Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Αγωνιζόμαστε για ένα ενιαίο, δημοκρατικό κράτος για όλους

Συνέντευξη με τον Αμίν από το κίνημα «Γιοι της Γης» (Abnaa el Balad). Η συνέντευξη πάρθηκε κατά τη διάρκεια του Resistance Festival στις 27 Ιούνη 2009. Το κίνημα «Γιοι της Γης» συσπειρώνει τους Παλαιστίνιους που ζουν στο σημερινό κράτος του Ισραήλ, δηλαδή στα κατεχόμενα από το 1948 Παλαιστινιακά εδάφη

Πότε δημιουργήθηκε η οργάνωση «Γιοι της Γης» και ποιες είναι οι βασικές πολιτικές ιδεολογικές βάσεις και στόχοι του;

Το κίνημα «Γιοι της Γης» ιδρύθηκε στα κατεχόμενα του 1948 την δεκαετία του 60 σε συνεργασία με φοιτητές και αριστερούς διανοούμενους, όταν τέθηκε εκτός νόμου το «Κίνημα της Γης». Από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του απαιτεί την απελευθέρωση όλων των εδαφών της Παλαιστίνης από το βορρά ως το νότο και από την ανατολή μέχρι τη δύση που περιλαμβάνει τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και τα κατεχόμενα εδάφη το 1948, δηλαδή αυτό που αποκαλείται σήμερα Ισραήλ. Αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού από την σιωνιστική κατοχή, για το σοσιαλισμό στην Παλαιστίνη και τον ταξικό αγώνα για όλες τις διαφορετικές θρησκευτικές και εθνικές ομάδες που ζουν σήμερα στην Παλαιστίνη. Το πρώτο βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι το δικαίωμα της επιστροφής στα εδάφη και τα σπίτια μας.

Ένα από τα βασικά σας σημεία είναι η δημιουργία ενός δημοκρατικού κράτους στην Παλαιστίνη. Και ισλαμικές δυνάμεις μιλούν για «ένα κράτος». Πως διαφοροποιείται ο στόχος όπως εσείς και άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις τον τοποθετείτε;

Στοχεύουμε σε ένα δημοκρατικό κράτος στην Παλαιστίνη γιατί αυτό είναι ιστορικό μας δικαίωμα. Όλη η γη της Παλαιστίνης κατακτήθηκε σε δύο φάσεις η πρώτη το 1948 και η δεύτερη το 1967 και η μεγάλη πλειοψηφία των Παλαιστίνιων διώχτηκαν από τα σπίτια και τη γη τους κι έγιναν πρόσφυγες μέσα ή έξω από την Παλαιστίνη, στον αραβικό κόσμο ή στο εξωτερικό. Θεωρούμε ιστορικό μας δικαίωμα την απελευθέρωση όλων αυτών των εδαφών. Δεν θα νομιμοποιήσουμε το σιωνιστικό, ρατσιστικό, θρησκευτικό κράτος στα εδάφη της Παλαιστίνης ειδικά αφού επιμένει να είναι ρατσιστικό ενάντια στους Παλαιστίνιους και τις άλλες εθνότητες και θρησκείες , δουλεύει για τον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό και με τις ενέργειές του στη Μέση Ανατολή βλάπτει όλο τον κόσμο. Θεωρούμε ότι η πιο φυσική και ειρηνική λύση είναι η απελευθέρωση όλης της γης και όλων των ανθρώπων που ζουν στην Παλαιστίνη Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων, όλων των διαφορετικών εθνικών ομάδων.

