Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2006

«Τα σκίτσα αντανακλούν την Ισλαμοφοβία της Ευρώπης»

Συνέντευξη του Aziz Duwaik, καθηγητή αστικού σχεδιασμού στο πανεπιστήμιο Νατζάχ στη Ναμπλούς και εκλεγμένου υποψηφίου της Χαμάς στη Χεβρώνα στον Καλίντ Αμαρίγιεχ από το Αλ Τζαζίρα , 5 Φλεβάρη 2006
Πηγή: http://umkahlil.blogspot.com
Γιατί οι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν τόσο έντονα ενάντια στα Δανέζικα σκίτσα που απεικονίζουν των Προφήτη Μωάμεθ;
Αυτά τα σκίτσα προσβάλλουν τη θρησκεία μας και τραυματίζουν τα αισθήματά μας. Ήταν εκ προθέσεως προσβλητικά, προκλητικά για να θίξουν τους Μουσουλμάνους. Και το πέτυχαν. Καλώ την κυβέρνηση της Δανίας και το λαό της Δανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης να σταματήσουν να προσβάλλουν άλλους λαούς με το πρόσχημα της ελευθερίας του Τύπου.
Σεβόμαστε την ελευθερία του Τύπου, αλλά η γελοιοποίηση και η σπίλωση του θρησκευτικού μας συμβόλου δεν συνιστά ελευθερία του Τύπου. Υπάρχει ευδιάκριτη κακόβουλη πρόθεση εδώ και το δικαίωμα των λαών να μην προσβάλλονται και θίγονται υπερβαίνει το δικαίωμα μιας Δανέζικης εφημερίδας να προσβάλει τον προφήτη του Ισλάμ. Επιπλέον, ζούμε πλέον σε ένα πλανητικό χωριό, και θα έπρεπε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον.
Οι λαοί της Ευρώπης έχουν σε μεγάλη εκτίμηση τις ελευθερίες τους…
Κι εμείς έχουμε σε εκτίμηση τη θρησκεία μας και τον προφήτη μας (ειρήνη σε αυτόν). Η ελευθερία του Τύπου είναι πολύ σημαντικό ιδανικό. Ωστόσο θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ο Χίτλερ και οι Ναζί εξασκούσαν την ελευθερία τους πριν το Ολοκαύτωμα; Γνωρίζουμε ότι το Ολοκαύτωμα ξεκίνησε με σκίτσα όπως αυτά εναντίον των Εβραίων και με βιβλία όπως το Μάιν Καμφ (Ο αγών μου) και μετά ήρθε η νύχτα των Κρυστάλλων… και μετά ξέρουμε τι έγινε.
Αυτά τα σκίτσα αποτελούν αντανάκλαση μιας καλπάζουσας Ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη, η οποία προσομοιάζει και είναι σχεδόν το ίδιο λυσσαλέα με τον αντι-Σημιτισμό που υπήρχε στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία, πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτός ο αντι-Σημιτισμός οδήγησε τελικά στο Ολοκαύτωμα και στον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.
Βλέπετε, όταν διασπείρεις χιλιάδες μηνύματα μίσους εναντίον μιας συγκεκριμένης εθνικής ή θρησκευτικής κοινότητας κάθε μέρα, κάνεις τον κόσμο να μισεί αυτούς τους λαούς και όταν το μαζικό μίσος φτάσει σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο, κανείς δεν θα αντιταχθεί στη φυσική εξόντωση της μισητής κοινότητας όταν συντελεστεί.
Φοβάστε ένα Ολοκαύτωμα εναντίον των Μουσουλμάνων ανάλογο με εκείνο που εξαπολύθηκε εναντίον των Εβραίων;
Γιατί όχι; Το Ολοκαύτωμα συντελέστηκε από ανθρώπους, όχι από κατοίκους ενός άλλου πλανήτη και η Γερμανία, όπου θριάμβευσε ο Ναζισμός, ήταν μάλλον η πιο πολιτισμικά προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα μεταξύ 1930 και 1940.
Αλλά η Ευρώπη είναι τώρα δημοκρατική, αντίθετα με τη Ναζιστική Γερμανία…
Ναι, αλλά ποιος σας είπε ότι αυτές οι δημοκρατίες δεν διαπράττουν γενοκτονίες; Η Αμερική είναι δημοκρατία, αλλά είδαμε πρόσφατα με ποιο τρόπο αυτή η δημοκρατία εισέβαλε και κατέστρεψε δύο μικρές και αδύναμες χώρες στηριγμένη σε ψέματα, ενώ η πλειονότητα των Αμερικανών εξαπατήθηκε ότι ο Μπους έκανε το σωστό.
Ας μιλήσουμε για την Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση. Εξακολουθείτε να θέλετε να καταστρέψετε το Ισραήλ;
Ρωτάτε τα θύματα της Ισραηλινής καταπίεσης, κατοχής και ρατσισμού αν τους ενδιαφέρει να καταστρέψουν τους καταπιεστές και βασανιστές τους; Αυτή είναι μια υποβολιμαία (=υποκρύπτει σκοπιμότητες) ερώτηση η οποία θα έπρεπε να υποβληθεί στο Ισραήλ, το οποίο κατέχει τη χώρα μας και καταπιέζει το λαό μας και διαπράττει επιχειρήσεις εθνικής εκκαθάρισης εναντίον μας.
