Σάββατο 19 Μαρτίου 2005

Οι Παλαιστίνιες στην πρώτη γραμμή του αγώνα

Συνέντευξη με τρεις αγωνίστριες από την Παλαιστίνη, 19 Μάρτη 2005
τη συνέντευξη πήρε
η Κατερίνα Παγουλάτου για την εφημερίδα Αριστερά!

Στην 1η Προπαρασκευαστική Συνάντηση του Eυρωπαικού Kοινωνικού Φόρουμ στην Aθήνα στις 25-27 Φλεβάρη 2005 είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τρεις αγωνίστριες από την Παλαιστίνη που βρέθηκαν εκείνες τις ημέρες στην Eλλάδα. Tην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε με την Άιντα Ισάουι, μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Γυναικών της Παλαιστίνης και μέλος της Eκτελεστικής Eπιτροπής της Ένωσης Γυναικείων Eπιτροπών Δράσης στα Kατεχόμενα, την Άμνι Ριμάουι, υπεύθυνη του γυναικείου τμήματος της Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων της Παλαιστίνης και τη Ρούλα Αλ Χατίμπ από το Κέντρο Υπεράσπισης Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων ΗURRΥΥΑΤ.
Για την κατάσταση των γυναικών στην Παλαιστίνη
Α.Ι.: Το γυναικείο κίνημα στην Παλαιστίνη δυναμώνει και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εθνικοαπελευρωτικού κινήματος της Ιντιφάντα. Παλεύουμε μέσα από τη Γενική Συνομοσπονδία Γυναικών της Παλαιστίνης η οποία συσπειρώνει στους κόλπους της όλες τις τάσεις του γυναικείου κινήματος σε δύο επίπεδα: σε εθνικό επίπεδο για τα εθνικά ζητήματα και σε κοινωνικό επίπεδο για τα κοινωνικά ζητήματα. Δύο επίπεδα που είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Στην αρχή της δεύτερης Ιντιφάντα ο ρόλος των γυναικών είχε ελαφρώς υποχωρήσει. Σήμερα όμως αυξάνεται. Οι γυναίκες προχωρούν μπροστά αναλαμβάνοντας νέα καθήκοντα. Υπάρχει συντονισμός όλων των τάσεων του γυναικείου κινήματος, το οποίο ασκεί πίεση προς τη Βουλή για να υιοθετήσει ρυθμίσεις υπέρ των γυναικών. Έχουμε καταφέρει να υπάρξει ποσόστωση στη συμμετοχή των γυναικών στις δημοτικές εκλογές, 2 γυναίκες σε κάθε δημοτικό ή κοινοτικό συνδυασμό. Έτσι, στις τελευταίες εκλογές εκλέχθηκαν 72 γυναίκες σε 36 δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια. δώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το 70% αυτών των γυναικών εκλέχθηκαν όχι χάρη στην ποσόστωση. Βέβαια, ο αγώνας για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και στα κέντρα αποφάσεων συνεχίζεται.
Για τις αιχμές του γυναικείου κινήματος στην Παλαιστίνη
Α.Ι.: Η τάση είναι να πιέζουμε την Παλαιστινιακή Αρχή να ενισχύσει το ρόλο της γυναίκας στα κέντρα αποφάσεων. Βεβαίως αγωνιζόμαστε ώστε οι γυναίκες να διατηρήσουν το ρόλο τους σε εθνικό επίπεδο, μέσα από την πάλη τους εναντίον της κατοχής. Σήμερα υπάρχουν πολλά προγράμματα που αφορούν στα ζητήματα των γυναικών, κι αυτό είναι μια αλλαγή. Επίσης, αγωνιζόμαστε για να ενισχυθεί η θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης. Για να αντισταθεί εναντίον στη βία που ασκείται εναντίον της, αλλά και για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και τη δυνατότητα των γυναικών να έχουν πρόσβαση στη μόρφωση. ο σύνθημά μας είναι: Παλεύουμε μαζί, πρέπει να αποφασίζουμε μαζί. κοινωνικός αγώνας της γυναίκας πηγαίνει μαζί με τον αγώνα για απελευθέρωση.
