Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2006

Ismail Haniyeh: Ας αναγνωρίσει πρώτα το Ισραήλ τα νόμιμα δικαιώματα των Παλαιστινίων

Συνέντευξη του Ισμαήλ Χανίγιε στην Lally Weymouth.
Δημοσιεύτηκε στην Ουάσιγκτον Ποστ στις 25 Φλεβάρη 2006
Μετάφραση: "Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ"

Αισθανθήκατε έκπληξη από το μέγεθος της νίκης της Χαμάς;
Η Χαμάς συμμετείχε στις εκλογές σκοπεύοντας να κερδίσει
Η νίκη ήταν αποτέλεσμα της διαφθοράς της Φατάχ, των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρετε ή της γενικής συναίνεσης των περισσότερων Παλαιστινίων με το πρόγραμμα ένοπλης αντίστασης της Χαμάς;
Η νίκη της Χαμάς δεν βασίστηκε μόνο στη διαφθορά της Παλαιστινιακής Αρχής. Η Χαμάς έχει ένα όραμα κι ένα πρόγραμμα, και αυτός είναι ο λόγος που ο Παλαιστινιακός λαός επέλεξε τη Χαμάς. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαφθορά βοήθησε στη νίκη της Χαμάς.
Τι ποσοστό ψήφισε τη Χαμάς λόγω του καλέσματός της για ένοπλη αντίσταση;
Η αντίσταση είναι ένας από τους λόγους της νίκης της Χαμάς, αλλά η Χαμάς εργάζεται στους τομείς της πολιτικής, της εκπαίδευσης και της αγαθοεργίας. Όλες αυτές οι δραστηριότητες τη βοήθησαν να νικήσει.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπού Μάζεν και η διεθνής κοινότητα έχουν υποβάλλει όρους προκειμένου να διαπραγματευτούν με τη Χαμάς: 1) αναγνώριση του Ισραήλ 2) αναγνώριση των υπαρχόντων συμφωνιών με το Ισραήλ της ΟΑΠ, 3) αποκήρυξη της βίας. Θα συμφωνήσετε με τους όρους αυτούς;
Εκπλησσόμεθα που επιβάλλονται τέτοιοι όροι σε μας. Γιατί δεν απευθύνουν τέτοιους όρους και ερωτήματα στο Ισραήλ; Σεβάστηκε το Ισραήλ συμφωνίες, το Ισραήλ ουσιαστικά ακύρωσε όλες τις συμφωνίες. Εμείς λέμε: Ας αναγνωρίσει το Ισραήλ τα νόμιμα δικαιώματα των Παλαιστινίων πρώτα, και μετά θα διαμορφώσουμε κι εμείς τη θέση μας εκτιμώντας αυτό το δεδομένο. Ποιο Ισραήλ πρέπει να αναγνωρίσουμε; Το Ισραήλ του 1917; Το Ισραήλ του 1936; Το Ισραήλ του 1948; Το Ισραήλ του 1956; Ή το Ισραήλ του 1967; Ποια σύνορα και ποιο Ισραήλ; Το Ισραήλ πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος και τα σύνορά του και μετά θα ξέρουμε για τι πράγμα συζητάμε.
Το Ισραήλ συμφώνησε στη λύση των δύο κρατών, υπέγραψε τις συμφωνίες με την ΟΑΠ, και αποχώρησε από τη Γάζα. Επομένως θα αποδεχτεί η Χαμάς καμία από τις συμφωνίες που σύνηψε η ΟΑΠ -ξεκινώντας με τον Αραφάτ και συνεχίζοντας με τον Αμπού Μάζεν- με το Ισραήλ;
Πρώτον, η αποχώρηση από τη Γάζα βασίστηκε σε μια μονομερή απόφαση και ένα μονομερές σχέδιο. Δεν έγινε από γενναιοδωρία του Ισραήλ. Ρωτάμε δεσμεύεται το Ισραήλ σε όλες αυτές τις αποφάσεις; Δεν αποζητάμε τον πόλεμο, ούτε θέλουμε να ξεκινήσουμε πόλεμο. Δεν είμαστε εραστές του αίματος. Δεν ενδιαφερόμαστε για ένα φαύλο κύκλο βίας. Είμαστε καταπιεσμένοι άνθρωποι με δικαιώματα. Εάν η ειρήνη μας φέρει τα δικαιώματά μας, τότε αυτό είναι καλό.
Αποδέχεστε τη συνθήκη του Όσλο που υπογράφηκε από τον Γιάσερ Αραφάτ;
Το Ισραήλ σταμάτησε εντελώς να δεσμεύεται από το Όσλο.
Δεν ρωτάω για το Ισραήλ. Εσείς, ως νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, δεσμεύεστε στο Όσλο;
Πως θέλετε να μη δίνω σημασία ή να μην ενδιαφέρομαι για το τι λέει το Ισραήλ; Το Όσλο όριζε ότι ένα Παλαιστινιακό κράτος θα εγκαθιδρύονταν μέχρι το 1999. Πού είναι το Παλαιστινιακό κράτος; Έδωσε το Όσλο στο Ισραήλ το δικαίωμα να ανακαταλάβει τη Δυτική Όχθη, να χτίσει το Τείχος, να επεκτείνει τους εποικισμούς και να ιουδαιοποιήσει την Ιερουσαλήμ και να την κάνει εντελώς Εβραϊκή; Δόθηκε στο Ισραήλ το δικαίωμα να διακόψει τη λειτουργία του λιμανιού και του αεροδρομίου στη Γάζα; Τους έδωσε το Όσλο το δικαίωμα να πολιορκούν τη Γάζα και να σταματήσουν όλες τις επιστροφές φόρων προς την Παλαιστινιακή Αρχή;
