Σάββατο 16 Απριλίου 2005

Συνέντευξη με τη Ρούλα Αλ Χατίμπ από το Κέντρο Υπεράσπισης Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων HURRYYAT

τη συνέντευξη πήρε η Κατερίνα Παγουλάτου για την εφημερίδα Αριστερά! και δημοσιεύθυκε στο τ. 170 ( 16.04.05 )
Η 17η Απρίλη είναι η Ημέρα των Παλαιστίνιων Πολιτικών Κρατούμενων. Με αυτή την αφορμή δημοσιεύουμε σε αυτό το τεύχος της "Αριστερά!" το β' μέρος από τη συζήτηση που είχαμε με τις τρεις Παλαιστίνιες αγωνίστριες που βρέθηκαν στην Ελλάδα για την Προπαρασκευαστική Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ τον περασμένο Φλεβάρη.
Κρατούμενοι και συνθήκες στις φυλακές
Αυτή τη στιγμή οι πολιτικοί κρατούμενοι είναι 8.000. Οι πολιτικοί κρατούμενοι είναι ένα φλέγον ζήτημα για την παλαιστινιακή κοινωνία. Αφορά 8.000 οικογένειες. Καταλαβαίνετε δηλαδή πόσος κόσμος βρίσκεται πίσω του. Από τις 8.000 πολιτικούς κρατούμενους οι 1.200 εί-ναι υπό διοικητική κράτηση, δηλαδή δεν έχουν δικαστεί, 446 κρατούμενοι είναι παιδιά, 164 γυναίκες, ενώ πάνω από 700 πάσχουν από ανίατες ασθένειες και χρήζουν καθημερινής ιατρι-κής περίθαλψης. Οι φυλακές όπου κρατούνται οι Παλαιστίνιοι είναι ασφυκτικά γεμάτες. Υπάρ-χουν παντού κάμερες, μέσα και έξω από τα κελιά. Η ποιότητα του φαγητού είναι η χειρότερη δυνατή. Κανονικά προβλέπεται προαυλισμός 1 ώρα το πρωί και 1 το απόγευμα, που όμως δεν τηρείται σε πολλές περιπτώσεις. Επίσης, οι κρατούμενοι βασανίζονται τόσο κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων όσο και σε καθημερινή βάση, αφού βρίσκονται κάτω από μια διαρκή ψυχολογική και σωματική τρομοκράτηση και βία για να τους αποσπάσουν πληροφορίες και ομολογίες. Τα παιδιά τα βάζουν στις ίδιες φυλακές με τους ποινικούς κρατούμενους. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην ψυχολογία τους αλλά και σωματικά, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις βιασμών κ.λπ. Οι γυναίκες κρατούμενες χρησιμοποιούνται πολλές φορές ως μέσο πίεσης για τους άν-δρες τους, δηλαδή ως όμηροι. Ένα πρόσφατο παράδειγμα: συνέλαβαν μία γυναίκα που πάσχει από καρκίνο, πιέζοντας έτσι τον άνδρα της που είναι στη Χαμάς να παραδοθεί.

Το Κέντρο HURRYYAT
Είμαστε μια πλατιά μη κυβερνητική οργάνωση. Πέρα από την υπεράσπιση των κοινωνικών και πολι-τικών δικαιωμάτων και ελευθεριών γενικά στην Παλαιστίνη, δουλεύουμε για την υπεράσπιση και τη στήριξη των πολιτικών κρατούμενων. Η δουλειά μας αφορά στην καταγραφή των ισραηλινών παραβιάσεων σε βάρος τους, στην εξασφάλιση των υλικών τους αναγκών και στη στήριξη τους μέσα στη φυλακή. Ένα ειδικό σκέλος της δουλειάς μας είναι η επικοινωνία και στήριξη των κρατού-μενων που βρίσκονται σε απομόνωση. Επίσης, υπάρχει τομέας που ασχολείται με τις οικογένει-ες των κρατούμενων και τη στήριξη τους. Στήριξη τόσο ψυχολογική όσο και υλική. Παράδειγ-μα, υπάρχουν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης γυναικών και παιδιών, ιδιαίτερα των οικογενειών που έχουν μέλη τους καταδικασμένα σε μεγάλες ποινές. Κι αυτό γιατί αυτές οι οικο-γένειες πρέπει να μπορέσουν να έχουν ένα επάγγελμα για να ζήσουν και να μη φτάσουν στο ση-μείο να ζητιανεύουν. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι ο αγώνας φέρνει τη φτώχεια κ.λπ. Επίσης, προσπαθούμε να εξασφαλίζονται υποτροφίες στα πανεπιστήμια για τα παιδιά των κρατούμενων. Αυτές είναι οι βασικές πλευρές της δουλειάς μας. Σε διεθνές επίπεδο προσπαθούμε να δικτυωθούμε με οργανώσεις που έχουν ίδια δράση με εμάς. Στόχος είναι να πιέζουν όλοι τις κυβερνήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους να πιέσουν τον Σαρόν να απελευθερώσει τους πολιτι-κούς κρατούμενους. Υπάρχουν επίσης πρωτοβουλίες, όπως το να στέλνονται γράμματα συ-μπαράστασης απευθείας στους κρατούμενους, ενώ πολλές αντιπροσωπείες έχουν συναντηθεί με οικογένειες κρατούμενων. Σε διεθνές επίπεδο προσπαθούμε βασικά να εξηγήσουμε τι συμβαίνει σε αυτές τις φυλακές.
Ποιοι στηρίζουν το Κέντρο
Ο συμπαραστάτης και η στήριξη μας είναι ο λαός, αφού αυτός είναι που ωφελείται από τη δράση μας. Και είναι μεγάλο το τμήμα της παλαιστινιακής κοινωνίας που έχει αυτή την ανάγκη. Ανε-ξάρτητα από το ότι εγώ συμμετέχω σε αυτό το Κέντρο, είναι πολλοί οι έπαινοι που παίρνουμε από τον κόσμο για τη δουλειά μας. Αυτό είναι γνωστό και το λένε όλοι όσοι έχουν συνεργαστεί κατά καιρούς μαζί μας. Μας επαινούν λόγω τη διαφάνειας στη διαχείριση και στην αντιμετώπιση των θεμάτων στήριξης. Δεν κάνουμε διακρίσεις μεταξύ των κρατούμενων, π.χ. σε ποια πολιτική οργάνωση ανήκει κ.λπ. Επίσης, δεν κάνουμε διακρίσεις στους κρατούμενους είτε είναι φυλακι-σμένοι στις φυλακές του Ισραήλ είτε στις φυλακές της Παλαιστινιακής Αρχής.
17 Απρίλη: Ημέρα των Πολιτικών Κρατούμενων
Και στην Ελλάδα, μέσω του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό "Ιντιφάντα", έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για καμπάνια υπεράσπισης των πολιτικών κρατούμενων. Στην Παλαι-στίνη οργανώνουμε το επόμενο διάστημα διάφορες δράσεις με κορύφωση στις 17 του Απρίλη που είναι η Ημέρα των Παλαιστίνιων Πολιτικών Κρατούμενων και γίνονται κινητοποιήσεις σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις. Ελπίζουμε σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα, να υπάρξουν εκείνη την η-μέρα αντίστοιχες κινητοποιήσεις, γιατί για την παλαιστινιακή κοινωνία οι πολιτικοί κρατούμενοι εί-ναι ένα κεντρικό ζήτημα.