Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Πρώτη Διεθνής Διάσκεψη του TAYYAR

Γενική ιδέα και προσχέδιο προγράμματος για την πρώτη Διεθνή Διάσκεψη του Προοδευτικού Εθνικού Δημοκρατικού Κινήματος (PNDM)
26-28 Ιούνη 2009
Σκοπός της Διάσκεψης
Το PNDM έχει αποφασίσει να διοργανώσει αυτή την διάσκεψη ως μέρος της ιδρυτικής διαδικασίας του κινήματος. Έχει προηγηθεί η πρώτη εθνική προπαρασκευαστική διάσκεψη του κινήματος, που αποφάσισε την ίδρυση του PNDM και την δημιουργία ομάδων δουλειάς που θα αναπτύξουν τα κατάλληλα οργανωτικά και ιδεολογικά θεμέλια του. Αποφάσισε επίσης το PNDM να απλωθεί και να φτάσει στις λαϊκές και κοινωνικές οργανώσεις σε εθνικό επίπεδο, και να μάθει από τις εμπειρίες άλλων σε διεθνές επίπεδο.
Η κρίση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 σαν αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων, που πρέπει να εξεταστούν αν θέλουμε να αυτή η τάση να αναστραφεί με επιτυχία. Το PNDM στηρίζει τις στρατηγικές του προσπάθειες όχι μόνο σε μια ανάλυση των εθνικών εξελίξεων στα πλαίσια του παλαιστινιακού αγώνα, αλλά και σε μια ανάλυση των δραματικών αλλαγών που έχουν συμβεί παγκόσμια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.
Η συζήτηση με αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις που με επιτυχία ανέπτυξε απαντήσεις στις πρόσφατες εξελίξεις, τόσο μέσα στις αντίστοιχες χώρες, όσο και σε παγκόσμια κλίμακα είναι έτσι ουσιαστικό κομμάτι την ιδρυτικής διαδικασία του PNDM
Ελπίζουμε πως η διάσκεψη αυτή θα μας επιτρέψει:
Να διδαχτούμε από την παγκόσμια εμπειρία, σε χώρες και περιοχές που η αριστερά έχει βρεθεί σε διαδικασίες ενοποίησης και αναδιαμόρφωσης
Να διδαχτούμε από την παγκόσμια εμπειρία, σε χώρες και περιοχές όπου οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις έχουν με επιτυχία δημιουργήσει συνομιλίες και προτεινόμενες πολιτικές επιλογές για να προσφέρουν αληθινά προοδευτικές δυνάμεις και κυρίαρχα αιτήματα, αν όχι κυβερνητική, δύναμη.
Να αναπτύξουμε δεσμούς με την Ευρώπη και τον πλανητικό Νότο ευθύς εξαρχής από την ίδρυση του PNDM, στη βάση της κατανόησης ότι ο παλαιστινιακός αγώνας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του παγκόσμιου αγώνα για δικαιοσύνη και ισότητα, του παγκόσμιου αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.
Να αναπτύξουμε παγκόσμιους δεσμούς μέσα σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας αλληλεγγύης που αναγνωρίζει την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας για τη δημιουργία και διαιώνιση της αδικίας που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός.
Προσωρινό Πρόγραμμα Παρασκευή 26/6/2009
Διεθνής Εμπειρία
8:30 – 10:00 Άνοιγμα
10:00 – 12:00: Εμπειρίες της Νέας Αριστεράς στη Λατινική Αμερική
Ομιλητές: Βολιβία (Movimiento Al Socialismo), Ελ Σαλβαδόρ (FMLN – National Liberation Front Marti Farabundo) / Discussant: Emir Sadr (CLACSO, πρόεδρος)
11:40 – 12:00: Διάλειμμα
12:00 – 14:00 Εμπειρίες ενοποίησης στην Ευρώπη
Ομιλητές: Γερμανία (Die Linke), Ελλάδα (ΣΥΡΙΖΑ – Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς) / Discussant: Γαλλία (Νέο Αντι-καπιταλιστικό κόμμα)
14:00 – 15:00 Γεύμα
15:00 – 17:00 Η Αριστερά στα πλαίσια ευρύτερων συμμαχιών
Ομιλητές: Νεπάλ (CPN(Maoists)), Ινδία (CPI-M) / Discussant: Νεπάλ (CPN(UML))
20:00 Δείπνο
Σάββατο 27/6/2009
Η Παλαιστινιακή εμπειρία:
8:30 – 10:00 Περίληψη της πρώτης μέρας των εργασιών
10:00 – 12:00 Η τρέχουσες διαδικασίες ενοποίησης στην Παλαιστίνη
Έγγραφα:
(1) Το νέο πρόγραμμα για την ενοποίηση των αριστερών κομμάτων
(2) Η εργασία στη βάση του Αριστερού Μετώπου
(3) Ανάλυση της δυναμικής μεταξύ των αριστερών κομμάτων στην Παλαιστίνη του '48(του: Azeez Haider, καθηγητή στο ανοιχτό πανεπιστήμιο Al Quds, Abu Dis)
Θα ακολουθήσει συζήτηση
12:00 – 13:20 Ιστορική επισκόπηση των διαδικασιών ενοποίησης στην Παλαιστίνη
Έγγραφα:
(1) Προσπάθειες ενότητας των παλαιστινιακών αριστερών κομμάτων μεταξή ’80 και ‘90 (του Tayseer A'ruri, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Birzeit)
(2) Οι λόγοι του κατακερματισμού και της πτώσης της επιρροής των αριστερών κομμάτων στην Παλαιστίνη (του Dawood Talhami, ανεξάρτητου ερευνητή)
Θα ακολουθήσει συζήτηση
13:20 – 14:20 Γεύμα
14:20 – 16:20 Το Tayyar, Προοδευτικό Εθνικό Δημοκρατικό Κίνημα
Έγγραφα:
(1) Οράματα για το μέλλον και τη μεθοδολογία του Tayyar (του Fareed Murah)
(2) Το πρόγραμμα και η δομή του Tayyar (του Tayseer El-Zepree)
(3) Η ταυτότητα μιας νέας αριστεράς (του Issam A'ruri)
Θα ακολουθήσει συζήτηση
20:00 Δείπνο
Κυριακή 28/6/2009
Περιήγηση των διεθνών αντιπροσωπειών προκειμένου να δουν τα γεγονότα στο έδαφος. Θα υπάρξουν και συναντήσεις με λαϊκές επιτροπές.