά στο κίνημα αλληλεγγύης, στη δουλειά του αριστερού κόμματος, στην αλληλεγγύη και υποστήριξη που έχουμε από τους συντρόφους και φίλους από το εξωτευικό. Γι’ αυτό και για εμάς ένα από τα βασικά ζητήματα για το οποίο δουλεύουμε σήμερα είναι αυτό του εσωτερικού διαλόγου, το ζήτημα του διαχωρισμού μεταξύ Δυτικής Όχθης και Γάζας και των συγκρούσεων μεταξύ Φατάχ και Χαμάς.

Αλλά όλοι οι σύντροφοι και φίλοι πρέπει να καταλάβουν πως δεν πρόκειται για εύκολο ζήτημα όχι τόσο λόγω πολιτικής, αλλά γιατί και τα δύο κόμματα θέλουν την «καρέκλα», το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίττα παρόλο που στην πραγματικότητα πίττα δεν υπάρχει αν το δούμε πολιτικά. Γι’ αυτούς το θέμα είναι οικονομικό είναι θέμα δουλειών και χρημάτων. Σε κάθε μια από τις δύο παρατάξεις υπάρχουν ομάδες που επωφελούνται από το διχασμό, δεν θέλουν την επανένωση και δουλεύουν για να διατηρήσουν το διχασμό. Εμείς προσπαθούμε με συνομιλίες, συναντήσεις, διαδηλώσεις και φυλλάδια να ασκήσουμε πίεση και στις δύο πλευρές για να σταματήσουν τη διαμάχη. Ελπίζουμε με τις συνομιλίες που συνεχίζονται στο Κάιρο αρχικά μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς και τις επόμενες ημέρες ανάμεσα σε όλες τις παρατάξεις, πως κάτι θα συμβεί.

Πρέπει να ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές μεταξύ Φατάχ και Χαμάς. Ήδη συμφώνησαν σε όλα τα σημεία όπως και με τη συμφωνία της Μέκκας όπου συμφώνησαν σε κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Το θέμα είναι ότι είναι χαρούμενοι με αυτή την κατάσταση δηλαδή η Γάζα να ελέγχεται από τη Χαμάς και η Δυτική Όχθη από τον Αμπάς και την Παλαιστινιακή Αρχή. Το Λαϊκό Μέτωπο θα συνεχίσει να παλεύει μέχρι να αλλάξει αυτή την κατάσταση.

Αυτός όμως ο αγώνας δεν επηρεάζει τις δραστηριότητές μας κατά του Ισραήλ. Πολιτικά, διπλωματικά ή στρατιωτικά, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κατά της κατοχής στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, γιατί το Ισραήλ ακόμα κατέχει τη Γάζα καθώς ελέγχει τα σύνορα και την ανατολική Ιερουσαλήμ. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα εξαιτίας της διαμάχης Χαμάς και Φατάχ. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και στα δύο επίπεδα το εσωτερικό και το εξωτερικό πολεμώντας την ισραηλινή κατοχή με όλα τα μέσα που έχουμε. Φυσικά όταν λέμε όλα τα μέσα εννοούμε από τον ένοπλο αγώνα μέχρι τον διπλωματικό ή πολιτικό με τις μάζες. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το διχασμό. Ο διχασμός έχει αρνητική επίδραση στην υπόθεσή μας και ο αγώνας κατά του Ισραήλ δεν είναι ο ίδιος όπως θα ήταν αν δεν υπήρχε ο διχασμός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι στην επίθεση στη Γάζα όλες οι ομάδες ακόμα και η Φατάχ πολέμησαν μαζί για την υπεράσπιση της παρά το διχασμό και όποτε υπάρχουν επιθέσεις ή παραβιάσεις κατά των Παλαιστίνιων, οι Παλαιστίνιοι θα υπερασπιστούν τους εαυτούς τους με όλα τα μέσα που έχουν. Το παράδειγμα της Γάζας ήταν πολύ καθαρό. Ενώ η Χαμάς προσπαθούσε να αποτρέψει τη Φατάχ από το να πολεμήσει, η Φατάχ μέσω του Λαϊκού Μετώπου, με κοινές ομάδες πολεμούσαν τον ισραηλινό στρατό που προσπάθησε να προχωρήσει μέσα στις παλαιστινιακές πόλεις, χωριά και προσφυγικούς καταυλισμούς.

