Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2006

Είμαστε Κίνημα Εθνικής Αντίστασης και όχι τρομοκρατική οργάνωση

Συνέντευξη του Khaled Meshaal στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel
6 Φλεβάρη 2006
Πηγή: http://service.spiegel.de
Μετάφραση: "Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ"
Η συνέντευξη έγινε από τους Susanne Koelbl, Gerhard Sperl, Kristin Helberg. Η μετάφραση από τα γερμανικά για το Palestine Media Center από τον Christopher Sultan.

Κύριε Μασχάαλ, είστε ηγέτης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Εσείς ο ίδιος έχετε σκοτώσει Ισραηλινούς;
Είμαστε ένα κίνημα εθνικής αντίστασης, όχι μια τρομοκρατική οργάνωση. Έχουμε το δικαίωμα να αντιστεκόμαστε στην κατοχή και τώρα έχουμε επίσης νομιμοποίηση ως αποτέλεσμα της εκλογικής μας νίκης. Αυτό θα έπρεπε να λειτουργεί ως βάση για τον τρόπο με τον οποίο τα δυτικά μέσα συμπεριφέρονται στη Χαμάς. Η Χαμάς δεν δολοφονεί, αντίθετα αντιστέκεται στην κατοχή. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη δολοφονία και την αντίσταση.
Τα θύματα δεν ενδιαφέρονται για τη διαφορά. Αλλά τι θα γίνει τώρα στις ελεγχόμενες από τους Παλαιστινίους περιοχές; Η Χαμάς θέλει να κυβερνήσει. Η οργάνωσή σας θα μετεξελιχθεί σε κυβερνών κόμμα, ή ο αγώνας, τον οποίο πολλοί στη Δύση περιγράφουν ως τρομοκρατία, θα συνεχιστεί;
Η Χαμάς σκοπεύει να αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα και να συνεργαστεί με το κοινοβούλιο. Θα εισάγουμε μεταρρυθμίσεις για το λαό μας, θα πολεμήσουμε τη διαφθορά και θα αναπτύξουμε πολιτικές δομές σε δημοκρατικά θεμέλια. Ταυτόχρονα η αντίσταση θα συνεχιστεί ενάντια στην κατοχή μέχρι να εκλείψει από το έδαφός μας.
Με τι μέσα;
Με όλα τα μέσα της αντίστασης, εκτός κι αν η διεθνής κοινότητα ασκήσει πίεση στο Ισραήλ και το Ισραήλ αποχωρήσει. Εκπλήσσομαι με τον τρόπο που σκέφτονται οι Ευρωπαίοι για μας. Πως απελευθερώθηκαν οι Ευρωπαϊκοί λαοί; Πως πάλεψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την ανεξαρτησία τους; Η αντίσταση είναι δικαίωμα.
Επομένως η Χαμάς σκοπεύει να κυβερνήσει, αλλά επίσης σκοπεύει να συνεχίσει να εξαπολύει επιθέσεις αυτοκτονίας και να επιτρέπει στις Ταξιαρχίες του Κασσάμ να εξαπολύουν ρουκέτες, όλα σαν να μην έγινε τίποτα;
Η αντίσταση διεξάγεται με πολλούς τρόπους και πολλές μεθόδους. Θα σταματήσουμε να στοχεύουμε Ισραηλινούς πολίτες όταν το Ισραήλ σταματήσει την επιθετικότητα του εναντίον των Παλαιστινίων πολιτών. Μόλις τα ισραηλινά ελικόπτερα απάτσι σταματήσουν να στοχεύουν ανθρώπους, οχήματα και σπίτια, κι εμείς επίσης θα σταματήσουμε να εξαπολύουμε ρουκέτες στο Ισραήλ. Δεν μιλάμε για δύο χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση. Εμείς δεν έχουμε χώρα και τα όπλα μας είναι αδύναμα σε σύγκριση με εκείνα των Ισραηλινών.
Και αυτός είναι ο λόγος που η Χαμάς δεν μπορεί να κερδίσει στρατιωτικά.
Μόλις κερδίσαμε τη μάχη της Γάζας
Διακηρύξατε μια εκεχειρία πριν τις εκλογές. Θα συνεχίσετε να την τηρείτε;
Η εμπειρίες μας δεν είναι θετικές. Διακηρύξαμε μια εκεχειρία το 2003, αλλά το Ισραήλ δεν τη σεβάστηκε. Το ίδιο πράγμα συνέβη και πέρυσι. Εννέα χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές, το Ισραήλ συνεχίζει να χτίζει το τείχος του, το Ισραήλ εξακολουθεί να κατάσχει παλαιστινιακές ιδιοκτησίες και να οικοδομεί εποικισμούς και η Ιερουσαλήμ Ιουδαιοποιείται και αποκόβεται από τη Δυτική Όχθη.
Αυτό σημαίνει ότι η Χαμάς θα ξαναρχίσει τις επιθέσεις και τη βία;
Θέλουμε το Ισραήλ να σεβαστεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, να προθυμοποιηθεί να αποχωρήσει και να τερματίσει την επιθετικότητά του. Τότε θα προθυμοποιηθούμε να συζητήσουμε μια μακρόχρονη εκεχειρία.
Που θα πρέπει να αποσυρθεί το Ισραήλ;
Όπως φυσικά γνωρίζετε, πριν δολοφονηθεί τον Μάρτιο του 2004, ο Σεΐκ Αχμέντ Γιασσίν, ο πνευματικός μας ηγέτης, ανακοίνωσε ότι ήταν πρόθυμος να συζητήσει μια μακρόχρονη εκεχειρία αν το Ισραήλ αποχωρούσε από τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα στα σύνορα του 1967. Αλλά το Ισραήλ δεν θα το δεχόταν αυτό. Η Σαουδική Αραβία κατέθεσε αυτή την πρόταση στην Αραβική Σύνοδο στη Βηρυτό το 2002. Για μία ακόμη φορά το Ισραήλ την αγνόησε, όπως έκανε και η αμερικανική κυβέρνηση και η διεθνής κοινότητα.
Η Ευρώπη επιβάλλει τώρα όρους στη Χαμάς. Θέλει η Χαμάς να αναγνωρίσει το Ισραήλ και τις Συνθήκες του Όσλο. Πως νιώθετε σχετικά μ' αυτό; Σας ενδιαφέρει να κάνετε μια νέα αρχή;
Όχι, οπωσδήποτε όχι. Αλλά ο Παλαιστινιακός λαός γνώριζε τους στόχους και τις στρατηγικές της Χαμάς όταν μας ψήφισε. Αυτός είναι ο λόγος που η διεθνής κοινότητα οφείλει να διαπραγματευτεί μαζί μας. Ο κόσμος σέβεται την αρχή της δημοκρατίας, επομένως πρέπει επίσης να σεβαστεί τα αποτελέσματα της δημοκρατίας. Επιπλέον υπάρχουν όλων των ειδών οι πολιτικές ηγεσίες με διάφορες πεποιθήσεις, αλλά κανένας δεν επιβάλλει όρους σε αυτές προτού η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί τους. Θα αντιμετωπίσουμε τις συμβατικές συμφωνίες ως τετελεσμένο γεγονός. Θα ενεργήσουμε ρεαλιστικά, αλλά επίσης θα αρνηθούμε να προδώσουμε τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού.
Δέχεστε τη συμφωνία του Όσλο του 1993, η οποία περιλαμβάνει την αναγνώριση του Ισραήλ;
Δεν είπα τίποτα σχετικά μ' αυτό επειδή ο σκοπός αυτής της συμφωνίας δεν ήταν να προωθήσει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Οι συνθήκες απέτυχαν, όπως προβλέψαμε. Ωστόσο τις αντιμετωπίζουμε ως γεγονός.
Είναι επίσης γεγονός ότι η Παλαιστίνη εξαρτάται από την οικονομική βοήθεια της Ευρώπης
Δεν θα αρνηθούμε την πραγματικότητα. Ο Παλαιστινιακός λαός μας ψήφισε και δεν υπέβαλε κανέναν όρο. Γιατί το κάνει η διεθνής κοινότητα;
Ένας από τους λόγους που υπερψηφίστηκε η Χαμάς ήταν ότι η παλιά φρουρά στη Φατάχ ήταν κουρασμένη και διεφθαρμένη. Αυτό συνιστά μια επιθυμία για καλύτερη διακυβέρνηση
Κατά το παρελθόν, η διεθνής οικονομική βοήθεια χρησιμοποιήθηκε κυρίως για να πληρωθεί ο μηχανισμός ασφαλείας και η διοίκηση της Αυτόνομης Παλαιστινιακής Αρχής. Ωφέλησε μια διεφθαρμένη ελίτ, όχι τον Παλαιστινιακό λαό. Η Χαμάς είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να ωφεληθεί ο Παλαιστινιακός λαός, και το γνωρίζουν αυτό τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί. Εντούτοις είμαστε θεμελιακά αντίθετοι στο να ανταλλάξουμε τα χρήματα με τα Παλαιστινιακά δικαιώματα. Η διεθνής κοινότητα επιτρέπει στο Ισραήλ να σκοτώνει, να εκτοπίζει και να συλλαμβάνει Παλαιστινίους. Εάν αποσύρει επίσης και την οικονομική βοήθεια, θα χάσει ολοκληρωτικά το λαό μας.
Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύεται ότι θα χρησιμοποιήσετε αυτή τη βοήθεια για να πληρώσετε τον αγώνα σας ενάντια στο Ισραήλ
Οπωσδήποτε όχι. Η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και οι διεθνείς δωρητές θα έπρεπε να προτείνουν τρόπους να ελέγχεται η χρήση των κονδυλίων. Τα κοινωνικά μας προγράμματα και οι κοινοτικές μας κυβερνήσεις αποτελούν άρτια παραδείγματα διαφάνειας. Ακόμη και οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές αναφορές μαρτυρούν ότι τα προγράμματα που διαχειρίζεται η Χαμάς είναι απαλλαγμένα από διαφθορά. Εάν η διεθνής κοινότητα κόψει τη βοήθειά της θα τιμωρεί τον Παλαιστινιακό λαό, όχι τη Χαμάς. Η Δύση ενδέχεται να αποποιηθεί τις ευθύνες της, αλλά όχι οι Αραβικές και Ισλαμικές χώρες.
Το Ιράν για παράδειγμα προσφέρθηκε να συνεισφέρει. Αυτή η προσφορά δεν έρχεται σε μια βολική στιγμή για σας;
Δεν είναι μόνο το Ιράν, αλλά όλες οι Αραβικές και Ισλαμικές χώρες είναι πρόθυμες να το κάνουν. Αυτός είναι ο λόγος που η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν πρέπει να κόψουν τη βοήθεια, δεν θα πρέπει να δυσχεράνουν το σύνδεσμό τους με την Παλαιστίνη.
Πόσο κοντά είστε με το Ιρανικό καθεστώς; Συμμερίζεστε τις απόψεις του Ιρανού προέδρου Αχμαντινετζάντ ότι το Ολοκαύτωμα ποτέ δεν συνέβη και ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να έχει πυρηνικά όπλα;
Το Ιράν λέει ότι θέλει να έχει πυρηνική ενέργεια, πράγμα που δεν συνιστά παραβίαση οποιασδήποτε συμφωνίας. Αλλά η διεθνής κοινότητα κατηγορεί το Ιράν ότι έχει άλλες προθέσεις. Υιοθετεί μια διπρόσωπη προσέγγιση, ιδιαίτερα η Αμερική. Θα έπρεπε να απαιτήσει από το Ισραήλ να διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Αναφορικά με το Ολοκαύτωμα, δεν υπάρχει κανείς που να αρνείται ότι ο Εβραϊκός λαός υπέφερε μέγιστες αδικίες. Εντούτοις είναι αναγκαίο να αναλυθεί επιστημονικά το γεγονός και να καθοριστεί το φάσμα του Ολοκαυτώματος.
Έχει ήδη γίνει εκτενής, διεθνώς αναγνωρισμένη έρευνα πάνω στο ζήτημα
Οι Εβραίοι υπέστησαν μέγιστες διώξεις στην Ευρώπη, αλλά ο Παλαιστινιακός λαός τιμωρείται γι' αυτό. Αυτό είναι άδικο. Οι Εβραίοι ζούσαν σε Αραβικές και Ισλαμικές χώρες χωρίς να αδικηθούν. Οι Αραβικές και Ισλαμικές χώρες δεν διώκουν μέλη άλλων θρησκειών.
Τότε γιατί θέλατε να εγκαθιδρύσετε ένα Ισλαμικό κράτος διαμέσω της Παλαιστινιακής Αρχής;
Θέλουμε ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος σε χώρα απελευθερωμένη από την κατοχή. Θέλουμε απόλυτη εθνική κυριαρχία. Θα αφήσουμε τον Παλαιστινιακό λαό να επιλέξει πως θα μοιάζει αυτό το κράτος. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι οι λαοί αυτής της περιοχής έχουν Αραβο-Ισλαμική κουλτούρα και ιστορία, όπως ακριβώς η Ευρώπη έχει τις ρίζες της στον Χριστιανισμό. Το Ισλάμ είναι μια ανεκτική θρησκεία που αναγνωρίζει τις άλλες θρησκείες. Τα χριστιανικά ιερά μνημεία στην Ιερουσαλήμ, τη Ναζαρέτ, τη Βηθλεέμ και σε πολλά άλλα μέρη στην Παλαιστίνη αντιμετωπίζονται με σεβασμό από Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.
Το Ισλάμ της Χαμάς δεν φαίνεται πολύ φιλελεύθερο σε μας
Το Ισλάμ που θέλουμε είναι ανοιχτό, ανεκτικό, χωρίς καταναγκασμό και μίσος. Υπάρχει ένας στίχος στο Κοράνι που αναφέρει: Όχι καταναγκασμός στην πίστη. Η θρησκεία είναι επιλογή, το ίδιο και η άσκηση των θρησκευτικών επιλογών. Όποιος αμφιβάλει γι' αυτό θα έπρεπε να κάνει στους Παλαιστινίους αυτή την ερώτηση: Υπάρχει κανένας που σας επιβάλλει τη θρησκεία ή σας αναγκάζει να πηγαίνει στα τζαμιά, να φοράτε μαντίλα; Αυτός ο καταναγκασμός δεν υφίσταται.
Τι θα γίνει τώρα στην Αυτόνομη Αρχή; Θα παραμείνει ο (Πρόεδρος) Μαχμούντ Αμπάς στη θέση του;
Τον σεβόμαστε πάρα πολύ. Αντιμετώπισε τις εκλογές με αξιοπρέπεια και σκοπεύουμε να εργαστούμε μαζί του, για την ακρίβεια περισσότερο απ' όσο η Φατάχ εργάστηκε μαζί του.
Θα υπάρξει κυβέρνηση από τη Φατάχ και τη Χαμάς;
Θα εμπλέξουμε τη Φατάχ στην κυβέρνηση, θα προσκαλέσουμε τη Φατάχ να το κάνει, και θα διασφαλίσουμε ότι Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, γυναίκες και άντρες θα εμπλακούν. Θα θέλαμε να δούμε μια κυβέρνηση στελεχωμένη από τεχνοκράτες, εννοώ ειδικούς. Ο στόχος της θα είναι να προωθήσει τα Παλαιστινιακά συμφέροντα.
Ποιος θα ελέγχει τις δυνάμεις ασφαλείας;
Η Αυτόνομη Αρχή, δηλαδή η Φατάχ, προσπαθεί αυτή τη στιγμή να μετατοπίσει την ευθύνη για τις δυνάμεις ασφαλείας από την κυβέρνηση στον πρόεδρο. Είναι ένα παιχνίδι που αρνούμαστε να παίξουμε. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια, όπως και για τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις. Θα το συζητήσουμε αυτό με τον Αμπάς.
Ποιος θα ελέγχει την Ισλαμική Τζιχάντ, τις Ταξιαρχίες του Αλ-Ακσά και άλλες ένοπλες ομάδες;
Είμαστε σε θέση να εντάξουμε στο εθνικό πρόγραμμα. Θα συμπεριφερθούν σύμφωνα με τον τρόπο που υποδεικνύει η Αυτόνομη Αρχή και η κυβέρνηση. Αλλά έχουμε επίσης αδέλφια με άλλες απόψεις και θα διαπραγματευτούμε μαζί τους.
Δεν πιστεύετε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν μπουχτίσει τους σκοτωμούς;
Ο λαός μας ποτέ δεν θα ησυχάσει όσο υπάρχει η κατοχή. Η κατοχή και η επιθετικότητα παράγουν επιπλέον δυναμισμό. Αυτή είναι ιδιοσυγκρασία των λαών που αγωνίζονται για την ελευθερία τους. Η Χαμάς εξελέγη επειδή μπορούμε να φέρουμε τη μεταρρύθμιση και να πολεμήσουμε τη διαφθορά και επειδή απολαμβάνουμε πολύ μεγάλη αξιοπιστία.
Ζείτε στη Δαμασκό εδώ και πολλά χρόνια. Πότε θα επιστρέψετε;
Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή
Όταν δεν θα συμπεριλαμβάνεστε πλέον στη λίστα του Ισραήλ;
Οι απειλές συνεχίζονται, ακόμη και μετά τις εκλογές.
Έχετε εφτά παιδιά, τρεις κόρες και τέσσερις γιους. Θα στέλνατε έναν από τους γιους σας σε πόλεμο εναντίον του Ισραήλ;
Ω, αγαπάω τόσο πολύ τα παιδιά μου όσο και όλα τα Παλαιστίνια παιδιά. Ό,τι ισχύει γι' αυτά ισχύει και για τα δικά μου παιδιά. Δεν θέλουμε κανένα από τα παιδιά μας να σκοτωθεί.
Κύριε Μασχάαλ σας ευχαριστούμε που μιλήσατε μαζί μας