Τρίτη 1 Αυγούστου 2006

Παλαιστίνιοι Σκηνοθέτες, Καλλιτέχνες και Εργαζόμενοι στον Πολιτισμό Κάνουν Έκκληση για Πολιτισμικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ

1 Αυγούστου 2006
Πηγή: http://www.pacbi.org/
Μετάφραση: Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ

Αγαπητοί Σκηνοθέτες
και Καλλιτέχνες,
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων γίναμε μάρτυρες της κλιμάκωσης της ισραηλινής επιθετικότητας σε ανοιχτό πόλεμο εναντίον της Παλαιστίνης και του Λιβάνου.
Από την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα στις 27 Ιουνίου του 2006, υπουργεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν καταστραφεί, όπως και το εργοστάσιο που προμηθεύει περίπου το 50% του ηλεκτρισμού στη Γάζα. Γέφυρες, δρόμοι, δεκάδες σπίτια και εκατοντάδες ντουνάμ (1 ντουνάμ = 1.000 τ.μ.) αγροτικής γης έχουν επίσης καταστραφεί. Εξήντα τέσσερις εκλεγμένοι παλαιστίνιοι βουλευτές, υπουργοί και αξιωματούχοι κρατούνται χωρίς απαγγελία κατηγοριών.
Στις 12 Ιουλίου το Ισραήλ εξαπέλυσε την εκστρατεία συλλογικής τιμωρίας και στρατιωτικής βίας στον Λίβανο, με την «Επιχείρηση Δίκαιη Ανταπόδοση». Μια ολοκληρωτική επίθεση από γη, θάλασσα και αέρα, εναντίον του Λιβανέζικου πληθυσμού και των υποδομών οδήγησε σε καθολική καταστροφή. Μέσα σε 3 μόλις εβδομάδες, περίπου 1 εκατομμύριο άμαχοι Λιβανέζοι έχουν εκτοπιστεί και ο φόρος αίματος έχει φτάσει τους 900 Λιβανέζους και 160 Παλαιστίνιους νεκρούς, με τον ΟΗΕ να δηλώνει ότι το ένα τρίτο των νεκρών είναι παιδιά.
Επιπλέον, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, το Ισραήλ εξακολουθεί να κατέχει τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ) και τα Υψίπεδα του Γκολάν. Κατά παράβαση της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης, το Ισραήλ εξακολουθεί να κρατάει 9.600 παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές και κέντρα κράτησης χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, ανάμεσά τους 130 παλαιστίνιες γυναίκες και 388 παιδιά, πολλά από τα οποία τα πήραν απ’ τα σπίτια τους στη μέση της νύχτας.
Εμείς, οι υπογράφοντες παλαιστίνιοι σκηνοθέτες και καλλιτέχνες, απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους καλλιτέχνες και σκηνοθέτες με συνείδηση σε όλο τον κόσμο να ματαιώσουν όλες τις εκθέσεις και άλλα πολιτιστικά γεγονότα που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στο Ισραήλ, να κινητοποιηθούν άμεσα και να μην επιτρέψουν η συνέχιση της ισραηλινής επίθεσης να δημιουργήσει εφησυχασμό. Όπως και με το μποϊκοτάζ των καλλιτεχνικών ιδρυμάτων της Νοτίου Αφρικής κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό πρέπει να καταγγείλουν τα τωρινά εγκλήματα πολέμου και τις θηριωδίες του Ισραήλ.
Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί μαζί μας στο μποϊκοτάζ των ισραηλινών κινηματογραφικών φεστιβάλ, των ισραηλινών δημοσίων εκδηλώσεων και των ισραηλινών ιδρυμάτων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και να σταματήσουν κάθε συνεργασία με αυτά τα πνευματικά και καλλιτεχνικά ιδρύματα που μέχρι σήμερα αρνούνται να πάρουν θέση ενάντια στην Κατοχή, τη ρίζα αυτής της αποικιοκρατικής σύγκρουσης.