Δεν υποσχόμαστε ότι αυτός ο διχασμός θα τελειώσει σύντομα, αλλά υποσχόμαστε πως το θέμα θα λυθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα, κάτι που θα βοηθήσει εμάς τους Παλαιστίνιους και τους συντρόφους και φίλους μας στο εξωτερικό να δουλέψουν πολύ καλύτερα στην πολιτική πλευρά που παλαιστινιακού, τουλάχιστον για να έχουμε ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 67, ως μια προσωρινή λύση για το ζήτημα της Παλαιστίνης και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Στην παλαιστινιακή αριστερά γίνονται διεργασίες προς την ενότητα αλλά η κατάσταση είναι λίγο σύνθετη. Το Δημοκρατικό Μέτωπο συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση που σχημάτισε ο Αμπάς, το Κόμμα του Λαού είναι ένα κόμμα που ποτέ δεν υποστήριξε την ένοπλη αντίσταση. Είστε αισιόδοξοι για αυτές τις προσπάθειες; Βλέπετε κοινή κάθοδο στις επόμενες εκλογές αν γίνουν;

Ελπίζω να έχουμε έναν αριστερό συνασπισμό στις επόμενες εκλογές κάτι που θα είναι για το όφελος της Παλαιστίνης και όλου του κόσμου. Ταυτόχρονα θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, για παράδειγμα το ποσοστό που θα λάβουμε όλοι μαζί θα είναι υψηλότερο από το άθροισμα των ποσοστών που θα λάβει ο καθένας αν κατέβουμε ξεχωριστά στις εκλογές. Πολλοί από τους αριστερούς στην Παλαιστίνη θέλουν να δουν την ενότητα και δεν θα υποστηρίξουν το Λαϊκό Μέτωπο ή το Δημοκρατικό Μέωπο αν κατέβει μόνο του. Θέλουν να δουν ένα ενιαίο μπλοκ επομένως ως Λαϊκό Μέτωπο κάνουμε ότι μπορούμε για να πάμε στις επόμενες εκλογές με ενιαίο μπλοκ είτε πρόκειται για τρία κόμματα είτε για μια λίστα με ανεξάρτητους αριστερούς, γιατί υπάρχουν σημαντικοί άνθρωποι που πολιτικά είναι με την αριστερά στην Παλαιστίνη. Αν δεν μπορέσουμε να έχουμε ένα ενιαίο μπλοκ τουλάχιστον θα έχουμε μια δύσκολη συμφωνία.

Οι αριστερές παρατάξεις δεν πρέπει να αντιμάχονται η μια την άλλη. Πρέπει να υπάρξει μια μορφή συμφωνίας με την οποία παρότι δεν μπορέσαμε να σχηματίσουμε ένα κοινό μπλοκ θα δουλεύουμε μαζί για το συμφέρον της αριστεράς και των Παλαιστίνιων. Επομένως όλοι οι αριστεροί στην Παλαιστίνη αλλά και οι σύντροφοι και φίλοι μας στο εξωτερικό πρέπει να ασκήσουν πίεση και να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι αριστερές παρατάξεις να σχηματίσουν ένα μπλοκ. Θα εκτιμήσουμε πολύ κάθε τέτοια προσπάθεια από την Ελλάδα, τη Γαλλία ή τις αραβικές χώρες. Εμείς ως αριστερές παρατάξεις πρέπει να ασκήσουμε πίεση η μία στην άλλη, ζητάμε όμως και από τους συντρόφους και φίλους μας στο εξωτερικό να μιλήσουν με τις αριστερές παρατάξεις ή να τους ασκήσουν πολιτική πίεση για να ενωθούν τουλάχιστον εκλογικά.