Για την ακρίβεια, το μόνο που θέλουμε είναι να είμαστε ελεύθεροι. Είναι η ελευθερία του Παλαιστινιακού λαού ταυτόσημη με την καταστροφή του Ισραήλ;
Δεν αποφεύγετε την ερώτηση;
Δεν αποφεύγω τίποτα. Εσείς είστε που αποφεύγετε και αγνοείτε την πραγματικότητα εδώ. Απλώς ρίξτε μια ματιά και δείτε ποιος καταστρέφει ποιον, ποιος κλέβει τη γη από ποιον, ποιος διαπράττει αγριότητες και διώξεις και βαρβαρότητες εναντίον ποιου λαού και ποιος εφαρμόζει την πρακτική της εθνοκάθαρσης και της αργής γενοκτονίας εναντίον του άλλου.
Αλλά η ερώτηση παραμένει, πως θα μπορούσε το Ισραήλ να συνομιλήσει με τη Χαμάς εφόσον η Χαμάς αρνείται να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει;
Γιατί στην ευχή θα έπρεπε να αναγνωρίσουμε το Ισραήλ ενώ το Ισραήλ αρνείται να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη; Πράγματι, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η διεθνής κοινότητα, κατά περίεργο τρόπο και ορισμένοι Άραβες ηγέτες, απαιτεί από μας να αναγνωρίσουμε το Ισραήλ αλλά δεν έχει ανάλογες απαιτήσεις από το Ισραήλ να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη.
Αλλά το Ισραήλ είναι μια πραγματικότητα ενώ η Παλαιστίνη δεν είναι
Και η Παλαιστίνη επίσης είναι μια πραγματικότητα. Υπάρχουν περίπου 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που ζουν στην Παλαιστίνη και αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα αναφαίρετο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Πιστεύετε ότι είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού ή κάτι τέτοιο;
Το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει την PLO (ΟΑΠ) και δήλωσε ότι θα δεχτεί το όραμα του προέδρου Μπους που μιλάει για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους το οποίο θα υπάρχει εν ειρήνη δίπλα στο Ισραήλ
Το σημαντικό δεν είναι τι λέει το Ισραήλ, αλλά τι κάνει το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει χτίσει εκατοντάδες αποκλειστικά εβραϊκές αποικίες στη Δυτική Όχθη και έχει μεταφέρει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του στα κατεχόμενα εδάφη. Αυτό από μόνο του δείχνει την ανειλικρίνεια των ισχυρισμών του σχετικά με την Παλαιστινιακή κρατική οντότητα.
Υπονοείτε ότι η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους δεν είναι πλέον πιθανή ή ρεαλιστική;
Ακριβώς. Το Ισραήλ θανάτωσε αποτελεσματικά όλες τις προοπτικές ενός γνήσιου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη. Με δυο λόγια, δεν έχει μείνει χώρος για ένα πραγματικό και βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη. Η εμφύτευση τόσο πολλών εβραϊκών εποικισμών έχει καταστήσει εντελώς αδύνατη τη δημιουργία ενός τέτοιου κράτους.
Είστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτείτε με το Ισραήλ;
Η διαπραγμάτευση από μόνη της δεν είναι το καίριο ζήτημα. Το ζήτημα είναι τα δικαιώματά μας ως ανθρώπων και ως έθνους. Εάν το Ισραήλ προτίθεται και είναι έτοιμο να συνθηκολογήσει με τα ανθρώπινα, αστικά και πολιτικά μας δικαιώματα, τότε μπορούμε να διαπραγματευτούμε, διαφορετικά δεν θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να επαναλάβει την ίδια αποτυχημένη διαδικασία των τελευταίων 10 χρόνων πάλι από την αρχή. Μπορεί να είμαστε αδύναμοι πολιτικά, αλλά οπωσδήποτε δεν είμαστε ηλίθιοι.
Η διαδικασία του Όσλο δεν ήταν μια ειρηνευτική διαδικασία. Ήταν μια διαδικασία εξαπάτησης και παραπλάνησης και ψεύδους η οποία επέτρεψε στο Ισραήλ να ακρωτηριάσει την πατρίδα μας με εποικισμούς και διαχωριστικά τείχη και οδικούς ελέγχους και στρατιωτικές ζώνες. Δεν θα εξαπατήσουμε το λαό μας όπως έκανε η Παλαιστινιακή Αρχή για 10 χρόνια.
Θα σχηματίσετε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, κυβέρνηση τεχνοκρατών, ή μια κυβέρνηση της Χαμάς;
Οπωσδήποτε προτιμάμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας η οποία πιστεύουμε ότι θα υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του λαού μας. Πιστεύω ότι τελικά η Φατάχ θα συμμετέχει στην κυβέρνηση.
Οι ηγέτες της Φατάχ όμως έχουν αποκλείσει τη συμμετοχή σε μια διοικούμενη από τη Χαμάς κυβέρνηση
Αυτές οι δηλώσεις από ορισμένους ηγέτες της Φατάχ αποτελούν κυρίως μετεκλογικά ανακλαστικά. Κατανοούμε πως αισθάνονται τα αδέλφια μας στη Φατάχ μετά την εκλογική τους ήττα. Αλλά είμαι σίγουρος ότι τελικά ορισμένοι ηγέτες της Φατάχ θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Τι θα λέγατε στους Παλαιστίνιους Χριστιανούς, ορισμένοι εκ των οποίων μπορεί να ανησυχούν για τα επακόλουθα της εκλογικής νίκης της Χαμάς;
Νομίζω αν αυτοί οι φόβοι είναι αληθινοί, και δεν πιστεύω ότι είναι, ότι πρέπει να είναι από τη φύση τους φοβικοί. Οι Χριστιανοί της Παλαιστίνης είναι αδέλφια μας και συμπατριώτες μας. Δεινοπαθούμε κάτω από την ίδια κατοχή και βιώνουμε τον ίδιο πόνο και τα ίδια βάσανα, επομένως θα ήταν παράλογο ακόμη και το να αναλογιστούμε να βλάψουμε ή έστω και να θίξουμε αυτούς τους ανθρώπους.