Η λύση των «δύο κρατών» πάντα προσφερόταν από το σιωνιστικό κράτος όχι για δημιουργηθεί στην πραγματικότητα παλαιστινιακό κράτος αλλά για να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και να δημιουργείται διχασμός μεταξύ των Παλαιστινίων. Σκοπός τους είναι η δημιουργία μικρών καντονιών που δεν θα λειτουργήσουν ποτέ γιατί δεν καλύπτουν τις βασικές απαιτήσεις για ανεξάρτητο κράτος. Η Γάζα ποτέ δεν θα μπορέσει να αποτελέσει κράτος γιατί έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού, γιατί είναι σχεδόν όλοι πρόσφυγες και το ιστορικό τους δικαίωμα είναι η επιστροφή στα σπίτια τους. Η Γάζα και η Δυτική Όχθη δεν συνδέονται και δεν έχουν αρκετούς πόρους για την εγκαθίδρυση ανεξάρτητης οικονομίας και επιπλέον το Ισραήλ θα μείνει στη μέση, ανάμεσά τους ως σιωνιστικό κράτος. Είναι δικαίωμα των Παλαιστίνιων που ζουν στα κατεχόμενα του 1948 εδάφη να ζουν σε εδαφική συνέχεια με τους Παλαιστίνιους συγγενείς τους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και να μπορούν να ζουν ελεύθεροι στη γη τους. Πρόκειται για ένα νόμιμο δικαίωμα. Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από την απελευθέρωση της γης μας από την κατοχή. Βλέπουμε σαν λύση «ένα κράτος» που να είναι δημοκρατικό, να μην βασίζεται σε μια θρησκεία το Ισλάμ, το Χριστιανισμό ή τον Ιουδαϊσμό καθώς κάτι τέτοιο θα ακύρωνε τον πλούτο της Παλαιστίνης που είναι οι διαφορετικές θρησκείες και οι διαφορετικές εθνικές ομάδες οι οποίες εδώ και χιλιάδες χρόνια αποτελούν σημαντικό στοιχείο της Παλαιστίνης. Βλέπουμε στη διακήρυξη ενός κράτους με μια θρησκεία ή μια εθνικότητα την ακύρωση των άλλων εθνικών ομάδων στην Παλαιστίνη και τη δημιουργία ξανά σύγκρουσης ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες στην Παλαιστίνη. Αυτό που απαιτούμε είναι ένα δημοκρατικό κράτος όπως οι άλλοι λαοί στον κόσμο. Ένα κράτος στο οποίο ο καθένας θα μπορεί να ακολουθεί τη θρησκεία και τις εθνικές του αντιλήψεις με ελεύθερο τρόπο. Θα είναι ένα παλαιστινιακό αραβικό κράτος σαν συνέχεια αυτού που αποκαλούμε Μεγάλη Συρία που είναι σήμερα η Συρία ο Λίβανος η Ιορδανία και η Παλαιστίνη ως κομμάτι του αραβικού κόσμου.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι πέρα από το γεγονός ότι το Ισραήλ κατέχει στρατιωτικά τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, όσο αφορά το εσωτερικό του είναι ένα δημοκρατικό κράτος. Τι θα απαντούσες στους ανθρώπους αυτούς;