Υποτίθεται τυπικά ότι υπάρχει το αριστερό μέτωπο και γίνονται συναντήσεις στη Δυτική Όχθη στη Γάζα και στο εξωτερικό αλλά πολιτικά δεν υπάρχει, γιατί όπως είπατε οι σύντροφοί από το Δημοκρατικό Μέτωπο συμμετέχουν στην τελευταία κυβέρνηση της Ραμάλλα και όταν γίνει η συνάντηση του Παλαιστινιακού Κεντρικού Συμβουλίου δεν θα υπάρχει κοινή πλατφόρμα. Έχουμε πολιτικές διαφορές, εκείνοι τις αποκαλούν τακτικές αλλά για εμάς δεν είναι. Τουλάχιστον όμως μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ορισμένα ζητήματα που μας ενώνουν και θα έχουν θετική επίδραση στις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ των αριστερών παρατάξεων. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε ένα μπλοκ στις επόμενες εκλογές παρά τις πολιτικές διαφορές ανάμεσα στις αριστερές παρατάξεις. Τώρα γίνεται ένα Συνέδριο για την εμπειρία της αριστεράς στην Παλαιστίνη και το εξωτερικό το οποίο ελπίζουμε πως θα έχει θετική επίδραση στην ενότητα της αριστεράς στην Παλαιστίνη.

Υπάρχουν μέσα στη Φατάχ διαφοροποιήσεις; Αρκετά μέλη της Φατάχ διαφώνησαν με την κίνηση του Αμπάς για τη νέα κυβέρνηση. Υπάρχουν δυνάμεις που μπορεί να παίξουν ρόλο στο να πάνε τα πράγματα προς την εθνική ενότητα;

Το θέμα της Φατάχ είναι πραγματικά πολύ ευαίσθητο και πολύ προβληματικό γιατί η Φατάχ δεν είναι αριστερό ή κομμουνιστικό κόμμα. Θεωρούν τους εαυτούς τους εθνικό κίνημα με διάφορες απόψεις μαρξιστικές, ισλαμιστικές ή εθνικές. Αυτή είναι μια πολύ ευρεία πολιτική αντίληψη. Αυτό συνέβαινε από την αρχή και στη Φατάχ πάντα υπήρχαν άνθρωποι που διαφωνούσαν με την ηγεσία, μερικές φορές μάλιστα υπήρξαν και διασπάσεις. Από την εποχή της συμφωνίας του Όσλο υπάρχουν άνθρωποι μέσα στη Φατάχ που είναι ενάντια στη συμφωνία. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που δεν γύρισαν στη Δυτική Όχθη ή τη Γάζα αλλά έμειναν στο εξωτερικό, ακόμα και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Επομένως οι διαφορές στο εσωτερικό της Φατάχ κυρίως μεταξύ εκείνων που είναι υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας και εκείνων που είναι κατά, υπάρχουν από τότε που δημιουργήθηκε η Παλαιστινιακή Αρχή. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ενάντια στην κυβέρνηση, ενάντια σε άτομα, ενάντια στην πλατφόρμα της κυβέρνησης, ή και ενάντια στη διαφθορά των κυβερνήσεων στο παρελθόν και τώρα. Πολλές φορές βέβαια είναι προσωπικά θέματα που καλύπτουν τα πολιτικά ζητήματα αλλά υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μεγάλες οι μικρές διαφοροποιήσεις και διαφορετικές πολιτικές ατζέντες.

Τώρα ο Αμπάς και η ηγεσία της Φατάχ θέλουν να κάνουν το 6ο Συνέδριο στη Δυτική Όχθη γιατί έχει πολιτική σημασία. Δεν είναι μόνο θέμα τόπου αλλά αποτυπώνει μια πολιτική αντίληψη και αυτοί που αρνούνται να έρθουν στην Παλαιστίνη ή τους αρνούνται οι Ισραηλινοί την είσοδο, δεν θα παρευρεθούν. Νομίζω πρέπει να βρουν μια λύση για αυτό, όπως το να κάνουν δύο Συνέδρια ταυτόχρονα ένα στη Δυτική Όχθη και ένα στο εξωτερικό σε συντονισμό μεταξύ τους όπως έκανε το Λαϊκό Μέτωπο. Το τελευταίο το 6ο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε τρία σημεία, στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και στο εξωτερικό.

