Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Ισραηλινοί στρατιώτες σπάνε τη σιωπή για τις ωμότητες κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Γάζα

Πηγή: http://www.breakingthesilence.org.il/

Μισό χρόνο μετά την επιχείρηση Cast Lead, η οργάνωση «Σπάμε τη Σιωπή» ανακοίνωσε την έκδοση ενός νέου βιβλίου με πολυάριθμες μαρτυρίες στρατιωτών που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Μεταξύ των 54 μαρτυριών, που αποκαλύπτουν το σημαντικό χάσμα μεταξύ των επίσημων ισχυρισμών του Ισραηλινού στρατού και των πραγματικών γεγονότων υπάρχουν ιστορίες που αποκαλύπτουν τη χρήση «αποδεκτών πρακτικών», την άσκοπη στρατιωτικά καταστροφή εκατοντάδων σπιτιών και τζαμιών, τη χρήση αερίων φωσφόρου σε κατοικημένες περιοχές, τη δολοφονία αθώων θυμάτων με μικρά χέρια, την καταστροφή ατομικών ιδιοκτησιών, και πάνω από όλα, την ατμόσφαιρα ανοχής στην στρατιωτική ιεραρχία που ενθάρρυνε τους στρατιώτες να δρουν χωρίς ηθικούς φραγμούς.

Το βιβλίο περιέχει τις μαρτυρίες περίπου 30 έφεδρων και τακτικών μάχιμων στρατιωτών από διάφορες μονάδες που συμμετείχαν στη μάχη. Οι μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι οι στρατιώτες δεν είχαν λάβει οδηγίες που να αναφέρουν το στόχο της επιχείρησης, και , όπως ένας στρατιώτες καταθέτει, «δεν λέχθηκαν πολλά για το θέμα της μεταχείρισης αθώων αμάχων». Πολλοί στρατιώτες ανέφεραν ότι πολέμησαν χωρίς να δουν «τον εχθρό στα μάτια τους». «Νιώθεις σαν ένα μικρό παιδάκι που στρέφει ένα μεγεθυντικό φακό προς ένα μυρμήγκι και να το καίει», ενώ ένας στρατιώτης ανέφερε στην κατάθεσή του ότι «ένα 20χρονο παιδί δεν πρέπει να κάνει αυτά τα πράγματα σε άλλους ανθρώπους».

«Οι μαρτυρίες αποδεικνύουν πως ο ανήθικος τρόπος με τον οποίο διεξήχθη ο πόλεμος οφείλεται στο σύστημα και όχι σε κάθε μεμονωμένο στρατιώτη» δήλωσε ο Μάικλ Μάνκιν από την οργάνωση «Σπάμε τη Σιωπή». "Αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι μέσα στον ισραηλινό στρατό η εξαίρεση γίνεται ο κανόνας, και αυτό απαιτεί μια εκ βαθέων και αποτελεσματική συζήτηση. Είναι ένα επείγον κάλεσμα στην ισραηλινή κοινωνία και ηγεσία να ρίξει μια προσεκτική ματιά στην ηλιθιότητα των ασκούμενων πολιτικών μας"

Η οργάνωση "Σπάμε τη Σιωπή" που αποτελείται απο βετέράνους ισραηλινούς στρατιώτες, συλλέγει μαρτυρίες στρατιωτών που «υπηρέτησαν» στα Κατεχόμενα κατά τη 2η Ιντιφάντα. Πρόκειται για μάρτυρες που συμμετείχαν σε στρατιωτικές δράσεις που τους άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό. Περιπτώσεις κακοποιήσεων Παλαιστινίων, λεηλασίες και καταστροφές περιουσιών αποτέλεσαν τον κανόνα για χρόνια, αλλά ακόμα δικαιολογούνται ως αναγκαιότητα για στρατιωτικούς σκοπούς, ή ερμηνεύονται ως ακραία και μεμονωμένα περιστατικά. Οι μαρτυρίες απεικονίζουν μια διαφορετική και αποκρουστική εικόνα των σχετικών διαταγών για πολλές περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με Παλαιστίνιους αμάχους και αποδεικνύουν το βάθος της διαφθοράς που έχει ριζώσει στον Ισραηλινό Στρατό.

Και ενώ αυτή η πραγματικότητα είναι γνωστή στους ισραηλινούς στρατιώτες και αξιωματικούς, η ισραηλινή κοινωνία συνεχίζει να κλείνει τα μάτια, και να αρνείται αυτό που λαμβάνει χώρα στο όνομά της. Απολυμένοι στρατιώτες που επιστρέφουν στην πολιτική ζωή ανακαλύπτουν το χάσμα μεταξύ της πραγματικότητας στα Κατεχόμενα, και τη σιωπή για όλα αυτά, που υπάρχει πίσω στο σπίτι τους. Προκειμένου να γίνουν ξανά πολίτες, οι στρατιώτες εξαναγκάζονται να ξεχάσουν τις παλιότερες εμπειρίες τους. Οι φωνές της οργάνωσης «Σπάμε τη Σιωπή» αντηχούν τις εμπειρίες αυτών των στρατιωτών, με σκοπό να πιέσουν την ισραηλινή κοινωνία να έρθει κατά πρόσωπο αντιμέτωπη με την πραγματικότητα που αυτή δημιούργησε.

Μέχρι σήμερα, η οργάνωση έχει πάρει – και συνεχίζει να παίρνει καθημερινά – συνεντεύξεις από εκατοντάδες στρατιώτες που πήγαν στα Κατεχόμενα, και να τις δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα της, σε βιβλία μαρτυριών, μέσω διαφόρων δικτύων πληροφόρησης, και μέσω διαλέξεων και εκδρομών στη Χεβρώνα. Οι μαρτυρίες εκδίδονται σε μικρές εκδόσεις και με πλήρη εμπιστευτικότητα, προκειμένου να προστατευτούν οι στρατιώτες και να ενθαρρύνονται οι υπόλοιποι να μιλούν.

Απαιτούμε λογοδοσία για τις ισραηλινές στρατιωτικές δράσεις στα Κατεχόμενα που διαπράττονται από μας και στο όνομά μας.