Σας καλούμε να πάρετε θέση ώστε να προκαλέσετε τον ισραηλινό λαό να εγκαταλείψει τη σιωπή του, την απάθειά του και να αντιμετωπίσει την ευθύνη του για την καταστροφή και το θάνατο που προκαλεί η εκλεγμένη κυβέρνησή του. Για τους Λιβανέζους και τους Παλαιστίνιους που τρομοκρατούνται από τα αεροπλάνα του στρατού, τις βόμβες και τους πυραύλους, αυτή η σιωπή και η απουσία δράσης των Ισραηλινών, θεωρούνται ως συνενοχή στα διαπραττόμενα εγκλήματα πολέμου, όσο για τους ισραηλινούς καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς και διανοούμενους που συνεχίζουν να υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό, αυτοί εμπλέκονται άμεσα στη διάπραξη αυτών των εγκλημάτων.
Σας καλούμε να αναλάβετε δράση που θα αντικαταστήσει λόγια που έχουν συχνά ειπωθεί και γρήγορα λησμονούνται. Σας καλούμε να διατρανώσετε τις φωνές σας ζητώντας τον τερματισμό αυτής της αιματοχυσίας και τον τερματισμό αυτής της καταπίεσης που έχει διαρκέσει υπερβολικά πολύ. Για να υιοθετήσετε ή να απαντήσετε σε αυτή την έκκληση για πολιτισμικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ παρακαλώ στείλτε ηλεκτρονικό μήνυμα με το όνομα, τη θέση και τη χώρα σας στο pal.filmmakers@gmail.com
Υπογραφές (αλαφαβητικά)
1. Adila Laidi, Lecturer2. Anan Brakat, Filmmaker, Arab Cinema School3. Annemarie Jacir, Filmmaker4. Azza El-Hassan, Filmmaker5. Bahia Munem, Filmmaker6. Dahna Abourahme, Filmmaker7. Dima Abu Ghoush, Filmmaker8. Emily Jacir, Artist9. Enas Muthaffar, Filmmaker10. Faten Farhat, Khalil Sakakini Cultural Center11. Ghada Terawi, Filmmaker12. Hanna Atallah, Filmmaker13. Hanna Elias, Filmmaker14. Hany Abu-Assad, Filmmaker15. Haya Al-Jareedy, Filmmaker16. Hayan Charara, Writer17. Hazim Bitar, Filmmaker18. Iman Aoun, Ishtar Theatre19. Iman Hammouri, Popular Art Centre20. John Halaka, Artist21. Juliano Mer Khamis, Actor & Director22. Kais Al-Zubaidi, Filmmaker 23. Kamal Boullata, Artist24. Karma Abu-Sharif, Writer25. Khadijeh.H.Abu-Ali, Filmmaker26. Khaled Jubran, Musician27. Larissa Sansour, Artist28. Leila Sansour, Filmmaker29. Liana Saleh, Filmmaker30. Lina Bokhary, Artist31. Mahmoud Massad, Filmmaker32. Mai Masri, Filmmaker33. Mazen Saade, Filmmaker & Writer34. Michel Khleifi, Filmmaker35. Miguel Littin, Filmmaker36. Nabila Irshaid, Artist37. Nahed Awwad, Filmmaker38. Najwa Najjar, Filmmaker 39. Nizar Hassan, Filmmaker40. Omar Barghouti, Dance choreographer41. Omar Qattan, Filmmaker42. Osama Al-Zain, Filmmaker43. Rana Bishara, Artist44. Rania Elias- Khoury, Yabous Productions45. Rashid Masharawi, Filmmaker46. Reem Fadda, Palestinian Association of Contemporary Art47. Riyad Deis, Filmmaker48. Rowan Al Faqih, Filmmaker49. Saed Andoni, Filmmaker50. Saleh Bakri, Actor51. Salim Abu Jabal, Writer52. Salwa Mikdadi, Curator53. Samia A. Halaby, Artist54. Sobhi al-Zobaidi, Filmmaker55. Suleiman Mansour, Artist56. Suzy Salamy, Filmmaker57. Taghreed Mishael, Filmmaker 58. Ula Tabari, Filmmaker59. Vera Tamari, Artist60. Wafa Jamil, Filmmaker