Οι διαφορές και η εσωτερική διαμάχη στη Φατάχ θα παραμείνει γιατί είναι μια μεγάλη οργάνωση με διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές ιστορίες και υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν στην συμφωνία του Όσλο και την ειρηνευτική διαδικασία και σε αυτούς που δεν συμφωνούν. Επομένως η Φατάχ θα παραμείνει μέρος του εθνικού απελευθερωτικού κινήματος και το Λαϊκό Μέτωπο, η Χαμάς και οι άλλες παρατάξεις θα δουλέψουν μαζί της για το συμφέρον των Παλαιστίνιων και του εθνικού ζητήματος. Και θα δουλέψουν με τα άτομα ή τις ομάδες που είναι ενάντια στις διαπραγματεύσεις, αποτρέποντας για παράδειγμα την Παλαιστινιακή Αρχή από το να υπογράψει μια συμφωνία με το Ισραήλ.

Στη Γάζα ξέρουμε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη με τον αποκλεισμό. Ποιό είναι το κλίμα που επικρατεί στο λαό; Η επίθεση των Ισραηλινών, η περίοδος μετά και ο αποκλεισμός έχει λυγίσει το λαό; Λειτουργεί ενάντια στη Χαμάς ή ο κόσμος συσπειρώνεται περισσότερο γύρω από τη Χαμάς;

Νομίζω υπάρχουν αλλαγές στην παλαιστινιακή κοινωνία στη Γάζα, πρώτα απ όλα λόγω της συμπεριφοράς της κυβέρνησης της Χαμάς και των δυνάμεων ασφαλείας, λόγω του αποκλεισμού, της διαμάχης και του διαχωρισμού μεταξύ Γάζας και Δυτικής Όχθης. Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επηρεάσει τον πληθυσμό στη Γάζα και πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να κατακρίνουν τη Χαμάς είτε πολιτικά είτε σχετικά με πρακτικά θέματα της διακυβέρνησης. Για παράδειγμα βλέπουμε ότι δεν αλλάζουν την πλατφόρμα τους για τις εκλογές, δεν αντιμάχονται τη διαφθορά και τη κακοδιαχείριση και κάποιος κόσμος τους αντιμετωπίζει όπως ακριβώς και τη Φατάχ. Προσλαμβάνουν τους υποστηρικτές τους στις δυνάμεις ασφαλείας ή στα Υπουργεία, δίνουν προαγωγές μόνο στα μέλη τους σαν να δουλεύουν για τη Χαμάς και όχι για την παλαιστινιακή κοινωνία. Αυτά λένε οι άνθρωποι, επομένως πιστεύω πως η υποστήριξη της Χαμάς δεν είναι τόση όση πριν τις εκλογές, πριν την ανατροπή της παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Γάζα και τον έλεγχο της Γάζας με στρατιωτικά μέσα.

Η δημοσκόπηση που έκανε μία διεθνής οργάνωση βρήκε ότι το ποσοστό και της Φατάχ και της Χαμάς κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από την εκλογική τους δύναμη, ενώ για την αριστερά δεν είναι μεγαλύτερο από αυτό που ήταν και περίπου 35% δηλώνουν πως δεν ξέρουν ποιόν θα ψηφίσουν. Η δημοσκόπηση έδειξε μείωση του ποσοστού υποστήριξης της Χαμάς εξαιτίας αυτών που συμβαίνουν και μεγαλύτερο ποσοστό υποστήριξης στη Δυτική Όχθη από ότι στη Γάζα παρόλο που ελέγχεται από τη Χαμάς. Η μείωση αυτή έχει να κάνει με τις παραβιάσεις της Παλαιστινιακής Αρχής ενάντια στους ανθρώπους της Χαμάς, της Ισλαμικής Τζιχάντ και του Λαϊκού Μετώπου. Νομίζω ότι αν γίνουν εκλογές τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Αν σχηματιστεί ένα αριστερό μπλοκ που να αντιπροσωπεύει έναν τρίτο δρόμο το ποσοστό της αριστεράς θα είναι μεγαλύτερο απ’ ότι αν κατέβει το κάθε κόμμα ξεχωριστά. Επομένως ένα από τα ζητήματα που θα βοηθήσει τον τρίτο δρόμο στην παλαιστινιακή πολιτική αρένα είναι ο σχηματισμός ενός αριστερού μπλοκ ενάντια στη Φατάχ και τη Χαμάς. Αυτό μπορεί να είναι ένα αριστερό μπλοκ ή ένα κοινωνικό δημοκρατικό μέτωπο με όλες τις δυνάμεις που είναι ενάντια στον διαχωρισμό μεταξύ Δυτικής Όχθης και Γάζας που είναι ενάντια στη σύγκρουση Φατάχ και Χαμάς. Αυτός θα είναι ένας πραγματικά ισχυρός τρίτος δρόμος.