Για το ρόλο των γυναικών στην Ιντιφάντα
Α.Ι.:Το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην πρώτη Ιντιφάντα ήταν μεγαλύτερο από ό,τι στη δεύτερη. Αυτό οφείλεται στο ότι τότε η κατοχή ήταν σε κάθε σπίτι, σε κάθε σοκάκι, ενώ σήμερα είναι πιο περιφερειακά. Επίσης, για να πας σήμερα σε μια διαδήλωση χρειάζεται να περάσεις πάνω από 2 ή 3 μπλόκα. Τα ζητήματα στο σπίτι, η δουλειά εμποδίζουν τις γυναίκες να συμμετάσχουν όπως την πρώτη φορά. Αυτός είναι ένας λόγος που οι γυναικείες οργανώσεις οργανώνουν πρωτοβουλίες στήριξης των οικογενειών των κρατουμένων. Πολύ σημαντική είναι επίσης η συμβολή των γυναικών στην οργάνωση καμπανιών αλληλεγγύης αλλά και στον αγώνα ενάντια στο Τείχος του αίσχους, όπου πολλές γυναίκες έχουν τραυματιστεί. Η Παλαιστίνια γυναίκα είχε παλιά δευτερεύοντα ρόλο. Μέσα όμως από την πάλη κατόρθωσε να συμμετάσχει σε όλες τις μορφές του αγώνα από την πρώτη γραμμή και όχι σε βοηθητικό ρόλο.
Για τη σχέση των γυναικών με το συνδικαλισμό
Α.Ρ.:Το γυναικείο τμήμα της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων της Παλαιστίνης εργάζεται για τις υποθέσεις των εργαζόμενων γυναικών. Είναι δικτυωμένο με τη Γενική Συνομοσπονδία Γυναικών της Παλαιστίνης, ενώ έχει και διεθνή δικτύωση αφού είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων. Δουλεύουμε για το δικαίωμα των γυναικών στο συνδικαλισμό και για τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών. Οι περισσότερες γυναίκες δουλεύουν σε μικρές μη οργανωμένες μονάδες κάτω των 5 ατόμων, όπου απαγορευόταν η συνδικαλιστική οργάνωση. Παλεύουμε να υπάρξουν θεσμοί και ρυθμίσεις στους εργατικούς νόμους υπέρ των γυναικών. Παλεύουμε για να ενισχυθεί ο ρόλος της γυναίκας στο συνδικαλιστικό επίπεδο. Για παράδειγμα, έχουμε καταφέρει στο καταστατικό των συνδικάτων να κατοχυρωθεί ποσόστωση υπέρ των γυναικών στο 20%. Παλεύουμε για να έχουμε ίσα δικαιώματα με τους άνδρες χωρίς καμία διάκριση, όπως για παράδειγμα να έχουμε κοινωνική ασφάλιση, δικαίωμα το οποίο οι γυναίκες στερούνται. Επίσης, για την παροχή οικονομικής βοήθειας για τις γυναίκες, καθώς και επιδόματος ανεργίας. Αυτό το μέτρο προσπαθήσαμε να το περάσουμε επί Αραφάτ. ούτε αποφασίστηκε να δοθεί οικονομική βοήθεια σε 2.000 γυναίκες για τρεις μήνες. Τέλος, παλεύουμε για την παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης. Προσπαθούμε να οργανώσουμε τις γυναίκες στις μικρές επιχειρήσεις και να αυξήσουμε το ποσοστό των γυναικών στην αγορά εργασίας που είναι σήμερα 12,8%.
Προς τις γυναίκες της Ελλάδας
Α.Ρ.: Οι γυναίκες της Παλαιστίνης ζητάμε από όλους όσοι συμπαραστέκονται στον παλαιστινιακό λαό, από όλες τις γυναίκες του κόσμου αλλά ιδιαίτερα από τις γυναίκες της Ελλάδας, που συμπαραστέκονται στα δίκαια εθνικά μας αιτήματα, να συνεχίσετε να στηρίζετε τον αγώνα και την αντίσταση της Παλαιστίνιας γυναίκας στα Κατεχόμενα μέχρι να εκπληρωθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Είμαστε υπερήφανες για τις σχέσεις μας με τις γυναικείες οργανώσεις στην λλάδα. αζί στον αγώνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: