Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

2ο Διεθνές Πολιτικό Κάμπινγκ στη Μ. Ανατολή

Γέφυρες αντί για Τείχη!
17-24 Ιουλίου 2009
Alternative Information Center
Σε έναν συνεχώς αυξανόμενο παγκοσμιοποιημένο κόσμο, εμφανίζεται συχνά το ζήτημα της πριμοδότητησης της ποσότητας της πληροφορίας σε βάρος της ποιότητας. Συχνά έχουμε να κάνουμε με κουλτούρες χωρίς να ξέρουμε την ιστορία τους ή τα κοινά που έχουμε μαζί τους. Γενικεύουμε με το Ανατολή και το Δύση, ξεχνόντας ότι έχουμε αρκετές παραδόσεις, εμπειρίες και αξίες να μοιραστούμε. Μιλώντας για τις πολιτισμικές αντιθέσεις, ή για την σύγκρουση πολιτισμών, είναι ενας υπερβολικά απλοικός τρόπος να χαρακτηρίσουμε τις διαφορές, μη συνυπολογίζοντας ιστορικά γεγονότα, εμπειρίες και κοινές επιθυμίες που αλληλεπιδρούν.
Η αμοιβαία κατανόηση είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να οικοδομηθούν σχέσεις, γιατί όλες οι πλευρές μοιράζονται αξίες όπως σεβασμός, ανοχή και ειρήνη. Τα στερεοτυπα δεν θα πρέπει να αποτρέπουν τους λαούς να πλησιασουν τον «άλλο» κόσμο, ούτε να περιορίζουν έναν εποικοδομητικο διάλογο για αξίες, ιδανικά και το κοινό μας μέλλον πάνω σε αυτόν τον πλανήτη.
Ένα σημαντικό ζήτημα που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν, είναι ότι υπάρχουν δύο κύρια επίπεδα αλληλεπίδρασης: το δημόσιο και το ιδιωτικό. Μέσω της προσωπικής γνώσης γεγονότων, χώρων και ανθρώπων, είναι πιθανό συνειδητοποιηθεί η κοινή γνώμη περισσότερο για τα διάφορετικά πολιτισμικά ζητήματα, αφήνοντας πίσω τα στερεότυπα που συχνά χαρακτηρίζουν/καθορίζουν τις απόψεις/αντιλήψεις μας. Η έλειψη γνώσης συχνά χρησιμοποιείται για να κρατιούνται οι ανθρωποι/λαοί; Διχασμένοι και μακριά από την κοινή τους θέληση για «αντάμωση». Στερεότυπα όπως ότι οι Παλαιστίνιοι είναι τρομοκράτες ή το Ισλάμ είναι η θρησκεία της βίας, αρνούνται την ιδέα της ειρηνικής συνύπαρξης βασισμένη στον σεβασμό ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές θρησκείες, παραδόσεις και τρόπους ζωής.
Η Μέση Ανατολή είναι μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά επίσης και πολιτισμικά, οικονομικά, πολιτικά και θρησκευτικά. Ως τέτοια, είναι ένα μέρος όπου η κατανόηση μπορεί να ανατραφεί και να αναπτυχθεί, και όπου η ειρήνη χρειαζεται ιδιαίτερα ύστερα από 60 χρόνια συρράξεων και δοκιμασιών. Υπάρχουν δύο διαφορεικοί τρόποι προσέγγισης της κουλτούρας της Μέσης Ανατολής: ο ένας λαμβάνει υπόψιν τη «σχέση-συσχετισμό», ο άλλος την «αντιπαράθεση-αντίθεση». Υπάρχει πολλή σύγχυση για την αντίθεση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Πολλές φορές καθορίζεται ως θρησκευτική αντίθεση, χωρίς να συνυπολογίζεται ότι η Παλαιστίνη είναι υπό στρατιωτική κατοχή από το Ισραήλ για δεκαετίες, και ότι ο Παλαιστινιακός αγώνας είναι στη πραγματικότητα αγώνας για αυτοκαθορισμο/αυτοδιάθεση και όχι για τη θρησκεία. Παρά τις ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συμφωνιών και των αποφάσεων του ΟΗΕ, το Ισραήλ συνεχίζει τη στρατιωτική κατοχή, την επέκταση των εποικισμών και την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων εις βάρος των Παλαιστινίων σε καθημερινή βάση.Η εμπειρία του πρώτου κάμπινγκ αξιοποιηθηκε για να βελτιώσει το πρόγραμμα του δεύτερου, με σκοπό να προσφέρει στους συμμετέχοντες το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα, αποφεύγοντας την επανάληψη και να γίνουν τα περισσότερα μέσα στη βδομάδα, στην Παλαιστίνη.