Η αίσθησή μας από τα ταξίδια που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια στην Παλαιστίνη αλλά και από όσα παρακολουθούμε είναι ότι το Λαϊκό Μέτωπο ενισχύεται και ανασυγκροτεί τις δυνάμεις του μετά από τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν. Ισχύει αυτό; Σε ποιά κατάσταση βρίσκεται τώρα το κόμμα και ποιες είναι οι επιλογές για την επόμενη περίοδο;

Σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές η δύναμη μας είναι σίγουρα μεγαλύτερη. Η υποστήριξη στο Λαϊκό Μέτωπο μέσα στα όρια της Παλαιστινιακής Αρχής ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αποτυπώνουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Νομίζω ότι αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε ανεξάρτητα με ή απέναντι στη Φατάχ και τη Χαμάς και με πολιτικές και κοινωνικές πρακτικές δράσεις, θα κερδίζουμε όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Φυσικά θα έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό των τελευταίων εκλογών, αλλά για την παλαιστινιακή υπόθεση πρέπει να υπάρξει όπως είπαμε πριν ένα ενωμένο δημοκρατικό ή αριστερό μπλοκ.

Σίγουρα οι υποστηρικτές του Λαϊκού Μετώπου στη Δυτική Όχθη ή τη Γάζα είτε μιλάμε για τα στατιστικά είτε για την πληροφόρηση που έχουμε είναι περισσότεροι από ότι δύο ή τρία χρόνια πριν γιατί πολλοί από τους υποστηρικτές μας που ήταν εκτός των οργανώσεων μετά την κατάληψη της Γάζας και όσα συμβαίνουν στη Δυτική Όχθη επιστρέφουν στις οργανώσεις του κόμματος και η νέα γενιά είναι πιο κοντά στο Μέτωπο από ότι παλιότερα. Αν το Λαϊκό Μέτωπο καταφέρει να έχει μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη για το λαό και για το κόμμα θα ενισχυθεί. Γιατί οι ισλαμιστές ζητιανεύουν χρήματα από παντού, τη Φατάχ την υποστηρίζει όλη η διεθνής κοινότητα και όταν οι άνθρωποι είναι στους δρόμους χωρίς εισόδημα χωρίς τίποτα ούτε καν φαγητό και δεν τους υποστηρίζεις στον αγώνα να επιβιώσουν δεν μπορείς να τους ζητάς να είναι ενεργοί. Επομένως ένα από τα θέματα που απασχολούν το Μέτωπο τους συντρόφους και φίλους είναι η αναζήτηση οικονομικής υποστήριξης.

Τελευταία ερώτηση. Ποιά είναι η κατάσταση των διεθνών σχέσεων του Λαϊκού Μετώπου; Το γεγονός ότι βρίσκεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων έχει δημιουργήσει προβλήματα; έχει οδηγήσει σε διακοπή σχέσεων; και πως αξιολογούνται οι σχέσεις που έχετε με άλλα κινήματα ή κόμματα; Όχι μόνο από την άποψη της υποστηριξης της παλαιστινιακής υπόθεσης αλλά και της ανασυγκρότησης του επαναστατικού κινήματος παγκοσμίως.

Οι διεθνείς μας σχέσεις με τις επαναστατικές οργανώσεις είναι καλύτερες απ’ ότι παλιότερα. Τώρα έχουμε σχέσεις με τις περισσότερες αριστερές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, στη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα και έχουμε ανταλλάξει επισκέψεις. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την άποψή μας, αλλά και με το γεγονός ότι μερικά από τα κλασσικά κομμουνιστικά κόμματα δεν θεωρούσαν το Λαϊκό Μέτωπο κομμουνιστικό κόμμα και δεν είχαν ως τώρα επίσημες σχέσεις μαζί μας. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και μετά από όλα όσα συνέβησαν στην Παλαιστίνη και σε όλο τον κόσμο οι περισσότεροι μας αναγνωρίζουν ως αριστερή οργάνωση. Για παράδειγμα πέρσι γίναμε μέλη στο Συνέδριο Κομμουνιστικών Κομμάτων, κάτι που προσπαθούσαμε πολύ καιρό και συνέβη τώρα γατί ανακάλυψαν ή πίστεψαν ότι το Λαϊκό Μέτωπο κομμουνιστικό κόμμα.

Την ίδια στιγμή η αλληλεγγύη στο πρόσωπο του Γενικού μας Γραμματέα Άχμαντ Σααντατ σε όλο τον κόσμο και οι καμπάνιες για την αποφυλάκισή του δυναμώνουν. Ο ηγέτης μας αξίζει αυτή την υποστήριξη. Είναι από τους λίγους παλαιστίνιους αριστερούς ηγέτες που αν είχε την ευκαιρία να είναι ελεύθερος νομίζω ότι η κατάσταση του Λαϊκού Μετώπου θα ήταν πολύ καλύτερη λόγω της προσωπικότητάς του και του τρόπο ηγεσίας του. Είναι από τους λίγους κομμουνιστές ηγέτες στην Παλαιστίνη που μπορούν να δουλέψουν έτσι. Όταν τον κρατούσαν στην Ιεριχώ εκτελούσε πλήρως τα καθήκοντά του ως Γενικός Γραμματέας. Μετά την απαγωγή του και την κράτησή του στις ισραηλινές φυλακές δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Είναι μόνος του στο κελί του και μερικές φορές μπορεί να γράψει, άλλοτε όμως δεν του επιτρέπουν να διαβάσει ή να γράψει.

Η αλληλεγγύη προς το Λαϊκό Μέτωπο είναι από παντού ισχυρή Σήμερα συμμετέχουμε στα περισσότερα διεθνή συνέδρια αριστερών οργανώσεων στη Γαλλία, στην Ισπανία, στη Δανία, στην Ελλάδα και παντού και μας καλούν για επισκέψεις οι περισσότερες αριστερές οργανώσεις ή κόμματα. Ένα από τα βασικά ζητήματα για μας είναι ότι δεν έχουμε σχέσεις με μια μόνο οργάνωση σε κάθε χώρα, αλλά προσπαθούμε με όλες τις αριστερές οργανώσεις να δουλέψουμε προς όφελος του αριστερού κομμουνιστικού κινήματος. Για παράδειγμα έχουμε σχέσεις με όλα τα αριστερά κόμματα στην Ελλάδα, έχουμε σχέσεις με όλες τις αριστερές παρατάξεις στη Γαλλία με εξαίρεση το επίσημο κομμουνιστικό κόμμα, στην Ιταλία έχουμε σχέσεις ακόμα και με το κλασσικό κομμουνιστικό κόμμα αλλά και με άλλες οργανώσεις. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε πως κάνουμε κάτι για την αριστερά σε όλο τον κόσμο.

Ένα θέμα που μας θέτουν ορισμένα αριστερά κόμματα είναι πως ένα από τα θέματα που θα τους βοηθήσει ή θα τους πιέσει να ενωθούν είναι αυτό της Παλαιστίνης, και αν υπάρξει μια πρωτοβουλία για το θέμα αυτό, αυτή θα βοηθήσει την αριστερά σε όλο τον κόσμο. Επειδή μας απασχολεί το δικό μας ζήτημα δεν δίνουμε περισσότερη σημασία σε αυτό το θέμα, θα έπρεπε όμως να προσπαθούμε περισσότερο για τη συνεργασία και το συντονισμό με αριστερές οργανώσεις, να έχουμε επίδραση για την ενότητα της αριστεράς σε όλο τον κόσμο. Θα ήταν καλό για παράδειγμα να έχουμε ένα διεθνές συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των αριστερών οργανώσεων για να συζητήσουμε το μέλλον της αριστεράς, το μέλλον την θεωρίας, το μέλλον του μαρξισμού το μέλλον των πολιτικών κομμάτων. Ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να δουλέψουμε με εσάς και με αριστερές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο για να έχουμε ενότητα στην αριστερά διεθνώς.