Επομένως δεν θα συμμορφωθείτε με τις παλιές συμφωνίες που έγιναν μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ;
Δεν είπα αυτό. Είπα ότι το Ισραήλ…
Μα δεν είστε πρωθυπουργός του Ισραήλ. Θα συμμορφωθείτε με τις παλιές συμφωνίες που έγιναν από τις Παλαιστινιακές κυβερνήσεις;
Θα επανεξετάσουμε όλες τις συμφωνίες και θα συμμορφωθούμε μ' εκείνες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Παλαιστινιακού λαού.
Ποιες συμφωνίες θα τηρήσετε;
Εκείνες που εγγυώνται την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και με τα σύνορα του 1967, καθώς και συμφωνίες για την απελευθέρωση κρατουμένων.
Θα αναγνώριζε η Χαμάς το Ισραήλ εάν αποσύρονταν στα σύνορα του '67;
Αν το Ισραήλ αποσυρθεί στα σύνορα του '67, τότε θα εγκαθιδρύσουμε σταδιακή ειρήνη.
Τι σημαίνει αυτό;
Πρώτον: Θα επιβάλλουμε μια κατάσταση σταθερότητας και ηρεμίας που θα φέρει ασφάλεια για το λαό μας - αυτό που ο Γιασσίν ονόμαζε μακροχρόνια εκεχειρία.
Σταδιακή ειρήνη σημαίνει τον οριστικό αφανισμό του Εβραϊκού λαού;
Δεν τρέφουμε εχθρικά αισθήματα για τους Εβραίους. Δεν θέλουμε να τους πετάξουμε στη θάλασσα. Το μόνο που ζητάμε είναι να μας δώσουν πίσω τη γη μας, όχι να βλάψουμε κανέναν.
Αναγνωρίζετε το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ;
Η απάντηση είναι να αφήσετε το Ισραήλ να πει ότι θα αναγνωρίσει ένα Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, θα απελευθερώσει τους κρατούμενους και θα αναγνωρίσει τα δικαιώματα των προσφύγων να επιστρέψουν στο Ισραήλ. Η Χαμάς θα έχει θέση όταν συμβεί αυτό.
Επομένως θα διατηρήσετε την τωρινή εκεχειρία;
Δεν θα απαντήσω ναι ή όχι. Αν το Ισραήλ μας δώσει μια περίοδο ηρεμίας και σταματήσει τις εισβολές και τις δολοφονίες, τότε θα μπορούμε να πείσουμε το λαό μας να εξακολουθήσει μια κατάσταση ηρεμίας.
Πως θα κυβερνήσει η Χαμάς με τις ΗΠΑ να κόβουν τη χρηματοδότηση και την Παλαιστινιακή κυβέρνηση να έχει έλλειμμα 700 εκ. δολαρίων. Θα καλύψει το Ιράν τη διαφορά;
Έχουμε ένα οικονομικό πλάνο οικονομικής αυτοτέλειας βασισμένο στη λογική χρήση και την προστασία του δημοσίου χρήματος. Δεύτερον, οι σχέσεις μας με τον Ισλαμικό και Αραβικό κόσμο παρουσιάζουν δείγματα ότι αυτοί οι λαοί δεν θα μας εγκαταλείψουν και θα μας υποστηρίξουν. Τρίτον, οι φιλελεύθεροι άνθρωποι δεν θέλουν να βλέπουν τον Παλαιστινιακό λαό να ζει υπό κατοχή. Έχουμε λάβει ενδείξεις από τη διεθνή κοινότητα ότι δεν τερματίσει τη βοήθειά της. Ζητάω από την αμερικανική διοίκηση να μην συμμετέχει σε κανένα ψήφισμα που θα διπλασιάσει τα βάσανα του Παλαιστινιακού λαού. Είμαι πεπεισμένος ότι ο Αμερικανικός λαός δεν θα ήθελε να δει τους Παλαιστινίους να υποφέρουν έτσι.
Πρέπει να προσφέρετε στους Αμερικανούς κάποιου είδους διασφάλιση ότι συμφωνείτε με τη λύση των δύο κρατών του προέδρου Μπους, ότι αντιτίθεστε στη βία και στις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, ότι είστε υπέρ της ειρήνης. Μπορείτε;
Όλοι οι Παλαιστίνιοι θα ήθελαν να σταματήσει η αιματοχυσία και να απομακρύνουν τους πολίτες απ' αυτό το φαύλο κύκλο βίας. Το πρόβλημα δεν είναι με μας αλλά με το Ισραήλ.
Θα αναγνωρίσετε το Ισραήλ;
Αν το Ισραήλ διακηρύξει ότι θα δώσει στον Παλαιστινιακό λαό ένα κράτος και τους δώσει πίσω όλα τους τα δικαιώματα, τότε είμαστε έτοιμοι να τους αναγνωρίσουμε.
Το Ισραήλ δεν καλεί για την καταστροφή του Παλαιστινιακού κράτους
Η μοναδική μας θέση θα διακηρυχθεί όταν το Ισράηλ αναγνωρίσει το δικαίωμά μας να υπάρχουμε.
Ο πρωθυπουργός Σαρόν αποδέχτηκε τη λύση των δύο κρατών, όπως και ο πρόεδρος Μπους. Τι λέτε για τη λύση των δύο κρατών;
Όλα ξεκινάνε από το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: