Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Ιδρυτική διακήρυξη του TAYYAR

Ιδρυτική διακήρυξη του Προοδευτικού Εθνικού Δημοκρατικού Κινήματος (Tayyar) Ιούλιος 2008
  • Με συνείδηση του αυξανόμενου κινδύνου που αντιμετωπίζει ο Παλαιστιιακός εθνικός σκοπός
  • Χάριν της νίκης του λαού μας στον αγώνα του για απελευθέρωση, εθνική ανεξαρτησία, επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, και ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ
  • Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ενωτικές προσπάθειες των εθνικών δημοκρατικών στοιχείων και εμψύχωση του λαού μας, τόσο στην πατρίδα όσο και στη διασπορά, στον αγώνα για μια γνήσια, ενωτική δημοκρατία για την αντιμετώπιση της Κατοχής και των ρατσιστικών πολιτικών του εποικισμού:
Ανακοινώνουμε
την ίδρυση του Προοδευτικού Εθνικού Δημοκρατικού Κινήματος (Tayyar), το οποίο εκφράζει την δέσμευσή μας στο δικαίωμα για επιστροφή, αυτοδιάθεση, επίτευξη των σκοπών του εθνικού αγώνα, και ενοποίηση κάθε ανθρώπου στην Παλαιστίνη και τη Διασπορά, με σκοπό να ενισχυθεί ο ρόλος τους στον εθνικό και κοινωνικό αγώνα, να εδραιωθεί η παρουσία τους στο πολιτικό σύστημα και η επιρροή τους στην λήψη εθνικών αποφάσεων.
Το Προοδευτικό Εθνικό Δημοκρατικό Κίνημα ξεκίνησε σαν μια απαραίτητη, αντικειμενική απάντηση χάριν της συνένωσης όλων των προσπαθειών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ρατσιστικές, αποικιακές πολιτικές της Κατοχής, οι οποίες 60 χρόνια πριν ξερίζωσαν το λαό μας από τα σπίτια και τη γη του με την πιο απεχθή πράξη της εθνικής κάθαρσης στην σύγχρονη ιστορία. Οι επιθετικές πολιτικές της Κατοχής συνεχίστηκαν με την κατάσχεση και τον εξιουδαϊσμό των Παλαιστινιακών εδαφών, τις δολοφονίες, τις συλλήψεις, τις κατεδαφίσεις σπιτιών, τον εξιουδαϊσμό της Ιερουσαλήμ και την εκτόπιση των Παλαιστινίων κατοίκων της, τις κατασχέσεις γης και την κατασκευή του τοίχους του απαρτχάιντι, τον αποκλεισμό και την εγκατάσταση στρατιωτικών σημείων ελέγχου με συνέπεια να τεμαχιστούν τα παλαιστινιακά εδάφη και να μετατραπούν σε απομονωμένα γκέτο και καντόνια προκειμένου να επιβληθεί ένα εδαφικό τετελεσμένο γεγονός και να υπονομευθεί ο παλαιστινιακός εθνικός σκοπός ενώ παράλληλα χρησιμοποιούνταν και επιφανειακές διαπραγματεύσεις και (πυροδοτούνταν) η Παλαιστινιακή διχόνοια για να καλύψει τις κατασταλτικές πρακτικές (της Κατοχής). Η Κατοχή επωφελείται από τη διεθνή σιωπή, τη συνέργια της αμερικανικής κυβέρνηση, την κανονικοποίηση με κάποιες αραβικές χώρες, και την απουσία μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής για την επίλυση της αραβο – παλαιστινιο - ισραηλινής σύγκρουσης.
Η τρέχουσα ενίσχυση της διχόνοιας στην Παλαιστινιακή πολιτική σκηνή έχει προκαλέσει την πιο μεγάλη ζημιά στο Παλαιστινιακό εθνικό ζήτημα και το Παλαιστινιακό εθνικό απελευθερωτικό κίνημα. Έχει οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο τέλμα, σαν κι αυτό που εμφανίστηκε στη Γάζα όταν οι εσωτερικές διαφορές λύθηκαν με τα όπλα τον Ιούνη του 2007. Παράλληλα μ’ αυτή τη διχόνοια, η προοδευτική αριστερά έχει βρεθεί σε μια κατάσταση κατακερματισμού και αποσύνθεσης που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην πραγματικότητα της Παλαιστινιακής κοινωνίας.
Η έξοδος από αυτή την κατάσταση απαιτεί την έναρξη ενός εκτεταμένου εθνικού διαλόγου για να μπει ένα τέλος στην παρούσα κατάσταση κατακερματισμού και να αποκατασταθεί η εθνική ενότητα. Απαιτεί τον σχηματισμό μιας μεταβατική αρχής για να επιστρέψει η διακυβέρνηση στο λαό μέσω προεδρικών και νομοθετικών εκλογών, όπως επίσης και να ενεργοποιηθεί και να αναπτυχθεί η PLO ως ο μόνος νόμιμος αντιπρόσωπος του Παλαιστινιακού λαού. (Χρειάζεται) δουλειά για να επιτευχθεί η συμμετοχή όλων των δυνάμεων στην παλαιστινιακή εθνική σκηνή και να οικοδομηθούν εθνικοί και κοινωνικοί θεσμοί και λαϊκές ενώσεις σε δημοκρατική βάση σύμφωνα με μια πλήρη αναλογική αντιπροσώπευση. Ταυτόχρονα (απαιτείται) να να υποχωρήσει η χρήση της ισχύος, της βίας και των όπλων για την επίλυση των εσωτερικών διαφορών.
Το Προοδευτικό Εθνικό Δημοκρατικό Κίνημα ξεκίνησε ως μια θετική απάντηση στην ανάγκη αναμόρφωσης του Παλαιστινιακού πολιτικού συστήματος ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η μάχη για εθνική απελευθέρωση και ανεξαρτησία, χάριν της υπεράσπισης της αξιοπρέπειας των Παλαιστινίων πολιτών και των νόμιμων δικαιωμάτων τους για ελευθερία και υποφερτή ζωή, βασισμένη σε ίσες ευκαιρίες και έντιμο συναγωνισμό στα πλαίσια δημοκρατικών θεσμών που πιστεύουν στην πολύπλευρη συμμετοχή (multilateralism), το σεβασμό της ελευθερίας λόγου και δράσης, και τους κανόνες και τις ρυθμίσεις του δικαίου.
Οι υπογράφοντες αυτή τη δήλωση και οι ακτιβιστές που εργάζονται σε κοινοτικό και διεθνές επίπεδο και αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα από διαφορετικά υπόβαθρα, συνδέονται από την πεποίθησή τους στην υποστήριξη των εθνικών αρχών και των αξιών της κοινωνικής δημοκρατίας που εμπεριέχονται στην Παλαιστινιακή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας, και φέρουν ένα εθνικό προοδευτικό δημοκρατικό πρόγραμμα βασισμένο στον πλουραλισμό, την ανεκτικότητα και την ευρύτητα αντιλήψεων σε μια κοινωνία η οποία πιστεύει στην κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα ανδρών και γυναικών, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσωπικών και συλλογικών δημοκρατικών ελευθεριών. Το Προοδευτικό Εθνικό Δημοκρατικό Κίνημα, τάσσεται με τα ζητήματα των εργαζόμενων, των αγροτών και των φτωχών, με τους γιους και τις κόρες της μεσαίας τάξης του λαού μας, και με κάθε έναν που πολεμά την διαφθορά, η οποία έχει επιπτώσεις στα συμφέροντα της σαρωτικής πλειοψηφίας του λαού μας. Εγκρίνουμε τα ακόλουθα θεμελιακά ζητήματα:
1. Αντίσταση στις καταπιεστικές σιωνιστικές πολιτικές της κατοχής, συμπεριλαμβανόμενης της άρνησης του δικαιώματος των παλαιστινίων προσφύγων για επιστροφή στις εστίες τους, της άρνησης των σιωνιστών να εφαρμόσουν το ψήφισμα 194 των Ηνωμένων Εθνών, της συνεχιζόμενης κατάσχεσης εδαφών, της επέκτασης των εποικισμών, τον εξιουδαϊσμό της Ιερουσαλήμ, την οικοδόμηση του τείχους του απαρτχάιντ, και τη φυλάκιση χιλιάδων Παλαιστινίων. Οι πολιτικές αυτές δεν θα εμποδίσουν τον Παλιστινιακό λαό από το να συνεχίσει τον αγώνα και να επιδιώξει τα εθνικά μας δικαιώματα με όλα τα μέσα που του παρέχει ο διεθνής καταστατικός χάρτης και το διεθνές δίκαιο. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέσω της λαϊκής αντίστασης, της μαζικής κινητοποίησης και της συμμετοχής των μαζών στη λήψη αποφάσεων, καθώς επίσης και την ανάπτυξη μιας εθνικής στρατηγικής για την αντίσταση στην Κατοχή, για την απομόνωσή της σε διεθνές επίπεδο, χτίζοντας ταυτόχρονα συμμαχίες και μέτωπα στην πατρίδα και το εξωτερικό για την ενίσχυση της σταθερότητας και την αποκατάσταση των στοιχειωδών κοινωνικών αρχών του Παλαιστινιακού λαού.