Το Ισραήλ είναι ακριβώς το αντίθετο ενός δημοκρατικού κράτους, είναι ένα ρατσιστικό σοβινιστικό κράτος καταπίεσης. Ένα κράτος για μια μόνο θρησκεία. Όποιος υπερασπίζεται την ιδέα ότι το Ισραήλ είναι δημοκρατικό παίρνει μέρος στην υποστήριξη αυτού του ρατσιστικού ιμπεριαλιστικού κράτους. Παρακολουθώντας απλώς τις καθημερινές ειδήσεις θα δει κανείς ότι δεν υπάρχει κανένα κράτος που να αυτοαποκαλείται δημοκρατικό και την ίδια στιγμή να κάνει οργανωμένες σφαγές, να διεξάγει μια εθνοκάθαρση που σκοπό έχει να αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να αφήσουν τα σπίτια και τα εδάφη τους. Όλη η ιστορία του Ισραήλ από τη στιγμή που εμφανίστηκε η ιδέα της ίδρυσης του κράτους, από την αρχή, ήταν μια αντιδημοκρατική ιδέα, μια ιδέα μη ειρηνική για τον αραβικό κόσμο στον οποίο είχαν σκοπό να δημιουργήσουν το κράτος τους. Το Ισραήλ πάντα έβλεπε τον αραβικό κόσμο ως εχθρό των Εβραίων και του Εβραϊκού κράτους, πάντα επιτίθονταν στις αραβικές χώρες και δεν ήθελε να ζήσει μαζί τους ειρηνικά. Το Ισραήλ υποστηρίζει παγκόσμια τον ιμπεριαλισμό και τις στρατιωτικές φασιστικές κυβερνήσεις στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική, τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη. Η βάση αυτού του κράτους είναι μη δημοκρατική. Οι σιωνιστές ηγέτες παραδέχονται έμμεσα ότι το κράτος τους δεν είναι δημοκρατικό όταν λένε πως είναι κράτος εβραϊκό που έχει ακυρώσει όλες τις διαφορετικές ομάδες που ζουν εκεί. Και φυσικά ο τρόπος που βλέπουμε να φέρεται το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους στα εδάφη του ’48 καταρρίπτει το μύθο του δημοκρατικού κράτους. Οι βασικοί νόμοι του Ισραήλ είναι βασισμένοι στο ρατσισμό και τη διαφοροποίηση των Παλαιστίνιων από τους Εβραίους όσο αφορά στα βασικά δικαιώματα του πολίτη .

Τα κόμματα που συνθέτουν τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση, ειδικά το κόμμα του Λίμπερμαν είχαν εξαπολίσει πολλές απειλές ενάντια στον Παλαιστινιακό πληθυσμό. Λίγους μήνες μετά τις εκλογές ποιά είναι η κατάσταση;

Οι απειλές της νέας κυβέρνησης και των ακροδεξιών της κομμάτων δεν είναι καινούριες για εμάς. Αρχισαν το 1948 και πριν από το Συνέδριο του Μπάσελ. Πρόκειται για απειλές που επαναλαμβάνονται κατά των Παλαιστίνιων σχετικά με την πρόθεση του Ισραήλ να μεταφέρει τους Παλαιστίνους έξω από την Παλαιστίνη και δείχνουν στον κόσμο ότι το Ισραήλ δεν είναι δημοκρατικό κράτος και δεν θέλει να γίνει τέτοιο. Δεν μας φονίζουν, έχουμε συνηθίσει τις απειλές τους. Γνωρίζουμε ότι αποτυγχάνουν πάντα να εφαρμόσουν αυτές τις ρατσιστικές και ακροδεξιές φασιστικές ιδέες κατά των παλαιστίνιων. Αποτυγχάνουν γιατί όπως και με άλλες εμπειρίες, στην ιστορία δεν μπορείς να σβήσεις ανθρώπους, δεν μπορείς να σταθείς ενάντια στη θέληση ανθρώπων να ζήσουν.

Θέλουμε να καλέσουμε όλους όσους διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη να μποϋκοτάρουν αυτό το κράτος και αυτή την κυβέρνηση λόγω των διακηρύξεών τους ότι οι Παλαιστίνιοι καταλαβαίνουν μόνο τη γλώσσα της βίας, είναι καθυστερημένοι άνθρωποι και δεν μπορούν ποτέ να αναπτυχθούν. Ο αραβικός κόσμος πρέπει να είναι κάτω από τη θέληση του Ισραήλ, την ιμπεριαλιστική θέληση που υπηρετείται από τις αραβικές προδοτικές κυβερνήσεις.