Στόχοι
Η προσέγγιση που σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε είναι η «σχετική», φέρνοντας τους συμμετέχουντες να δουν τις συνέπειες της αντίθεσης, και τις συνθήκες διαβίωσης στις κατεχόμενες Παλαιστινιακές Περιοχές και να τους προσφέρουμε την εμπειρία επί της ουσίας, σε αντίθεση με μια αντίληψη στηριζόμενη στα μμε, στη προπαγάνδα ή τις φήμες. Αυτό το βήμα είναι θεμελιωδες για την διαδικασία της κατανόησησης των παραγόντων που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση. Η Μέση Ανατολή πρέπει να είναι το σημείο έναρξης για το χτίσιμο των γεφυρών. Με σκοπό να προχωρήσουμε, η ανταλλαγή μεταξύ διεθνών, Παλαιστινίων και Ισραηλινών απαιτείται απεγνωσμένα. Αυτή η διαδικασία κατανόησης θα είναι μακρά και δύσκολη αλλά αφού ξεκινήσει θα συνεχίσει μέσω της της διάδοσης/εξάπλωσης της γνώσης σε κάθε χώρα, χάρις στους ανθρώπους που κάνουν συγκεκριμένες δράσεις. Αυτή η νέα επιτευχθείσα συνειδητοποίηση θα συμβάλει στην ειρηνευτική διαδικασία με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο.
Διοργανωτές
Το AIC είναι μία διεθνώς προσανατολισμένη, προοδευτική οργάνωση Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Δεσμεύεται για την διάδοση της πληροφόρησης, την πολιτική υπεράσπιση, τον ακτιβισμό και την κριτική ανάλυση της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής αντίθεσης. Το AIC Προσπαθεί να προωθήσει την εντελώς ανιδιοτελή, συλλογική κοινωνική οικονομική, πολιτική, εμφυλη ισότητα λαο επίσης εμπλέκεται σε προγράμματα νέων. Η ελευθερία και η δημοκρατία, καθώς επίσης και η απόρριψη της φιλοσοφίας της διχόνοιας/διαχωρισμού είναι οι σκοποί που το AIC ακολουθεί.
Η αναγκη να οργανωσουμε αυτό το κάμπινγκ προήρθε από το προσωπικό και τους εθελοντές του AIC, με σκοπό την ενίσχυση της συνειδητοποίησης της κατάστασης του Παλαιστινιακού λαού επί της ουσίας/στη πραγματικότητα.
Εργαλεία
Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων που περιγράφησαν ανωτέρων, περιλαμβάνουν:
Εκδρομές σε όλη τη Παλαιστίνη, για να δούμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπωνΔιαλέξεις από Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς ειδικούς για πολλά θέματα (οικονομικά, ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτική, κοινωνικά ζητήματα, διεθνές δίκαιο, ιστορία)
Συναντήσεις με πολιτικούς, κοινωνικά ιδρύματα/θεσμούς και grassroots οργανισμούς
Πολιτιστικά δρώμενα (συναυλίες κλπ)
Ανοιχτές συζητήσεις
Προθεσμία εγγραφών: 1η Ιούλη 2009
Για περισσότερες πληροφορίες:Alternative Information Center Bethlehem +972 2 277 5444
http://www.blogger.com/ahmada@alt-info.org http://www.blogger.com/aic.camps@gmail.com
Πληροφορίες για την αποστολή από Ελλάδα:r.freepalestine@gmail.com
Χορηγός η Περιφέρεια της Βηθλεέμ
Το κόστος ανέρχεται σε 320 ευρώ.Συμπεριλαμβάνει: γεύματα, διαμονή, μεταφορικά, επισκέψεις και διαλέξεις. Δεν περιλαμβάνει μεταφορικά για τον προορισμό, ή υγειονομική περιθαλψη για την περιοδο του καμπινγκ. Το AIC δεν μπορεί να φέρει την ευθύνη για οποιοδηποτε τραυματισμό ή «βλάβη» που πιθανά να προκαλέσετε στον εαυτό σας ή σε άλλους, ή σε περιουσία κατά τη διάρκεια του καμπινγκ.
Οι διαλέξεις θα είναι στα Αγγλικά.