2. Απορρίπτουμε τη χρήση όπλων για την επίλυση εσωτερικών διαφωνιών στην παλαιστινιακή σκηνή, που έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση πολιτικών και γεωγραφικών διαιρέσεων ανάμεσα στην Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και εξυπηρετεί την περιπλοκή της κατάστασης του Παλαιστινιακού αγώνα. Τονίζουμε ότι βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της εθνικής απελευθέρωσης που απαιτεί διάλογο και ενότητα και όχι συγκρούσεις για την ισχύ και την επιρροή, συνέχιση της εξυπηρέτησης κομματικών πολιτικών, και πλατιά εξάπλωση της διαφθοράς που έχει τραυματίσει βαριά την παλαιστινιακή κοινωνία και καταστρέφει τις ηθικές της αξίες. Η έλλειψη πολιτικής θέλησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τον καταλογισμό ευθυνών στους υπεύθυνους γι΄ αυτήν απειλεί το εθνικό μας πρόγραμμα.
3. Το Προοδευτικό Εθνικό Δημοκρατικό Κίνημα αποτελεί κομμάτι του Αραβικού και διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού και αντισιωνιστικού κινήματος, για μια νέα παγκόσμια τάξη βασισμένη, στο σεβασμό των δικαιωμάτων των λαών, στην αυτοδιάθεση και την θέσπιση ισορροπημένων διεθνών σχέσεων, την εξασφάλιση δίκαιων και βιώσιμων πολιτικών ανάπτυξης που να βάζουν τα θεμέλια για κοινή συνεργασία ανάμεσα στους λαούς, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συλλογικά συμφέροντα που βασίζονται στις έννοιες της δικαιοσύνης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
4. Το Προοδευτικό Εθνικό Δημοκρατικό Κίνημα δεσμεύεται να ενισχύσει την δημοκρατική επιλογή, το μοίρασμα ισχύος, και την εθνική ενότητα και με τις ενέργειές του να δημιουργήσει μια βάση προκειμένου να υπάρξει αντίσταση στην Κατοχή και να ενισχυθεί η Παλαιστινιακή κοινωνία, να συμμετέχει ο λαός στην λήψη αποφάσεων, να υπάρχει επικοινωνία με το λαό, να διαδοθούν οι αξίες της αλληλεγγύης, του σεβασμού της διαφάνειας και των αρχών, να καταπολεμηθεί η διαφθορά, ο αποκλεισμός, η επιβολή και (τέλος) να αναπτυχθούν μηχανισμοί για το μετασχηματισμό του προγράμματος σε πραγματική πρακτική στο έδαφος.
Καλούμε όλους όσους πιστεύουν στις ιδέες του Προοδευτικού Εθνικού Δημοκρατικού Κινήματος να ενωθούν στις γραμμές του και να συμμετέχουν στις καθημερινές μάχες ενάντια στις σιωνιστικές αποικιακές πολιτικές και σχέδια που απεικονίζονται στον εξιουδαϊσμό της Ιερουσαλήμ, τις συνεχιζόμενες καθημερινά δολοφονίες και συλλήψεις, την επιβολή του αποκλεισμού και του λιμού εις βάρος των μαζών του λαού μας, και το Τείχος του απαρτχάιντ. Καλούμε όσους πιστεύουν στον αγώνα για αξιοπρέπεια, καλύτερο βιοτικό (οικονομικά) επίπεδο και σεβασμό του δικαίου να ενωθούν με τις δυνάμεις του λαού μας, εκπροσωπούμενες από ισχυρές εθνικές προσωπικότητες, ομοσπονδίες, εργατικά και επαγγελματικά συνδικάτα, κοινωνικές οργανώσεις και δίκτυα, να επικεντρώσουν τους κόπους και τις προσπάθειές του στην προστασία του εθνικού μας σκοπού και την δουλειά για την οικοδόμηση δημοκρατίας μέσω μιας αλύγιστης επιμονής στις αρχές, τα εθνικά δικαιώματα και την κοινωνική ανάπτυξη.
Το Προοδευτικό Εθνικό Δημοκρατικό Κίνημα υπογραμμίζει τη δέσμευση των μελών του στα εθνικά και κοινωνικά δικαιώματα και την εφαρμογή του πολιτικού πλουραλισμού προκειμένου να εμποδιστεί η διάλυση του Παλαιστινιακού εθνικού προγράμματος και να επιτευχθεί η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η ανεξαρτησία του λαού μας.