Έτσι, όπως ανέφερα προηγουμένως δεν δίνουμε μεγάλη σημασία στις απειλές της νέας ακραίας δεξιάς κυβέρνησης γιατί έχουμε συνηθίσει αυτές τις δηλώσεις από τη δεξιά και την αριστερά του σιωνιστικού κράτους. Για εμάς οι απειλές ξεκίνησαν το ‘48 και πριν και η μόνη διαφορά είναι τα πρόσωπα των φασιστών και οι φράσεις που χρησιμοποιούν. Όλοι συσπειρώνονται σε ένα στόχο, την καταστροφή αυτού που ονομάζεται παλαιστινιακή ταυτότητα και Παλαιστίνιοι και την άρνηση του δικαιώματός μας για επιστροφή.

Πως αξιολογείται την επιλογή σας να μην συμμετέχετε και να μποϋκοτάρετε τις εκλογές για την ισραηλινή βουλή σε αντίθεση με άλλα παλαιστινιακά κόμματα. Είχατε αυτή τη στάση σε όλη την πορεία σας αλλά πως αξιολογείται αυτή την επιλογή ειδικά στις τελευταίες εκλογές.

Όπως είπα και προηγουμένως το κράτος του Ισραήλ βασίζεται σε ρατσιστική, ιμπεριαλιστική και καπιταλιστική βάση και αν του αφαιρέσεις αυτή τη βάση του στερείς κάθε περιεχόμενο. Το κίνημα «Γιοι της γης» είναι το πρώτο και μεγαλύτερο κίνημα και ίσως το μόνο που καλεί τους παλαιστίνιους που ζουν μέσα στο Ισραήλ να μποϋκοτάρουν τις κοινοβουλευτικές εκλογές για της σιωνιστική βουλή που ονομάζεται Κνέσσετ. Μποϋκοτάρουμε τις εκλογές για αυτό το Κοινοβούλιο, γιατί πήραμε μαθήματα και μελετήσαμε την ιστορία της ισραηλινο-παλαιστινιακής-αραβικής σύγκρουσης και είμαστε πεισμένοι πως δεν μπορούμε να κάνουμε καμία σημνατική αλλαγή συμμετέχοντας στις εκλογές της Κνέσσετ. Είμαστε πεισμένοι ότι δεν μπορούμε να το αλλάξουμε από μέσα με το να διαπραγματευόμαστε με φασίστες Υπουργούς της κυβέρνησης του Ισραήλ. Δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας που κατεχόμενοι να εκλιπαρούν τον κατακτητή για την απελευθέρωσή τους. Γι’ αυτό βλέπουμε τον αγώνα μας για την απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού και όλων των άλλων ομάδων που ζουν στην Παλαιστίνη ανάμεσά στους Εβραίους, να μην συμβαδίζει με την προσπάθεια για μεταρρύθμιση και τις εκλογές για την Κνέσσετ. Στις τελευταίες εκλογές υπήρχε μεγάλη αύξηση της αποχής από τους Παλαιστίνιους που έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν. Αυτό συνιστά διακήρυξη της συλλογικής ταυτότητας ανάμεσα στους Παλαιστίνους που ζουν στα εδάφη του ‘48 και τους αδελφούς μας που ζουν στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και τους προσφυγικούς καταυλισμούς έξω από την Παλαιστίνη. Βλέπουμε ότι αυτές οι απόψεις βρίσκουν ανταπόκριση και σε μέρος της καταπιεσμένης ισραηλινής κοινωνίας κομμάτι της οποίας απείχε από τις εκλογές καθώς βλέπει ότι η Κνέσσετ και αυτή η κυβέρνηση αποτελούν τον πυρήνα του σιωνιστικού στρατοκρατικού επιθετικού κράτους. Στις τελευταίες εκλογές είχαμε αποχή μεγαλύτερη από 50% των ψηφοφόρων. Για εμάς αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα και ένα ακόμα βήμα στην ανάδειξη της συλλογικής ταυτότητας των Παλαιστίνιων και της συλλογικής δήλωσης ότι δεν θέλουμε να γίνουμε κομμάτι αυτού του ρατσιστικού επιθετικού κράτους .